РИСточар - Репозиторијум Института за сточарство
Институт за сточарство, Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   РИСточар
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
  •   РИСточар
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Perzistentnost kvaliteta ljuske primenom novog tehnološkog postupka proizvodnje jaja (tehničko rešenje)

Нема приказа
Аутори
Škrbić, Zdenka
Lukić, Miloš
Vitorović, Duško
Petričević, Veselin
Ružić-Muslić, Dragana
Bijelić, Zorica
Pantelić, Vlada
Остало (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
U cilju perzistentnosti kvaliteta ljuske konzumnih jaja i smanjenja pojave defekata ljuske i ekonomskih gubitaka nastalih usled nošenja jaja sa napuklom ili razbijenom ljuskom, uzimajući, takođe, u obzir i napuštanje klasičnog kaveznog sistema gajenja kokoši nosilja zbog narušenih uslova za očuvanje dobrobiti nosilja, razvili smo tehničko rešenje koje je zasnovano na eksperimentalnim istraživanjima kvaliteta ljuske u svim bitnim segmentima tehnološkog procesa proizvodnje konzumnih jaja kvalitetne ljuske: ishrana Ca, sistem gajenja i genotip. Na osnovu rezultata sopstvenih istraživanja, razvili smo dva tehnološka postupka u okviru tehničkog rešenja koja se odnose na podmirenja potreba nosilja za kalcijumom i u uslovima smanjene konzumacije i usvojivosti obročnog kalcijuma koji nastaje kao posledica starenja kokoši ali i određenih nepovoljnih uslova u pojedinim sistemima gajenja. Prvim smo odredili optimalan odnos od 60-80% zamene sitno mlevenog krečnjaka (<0,02mm) krupnijim česticama me...rmera u smešama za ishranu nosilja, kao i optimalnu veličinu čestica izvora kalcijuma od 1,1 do 1,4 mm u obroku nosilja. U završnoj fazi proizvodnog ciklusa, kada se smanjuje sposobnost iskorišćavanja kalcijuma iz obroka i dolazi do povećane pojave jaja napukle ili razbijene ljuske, primenili smo postupak dodatne ishrane kalcijumom, iznad preporuka. Najbolji rezultati u pogledu čvrstoće ljuske postignuti su svakodnevnim naknadnim dodavanjem po hrani količine od 1g po nosilji u dvokratnom periodu (8 i 13 sati) krupno mlevenog mermera–grita. Izbor genotipa kokoši i sistema gajenja u realizaciji tehničkog rešenja izvršen je uzimajući u obzir zabranu klasičnog kaveznog sistema i neophodnost prelaska na alternativne sisteme gajenja, odnosno obogaćene kavezne sisteme gajenja. Istraživanja efekta genetske osnove kokoši, sprovedena na hibridnoj nosilji i autohtonoj rasi su pokazala signifikantan uticaj genotipa na parametre kvaliteta ljuske, odnosno značajno bolji kvalitet ljuske hibridnih nosilja, ali i veću zavisnost parametara kvaliteta od starosti nosilja u poređenju sa autohtonom rasom. Pokazatelji kvaliteta ljuske iz konvencionalne proizvodnje su bili bolji u svim kontrolnim periodima u odnosu na free range proizvodnju. Uporednim ispitivanjem efekta genetskog potencijala kokoši lakog linijskog hibrida, konstatovali smo značajne razlike između hibrida u čvrstoći ljuske. Uzimajući u obzir debljinu i čistoću ljuske, može se konstatovati da izbor obogaćenog kaveznog sistema, kao osnovu novog tehnološkog procesa proizvodnje jaja, smanjuje mogućnost pojave defekata ljuske i obezbeđujući bolje higijenske uslove i veću zdravstvenu bezbednost jaja u ishrani ljudi.

Кључне речи:
jaja / ljuska / kalcijum / ishrana / genotip / sistem gajenja
Извор:
2016
Финансирање / пројекти:
  • Одржива конвенционална и ревитализована традиционална производња живинског меса и јаја са додатом вредношћу (RS-31033)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_850
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/850
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција/група
RIStocar

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИСточар | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИСточар | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB