Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje
Autori
Petrović, MilanRužić-Muslić, Dragana

Caro Petrovic, Violeta
Maksimović, Nevena
Pantelić, Vlada
Бијелић, Зорица
Tomić, Zorica
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Globalno posmatrano, sve veća pažnja se poklanja biološki vrednoj i
bezbednoj hrani. Jagnjeće meso postaje sve traženije, a po predviđanju FAO ova
vrsta mesa će biti sve traženija. Akcenat u nauci se stavlja na razvoju novih
tehnologija i tehničkih rešenja, da se u uslovima ekološke zagađenosti, ostvari
zdrava produkcija ovog delikatesa. Nema jedinstvene šeme kako to postići, pa je u
zavisnosti od geografskih, klimatskih i kulturoloških uslova, svaka zemlja
prinuđena da se sama brine o zdravoj i biološki vrednoj proizvodnji jagnjećeg
mesa.
U našoj zemlji je prisutan trend odumiranja ili čak gašenja pojedinih sela,
pogotovu u brdskoplaninskom području što ima za posledicu smanjenje broja
ovaca. Ovčarska proizvodnja je na niskom nivou produktivnosti, zbog niskog nivoa
primenjene tehnologije gajenja. Većina odgajivača drži 10-20 ovaca, uprkos daleko
većim prirodnim resursima.
Planine kao tradicionalni centri gajenja ovaca su opustele, a mali
preživari se sele u niža područja... i gaje na skup i ne ekološki način. Međutim,
kvalitet jagnjećeg mesa dobijenog gajenjem ovaca u uslovima intenzivnije
poljoprivrede daleko je ispod planinske jagnjetine, između ostalog i zbog suficita
pojedinih elemenata kao što je selen
Obzirom na postojanje značajnih potencijala za proizvodnju biološki
vredijene i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) u našoj zemlji, i
činjenicu pojave sve većeg broja konzumenata iste, ovim tehnološkim postupkom
se nude nova rešenja u odgajivanju ovaca, u cilju proizvodnje jagnjećeg mesa sa
poboljšanim osobinama ili tzv. funkcionalne hrane. Osnovni cilj je dobijanje
finalnog proizvoda tj. mesa obogaćenog sa materijama koje su esencijalne za
organizam čoveka a to su organski vezani selen i omega-3 masne kiseline. Krajnji
očekivani ključni rezultat je proizvodnja biološki vrednijeg jagnjećeg mesa.
Rezultati istraživanja su pokazali da je ishrana jagnjadi ogledne grupe
obrocima na bazi suplementa organskog selena, rezultirala znatno većim
koncentracijama Se u MLD, bubrezima, jetri i slezini, u poređenju sa grlima
kontrolne grupe, koja su konzumirala neorgansku formu selena. Ustanovljene
razlike između sadržaja Se u MLD jagnjadi ogledne i kontrolne grupe su na nivou
značajnosti P<0.05, dok su razlike u sadržaju Se u bubrezima, jetri i slezini, na
navedenim tretmanima, bile statistički veoma značajne (P<0,01). Dakle, tovna
janjad su bolje iskoristila organski izvor selena, što se dovodi u vezu sa boljom
apsorpcijom ovog elementa. Senzorna svojstva pokazuju povoljniji učinak dodatka
selena, a posebno organskog.
Implementacija svih elemenata navedenih u ovom tehničkom rešenju-kao
segmenata tehnološkog procesa proizvodnje na jednoj farmi ovaca, doprinosi
povećanju fizičkog obima proizvodnje, a što je posebno značajno omogućava
dobijanje biološki vrednije i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) i u
područjima koja prirodno nisu predodređena za to, kakav je i beogradski region.
Ključne reči:
jagnjad, meso, kvalitet, organski selenIzvor:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2014, 30, special issue, 1-24Izdavač:
- Institute for Animal Husbandry