RIStocar - Repository of the Institute of Animal Husbandry
Institute of Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje

Thumbnail
2014
bitstream_4225.pdf (391.6Kb)
Authors
Petrović, Milan
Ružić-Muslić, Dragana
Caro Petrovic, Violeta
Maksimović, Nevena
Pantelić, Vlada
Бијелић, Зорица
Tomić, Zorica
Article (Published version)
,
Milan P. Petrović
Metadata
Show full item record
Abstract
Globalno posmatrano, sve veća pažnja se poklanja biološki vrednoj i bezbednoj hrani. Jagnjeće meso postaje sve traženije, a po predviđanju FAO ova vrsta mesa će biti sve traženija. Akcenat u nauci se stavlja na razvoju novih tehnologija i tehničkih rešenja, da se u uslovima ekološke zagađenosti, ostvari zdrava produkcija ovog delikatesa. Nema jedinstvene šeme kako to postići, pa je u zavisnosti od geografskih, klimatskih i kulturoloških uslova, svaka zemlja prinuđena da se sama brine o zdravoj i biološki vrednoj proizvodnji jagnjećeg mesa. U našoj zemlji je prisutan trend odumiranja ili čak gašenja pojedinih sela, pogotovu u brdskoplaninskom području što ima za posledicu smanjenje broja ovaca. Ovčarska proizvodnja je na niskom nivou produktivnosti, zbog niskog nivoa primenjene tehnologije gajenja. Većina odgajivača drži 10-20 ovaca, uprkos daleko većim prirodnim resursima. Planine kao tradicionalni centri gajenja ovaca su opustele, a mali preživari se sele u niža područja... i gaje na skup i ne ekološki način. Međutim, kvalitet jagnjećeg mesa dobijenog gajenjem ovaca u uslovima intenzivnije poljoprivrede daleko je ispod planinske jagnjetine, između ostalog i zbog suficita pojedinih elemenata kao što je selen Obzirom na postojanje značajnih potencijala za proizvodnju biološki vredijene i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) u našoj zemlji, i činjenicu pojave sve većeg broja konzumenata iste, ovim tehnološkim postupkom se nude nova rešenja u odgajivanju ovaca, u cilju proizvodnje jagnjećeg mesa sa poboljšanim osobinama ili tzv. funkcionalne hrane. Osnovni cilj je dobijanje finalnog proizvoda tj. mesa obogaćenog sa materijama koje su esencijalne za organizam čoveka a to su organski vezani selen i omega-3 masne kiseline. Krajnji očekivani ključni rezultat je proizvodnja biološki vrednijeg jagnjećeg mesa. Rezultati istraživanja su pokazali da je ishrana jagnjadi ogledne grupe obrocima na bazi suplementa organskog selena, rezultirala znatno većim koncentracijama Se u MLD, bubrezima, jetri i slezini, u poređenju sa grlima kontrolne grupe, koja su konzumirala neorgansku formu selena. Ustanovljene razlike između sadržaja Se u MLD jagnjadi ogledne i kontrolne grupe su na nivou značajnosti P<0.05, dok su razlike u sadržaju Se u bubrezima, jetri i slezini, na navedenim tretmanima, bile statistički veoma značajne (P<0,01). Dakle, tovna janjad su bolje iskoristila organski izvor selena, što se dovodi u vezu sa boljom apsorpcijom ovog elementa. Senzorna svojstva pokazuju povoljniji učinak dodatka selena, a posebno organskog. Implementacija svih elemenata navedenih u ovom tehničkom rešenju-kao segmenata tehnološkog procesa proizvodnje na jednoj farmi ovaca, doprinosi povećanju fizičkog obima proizvodnje, a što je posebno značajno omogućava dobijanje biološki vrednije i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) i u područjima koja prirodno nisu predodređena za to, kakav je i beogradski region.

Keywords:
jagnjad, meso, kvalitet, organski selen
Source:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2014, 30, special issue, 1-24
Publisher:
  • Institute for Animal Husbandry
Funding / projects:
  • Implementation of new biotechnological solution in breeding of cattle, sheep and goats for the purpose of obtaining biologically valuable and safe food (RS-31053)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_860
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/860
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
RIStocar
TY  - JOUR
AU  - Petrović, Milan
AU  - Ružić-Muslić, Dragana
AU  - Caro Petrovic, Violeta
AU  - Maksimović, Nevena
AU  - Pantelić, Vlada
AU  - Бијелић, Зорица
AU  - Tomić, Zorica
PY  - 2014
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/860
AB  - Globalno posmatrano, sve veća pažnja se poklanja biološki vrednoj i
bezbednoj hrani. Jagnjeće meso postaje sve traženije, a po predviđanju FAO ova
vrsta mesa će biti sve traženija. Akcenat u nauci se stavlja na razvoju novih
tehnologija i tehničkih rešenja, da se u uslovima ekološke zagađenosti, ostvari
zdrava produkcija ovog delikatesa. Nema jedinstvene šeme kako to postići, pa je u
zavisnosti od geografskih, klimatskih i kulturoloških uslova, svaka zemlja
prinuđena da se sama brine o zdravoj i biološki vrednoj proizvodnji jagnjećeg
mesa.
U našoj zemlji je prisutan trend odumiranja ili čak gašenja pojedinih sela,
pogotovu u brdskoplaninskom području što ima za posledicu smanjenje broja
ovaca. Ovčarska proizvodnja je na niskom nivou produktivnosti, zbog niskog nivoa
primenjene tehnologije gajenja. Većina odgajivača drži 10-20 ovaca, uprkos daleko
većim prirodnim resursima.
Planine kao tradicionalni centri gajenja ovaca su opustele, a mali
preživari se sele u niža područja i gaje na skup i ne ekološki način. Međutim,
kvalitet jagnjećeg mesa dobijenog gajenjem ovaca u uslovima intenzivnije
poljoprivrede daleko je ispod planinske jagnjetine, između ostalog i zbog suficita
pojedinih elemenata kao što je selen
Obzirom na postojanje značajnih potencijala za proizvodnju biološki
vredijene i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) u našoj zemlji, i
činjenicu pojave sve većeg broja konzumenata iste, ovim tehnološkim postupkom
se nude nova rešenja u odgajivanju ovaca, u cilju proizvodnje jagnjećeg mesa sa
poboljšanim osobinama ili tzv. funkcionalne hrane. Osnovni cilj je dobijanje
finalnog proizvoda tj. mesa obogaćenog sa materijama koje su esencijalne za
organizam čoveka a to su organski vezani selen i omega-3 masne kiseline. Krajnji
očekivani ključni rezultat je proizvodnja biološki vrednijeg jagnjećeg mesa.
Rezultati istraživanja su pokazali da je ishrana jagnjadi ogledne grupe
obrocima na bazi suplementa organskog selena, rezultirala znatno većim
koncentracijama Se u MLD, bubrezima, jetri i slezini, u poređenju sa grlima
kontrolne grupe, koja su konzumirala neorgansku formu selena. Ustanovljene
razlike između sadržaja Se u MLD jagnjadi ogledne i kontrolne grupe su na nivou
značajnosti P<0.05, dok su razlike u sadržaju Se u bubrezima, jetri i slezini, na
navedenim tretmanima, bile statistički veoma značajne (P<0,01). Dakle, tovna
janjad su bolje iskoristila organski izvor selena, što se dovodi u vezu sa boljom
apsorpcijom ovog elementa. Senzorna svojstva pokazuju povoljniji učinak dodatka
selena, a posebno organskog.
Implementacija svih elemenata navedenih u ovom tehničkom rešenju-kao
segmenata tehnološkog procesa proizvodnje na jednoj farmi ovaca, doprinosi
povećanju fizičkog obima proizvodnje, a što je posebno značajno omogućava
dobijanje biološki vrednije i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) i u
područjima koja prirodno nisu predodređena za to, kakav je i beogradski region.
PB  - Institute for Animal Husbandry
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje
VL  - 30
IS  - special issue
SP  - 1
EP  - 24
ER  - 
@article{
author = "Petrović, Milan and Ružić-Muslić, Dragana and Caro Petrovic, Violeta and Maksimović, Nevena and Pantelić, Vlada and Бијелић, Зорица and Tomić, Zorica",
year = "2014",
abstract = "Globalno posmatrano, sve veća pažnja se poklanja biološki vrednoj i
bezbednoj hrani. Jagnjeće meso postaje sve traženije, a po predviđanju FAO ova
vrsta mesa će biti sve traženija. Akcenat u nauci se stavlja na razvoju novih
tehnologija i tehničkih rešenja, da se u uslovima ekološke zagađenosti, ostvari
zdrava produkcija ovog delikatesa. Nema jedinstvene šeme kako to postići, pa je u
zavisnosti od geografskih, klimatskih i kulturoloških uslova, svaka zemlja
prinuđena da se sama brine o zdravoj i biološki vrednoj proizvodnji jagnjećeg
mesa.
U našoj zemlji je prisutan trend odumiranja ili čak gašenja pojedinih sela,
pogotovu u brdskoplaninskom području što ima za posledicu smanjenje broja
ovaca. Ovčarska proizvodnja je na niskom nivou produktivnosti, zbog niskog nivoa
primenjene tehnologije gajenja. Većina odgajivača drži 10-20 ovaca, uprkos daleko
većim prirodnim resursima.
Planine kao tradicionalni centri gajenja ovaca su opustele, a mali
preživari se sele u niža područja i gaje na skup i ne ekološki način. Međutim,
kvalitet jagnjećeg mesa dobijenog gajenjem ovaca u uslovima intenzivnije
poljoprivrede daleko je ispod planinske jagnjetine, između ostalog i zbog suficita
pojedinih elemenata kao što je selen
Obzirom na postojanje značajnih potencijala za proizvodnju biološki
vredijene i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) u našoj zemlji, i
činjenicu pojave sve većeg broja konzumenata iste, ovim tehnološkim postupkom
se nude nova rešenja u odgajivanju ovaca, u cilju proizvodnje jagnjećeg mesa sa
poboljšanim osobinama ili tzv. funkcionalne hrane. Osnovni cilj je dobijanje
finalnog proizvoda tj. mesa obogaćenog sa materijama koje su esencijalne za
organizam čoveka a to su organski vezani selen i omega-3 masne kiseline. Krajnji
očekivani ključni rezultat je proizvodnja biološki vrednijeg jagnjećeg mesa.
Rezultati istraživanja su pokazali da je ishrana jagnjadi ogledne grupe
obrocima na bazi suplementa organskog selena, rezultirala znatno većim
koncentracijama Se u MLD, bubrezima, jetri i slezini, u poređenju sa grlima
kontrolne grupe, koja su konzumirala neorgansku formu selena. Ustanovljene
razlike između sadržaja Se u MLD jagnjadi ogledne i kontrolne grupe su na nivou
značajnosti P<0.05, dok su razlike u sadržaju Se u bubrezima, jetri i slezini, na
navedenim tretmanima, bile statistički veoma značajne (P<0,01). Dakle, tovna
janjad su bolje iskoristila organski izvor selena, što se dovodi u vezu sa boljom
apsorpcijom ovog elementa. Senzorna svojstva pokazuju povoljniji učinak dodatka
selena, a posebno organskog.
Implementacija svih elemenata navedenih u ovom tehničkom rešenju-kao
segmenata tehnološkog procesa proizvodnje na jednoj farmi ovaca, doprinosi
povećanju fizičkog obima proizvodnje, a što je posebno značajno omogućava
dobijanje biološki vrednije i zdravstveno bezbednije hrane (jagnjećeg mesa) i u
područjima koja prirodno nisu predodređena za to, kakav je i beogradski region.",
publisher = "Institute for Animal Husbandry",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje",
volume = "30",
number = "special issue",
pages = "1-24"
}
Petrović, M., Ružić-Muslić, D., Caro Petrovic, V., Maksimović, N., Pantelić, V., Бијелић, З.,& Tomić, Z.. (2014). Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje. in Biotechnology in Animal Husbandry
Institute for Animal Husbandry., 30(special issue), 1-24.
Petrović M, Ružić-Muslić D, Caro Petrovic V, Maksimović N, Pantelić V, Бијелић З, Tomić Z. Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2014;30(special issue):1-24..
Petrović, Milan, Ružić-Muslić, Dragana, Caro Petrovic, Violeta, Maksimović, Nevena, Pantelić, Vlada, Бијелић, Зорица, Tomić, Zorica, "Novi integrisani tehnološki postupak za proizvodnju biološki vrednijeg jagnjećeg mesa - Tehničko rešenje" in Biotechnology in Animal Husbandry, 30, no. special issue (2014):1-24.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB