Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje)
No Thumbnail
Authors
Tolimir, NatašaPerić, Lidija
Škrbić, Zdenka

Jovanović, Rade
Maslovarić, Marijana
Lukić, Miloš

Milić, Dragan
Other (Published version)

Institut za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu
Metadata
Show full item recordAbstract
Ishrana brojlera je jedan od najznačajnijih uslova za ispoljavnje genetskog potencijala savremenih hibrida, a u ukupnim troškovima proizvodnje čini oko 70 %. U proizvodnim uslovima, kod nas i u svetu, najčešće primenjivan koncept ishrane brojlera je sa tri do pet potpunih krmnih smeša. NCR 1994 (National Research Council, USA) za ishranu brojlera definiše potrebe za tri fiksna perioda: starter (1-3 nedelje), grover (3-6 nedelja) i finišer (6-8 nedelja). Rezultati istraživanja ukazuju da pri ishrani sa tri ili četiri smeše, potrebe brojlera u pojedinim fazama tova nisu usaglašene sa nutritivnim sastavom smeša. Posledice pothranjenosti/prehranjenosti brojlera istovremeno predstavljaju ekonomski i ekološki problem u proizvodnji pilećeg mesa. Nedostatak proteina u starter periodu rezultira izostankom osnove za optimalan rast, dok višak proteina u finišer periodu dovodi, sa jedne strane do povećanja troškova proizvodnje usled ishrane smešama višeg nivoa proteina, koje imaju višu cenu, pri č...emu za njima nema realne potrebe, a sa druge strane, do ekološkog problema usled povećanja ekskrecije azota u fecesu, koji potiče iz viška proteina u hrani. U rešavanju problema neprecizne ishrane primenjuju se različiti programi multifazne ishrane, pri čemu su jedni sa fokusom na ekonomičnost, pojedini na očuvanju životne sredine, dok pojedini programi imaju za cilj jedno i drugo i zasnivaju se na konceptu sniženog sadržaja proteina do nivoa kojim se ne ugrožavaju proizvodne performanse brojlera, a ostvaruje se smanjenje ekskrecije azota.
Inovacija novog modela multifazne ishrane brojlera zasniva se na definisanom programu ishrane za provenijencu Ross 308, za tov pilića po polovima, sa ukupno devet smeša, uključujući i tehnološki postupak njihovog dobijanja.