Приказ основних података о документу

dc.creatorPavlovski, Zlatica
dc.creatorŠkrbić, Zdenka
dc.creatorLukić, Miloš
dc.creatorKrnjaja, Vesna
dc.creatorBijelić, Zorica
dc.creatorTrenkovski, Snežana
dc.date.accessioned2023-02-03T12:41:34Z
dc.date.available2023-02-03T12:41:34Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/849
dc.description.abstractNovi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherInstitut za stočarstvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20021/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandrysr
dc.subjectkvalitet jajasr
dc.subjectpotrošačisr
dc.subjectsistemi gajenjasr
dc.subjectispustsr
dc.subjectdobrobit kokošisr
dc.titleTehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)sr
dc.typeothersr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.volume26
dc.citation.issuespec issue
dc.citation.spage55
dc.citation.epage67
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs/bitstream/id/4197/bitstream_4197.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу