Приказ основних података о документу

Neki od faktora koji utiču na pravilnu ishranu krava u periodu zasušenja

dc.creatorSretenović, Ljiljana
dc.creatorAleksić, S.
dc.creatorPetrović, Milan M.
dc.creatorPetrović, Milan P.
dc.creatorStojanović, Ljiljana
dc.date.accessioned2018-12-14T14:43:54Z
dc.date.available2018-12-14T14:43:54Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/90
dc.description.abstractIn order to ensure high milk production and provide good reproductive performances of high yielding cows, in properly balanced diets in dry period beside major nutritive substances it is necessary to include certain additives such as yeast cells, organically bound selenium and chromium in order to overcome problems in so called transitional period. At the same time, it is very important to correct during dry period all omissions and mistakes from previous lactation, primarily correcting of body condition of cows. Providing of mentioned prerequisites is guarantee not only for preservation of good health condition but also for improvement of quality of meat and milk.en
dc.description.abstractDa bi se obezbedila visoka proizvodnja mleka i osigurala dobra reprodukcija kod mlečnih krava, neophodno je da se pažljivo proceni ceo proizvodni ciklus, a može se sa sigurnošću reći da postoji period od 100 dana koji ima izuzetan značaj za ceo tok buduće proizvodnje. Ovaj period koji se naziva tranzicioni ili popularno "100 dana ugovora" obuhvata period 30 dana pre i prvih 70 dana posle telenja. Ukoliko se u ovom periodu primeni savremena tehnologija ishrane i odgajivanja može se očekivati: rođenje zdravog teleta i krave koja je zdrava u toku tranzicionog perioda; maksimum u proizvodnji mleka; kontrolisani gubitak telesne mase i visoka plodnost od prvog osemenjavanja. Postizanje ovakvog uspeha tesno je povezano sa samim činom zasušenja pa sve do perioda do prvog osemenjavanja. U radu su na revijalan način predstavljeni neki od ishrambenih faktora koje treba uključiti u obroke zasušenih krava kao što su ćelije kvasca, organski selen, organski hrom uz jednovremeno postizanje optimalne telesne kondicije kako bi se obezbedile optimalne proizvodne i reproduktivne performanse visokomlečnih krava.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationMinistry of Scence, Republic of Serbia, no. TR-6858B
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectdry cowsen
dc.subjectbody conditionen
dc.subjectyeasten
dc.subjectseleniumen
dc.subjectchromiumen
dc.subjectzasušene kravesr
dc.subjecttelesna kondicijasr
dc.subjectkvasacsr
dc.subjectselensr
dc.subjecthromsr
dc.titleFactors influencing proper nutrition of cows in dry perioden
dc.titleNeki od faktora koji utiču na pravilnu ishranu krava u periodu zasušenjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.volume22
dc.citation.issue5-6
dc.citation.spage45
dc.citation.epage54
dc.citation.other22(5-6): 45-54
dc.identifier.doi10.2298/BAH0606045S
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2340/88.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу