Приказ основних података о документу
Perzistentnost kvaliteta ljuske primenom novog tehnološkog postupka proizvodnje jaja (tehničko rešenje)
dc.creator | Škrbić, Zdenka | |
dc.creator | Lukić, Miloš | |
dc.creator | Vitorović, Duško | |
dc.creator | Petričević, Veselin | |
dc.creator | Ružić-Muslić, Dragana | |
dc.creator | Bijelić, Zorica | |
dc.creator | Pantelić, Vlada | |
dc.date.accessioned | 2023-02-03T12:41:55Z | |
dc.date.available | 2023-02-03T12:41:55Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/850 | |
dc.description.abstract | U cilju perzistentnosti kvaliteta ljuske konzumnih jaja i smanjenja pojave defekata ljuske i ekonomskih gubitaka nastalih usled nošenja jaja sa napuklom ili razbijenom ljuskom, uzimajući, takođe, u obzir i napuštanje klasičnog kaveznog sistema gajenja kokoši nosilja zbog narušenih uslova za očuvanje dobrobiti nosilja, razvili smo tehničko rešenje koje je zasnovano na eksperimentalnim istraživanjima kvaliteta ljuske u svim bitnim segmentima tehnološkog procesa proizvodnje konzumnih jaja kvalitetne ljuske: ishrana Ca, sistem gajenja i genotip. Na osnovu rezultata sopstvenih istraživanja, razvili smo dva tehnološka postupka u okviru tehničkog rešenja koja se odnose na podmirenja potreba nosilja za kalcijumom i u uslovima smanjene konzumacije i usvojivosti obročnog kalcijuma koji nastaje kao posledica starenja kokoši ali i određenih nepovoljnih uslova u pojedinim sistemima gajenja. Prvim smo odredili optimalan odnos od 60-80% zamene sitno mlevenog krečnjaka (<0,02mm) krupnijim česticama mermera u smešama za ishranu nosilja, kao i optimalnu veličinu čestica izvora kalcijuma od 1,1 do 1,4 mm u obroku nosilja. U završnoj fazi proizvodnog ciklusa, kada se smanjuje sposobnost iskorišćavanja kalcijuma iz obroka i dolazi do povećane pojave jaja napukle ili razbijene ljuske, primenili smo postupak dodatne ishrane kalcijumom, iznad preporuka. Najbolji rezultati u pogledu čvrstoće ljuske postignuti su svakodnevnim naknadnim dodavanjem po hrani količine od 1g po nosilji u dvokratnom periodu (8 i 13 sati) krupno mlevenog mermera–grita. Izbor genotipa kokoši i sistema gajenja u realizaciji tehničkog rešenja izvršen je uzimajući u obzir zabranu klasičnog kaveznog sistema i neophodnost prelaska na alternativne sisteme gajenja, odnosno obogaćene kavezne sisteme gajenja. Istraživanja efekta genetske osnove kokoši, sprovedena na hibridnoj nosilji i autohtonoj rasi su pokazala signifikantan uticaj genotipa na parametre kvaliteta ljuske, odnosno značajno bolji kvalitet ljuske hibridnih nosilja, ali i veću zavisnost parametara kvaliteta od starosti nosilja u poređenju sa autohtonom rasom. Pokazatelji kvaliteta ljuske iz konvencionalne proizvodnje su bili bolji u svim kontrolnim periodima u odnosu na free range proizvodnju. Uporednim ispitivanjem efekta genetskog potencijala kokoši lakog linijskog hibrida, konstatovali smo značajne razlike između hibrida u čvrstoći ljuske. Uzimajući u obzir debljinu i čistoću ljuske, može se konstatovati da izbor obogaćenog kaveznog sistema, kao osnovu novog tehnološkog procesa proizvodnje jaja, smanjuje mogućnost pojave defekata ljuske i obezbeđujući bolje higijenske uslove i veću zdravstvenu bezbednost jaja u ishrani ljudi. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31033/RS// | sr |
dc.rights | closedAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | jaja | sr |
dc.subject | ljuska | sr |
dc.subject | kalcijum | sr |
dc.subject | ishrana | sr |
dc.subject | genotip | sr |
dc.subject | sistem gajenja | sr |
dc.title | Perzistentnost kvaliteta ljuske primenom novog tehnološkog postupka proizvodnje jaja (tehničko rešenje) | sr |
dc.type | other | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_850 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |