Приказ основних података о документу

dc.creatorPetrović, Milan
dc.creatorRužić-Muslić, Dragana
dc.creatorCaro Petrović, Violeta
dc.creatorMaksimović, Nevena
dc.creatorPantelić, Vlada
dc.creatorБијелић, Зорица
dc.creatorTomić, Zorica
dc.date.accessioned2023-02-09T12:43:43Z
dc.date.available2023-02-09T12:43:43Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/860
dc.description.abstractGlobalno posmatrano, sve veća pažnja se poklanja biološki vrednoj i bezbednoj hrani. Jagnjeće meso postaje sve traženije, a po predviđanju FAO ova vrsta mesa će biti sve traženija. Akcenat u nauci se stavlja na razvoju novih tehnologija i tehničkih rešenja, da se u uslovima ekološke zagađenosti, ostvari zdrava produkcija ovog delikatesa. Nema jedinstvene šeme kako to postići, pa je u zavisnosti od geografskih, klimatskih i kulturoloških uslova, svaka zemlja prinuđena da se sama brine o zdravoj i biološki vrednoj proizvodnji jagnjećeg mesa. U našoj zemlji je prisutan trend odumiranja ili čak gašenja pojedinih sela, pogotovu u brdskoplaninskom području što ima za posledicu smanjenje broja ovaca. Ovčarska proizvodnja je na niskom nivou produktivnosti, zbog niskog nivoa primenjene tehnologije gajenja. Većina odgajivača drži 10-20 ovaca, uprkos daleko većim prirodnim resursima. Planine kao tradicionalni centri gajenja ovaca su opustele, a mali preživari se sele u niža područja i gaje na skup i ne ekološki način. Međutim, kvalitet jagnjećeg mesa dobijenog gajenjem ovaca u uslovima intenzivnije poljoprivrede daleko je ispod planinske jagnjetine, između ostalog i zbog suficita pojedinih elemenata kao što je selen Obzirom na postojanje značajnih potencijala za proizvodnju biološki vredijene i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) u našoj zemlji, i činjenicu pojave sve većeg broja konzumenata iste, ovim tehnološkim postupkom se nude nova rešenja u odgajivanju ovaca, u cilju proizvodnje jagnjećeg mesa sa poboljšanim osobinama ili tzv. funkcionalne hrane. Osnovni cilj je dobijanje finalnog proizvoda tj. mesa obogaćenog sa materijama koje su esencijalne za organizam čoveka a to su organski vezani selen i omega-3 masne kiseline. Krajnji očekivani ključni rezultat je proizvodnja biološki vrednijeg jagnjećeg mesa. Rezultati istraživanja su pokazali da je ishrana jagnjadi ogledne grupe obrocima na bazi suplementa organskog selena, rezultirala znatno većim koncentracijama Se u MLD, bubrezima, jetri i slezini, u poređenju sa grlima kontrolne grupe, koja su konzumirala neorgansku formu selena. Ustanovljene razlike između sadržaja Se u MLD jagnjadi ogledne i kontrolne grupe su na nivou značajnosti P<0.05, dok su razlike u sadržaju Se u bubrezima, jetri i slezini, na navedenim tretmanima, bile statistički veoma značajne (P<0,01). Dakle, tovna janjad su bolje iskoristila organski izvor selena, što se dovodi u vezu sa boljom apsorpcijom ovog elementa. Senzorna svojstva pokazuju povoljniji učinak dodatka selena, a posebno organskog. Implementacija svih elemenata navedenih u ovom tehničkom rešenju-kao segmenata tehnološkog procesa proizvodnje na jednoj farmi ovaca, doprinosi povećanju fizičkog obima proizvodnje, a što je posebno značajno omogućava dobijanje biološki vrednije i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) i u područjima koja prirodno nisu predodređena za to, kakav je i beogradski region.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandrysr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31053/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandrysr
dc.subjectjagnjad, meso, kvalitet, organski selensr
dc.titleNovi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenjesr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.rights.holderMilan P. Petrovićsr
dc.citation.volume30
dc.citation.issuespecial issue
dc.citation.spage1
dc.citation.epage24
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_860
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs/bitstream/id/4225/bitstream_4225.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу