Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)
Autori
Pavlovski, ZlaticaŠkrbić, Zdenka

Lukić, Miloš

Krnjaja, Vesna

Bijelić, Zorica
Trenkovski, Snežana
Ostalo (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan,
poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju
dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je
92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema,
odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za
očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme
povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja.
Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za
poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni
bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na
potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit
kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje ...konzumnih jaja u nekaveznim
sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi
kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu
tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.
Ključne reči:
kvalitet jaja / potrošači / sistemi gajenja / ispust / dobrobit kokošiIzvor:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2010, 26, spec issue, 55-67Izdavač:
- Institut za stočarstvo
Finansiranje / projekti:
Institucija/grupa
RIStocarTY - GEN AU - Pavlovski, Zlatica AU - Škrbić, Zdenka AU - Lukić, Miloš AU - Krnjaja, Vesna AU - Bijelić, Zorica AU - Trenkovski, Snežana PY - 2010 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/849 AB - Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja. PB - Institut za stočarstvo T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje) VL - 26 IS - spec issue SP - 55 EP - 67 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 ER -
@misc{ author = "Pavlovski, Zlatica and Škrbić, Zdenka and Lukić, Miloš and Krnjaja, Vesna and Bijelić, Zorica and Trenkovski, Snežana", year = "2010", abstract = "Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.", publisher = "Institut za stočarstvo", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)", volume = "26", number = "spec issue", pages = "55-67", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849" }
Pavlovski, Z., Škrbić, Z., Lukić, M., Krnjaja, V., Bijelić, Z.,& Trenkovski, S.. (2010). Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry Institut za stočarstvo., 26(spec issue), 55-67. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849
Pavlovski Z, Škrbić Z, Lukić M, Krnjaja V, Bijelić Z, Trenkovski S. Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry. 2010;26(spec issue):55-67. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 .
Pavlovski, Zlatica, Škrbić, Zdenka, Lukić, Miloš, Krnjaja, Vesna, Bijelić, Zorica, Trenkovski, Snežana, "Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)" in Biotechnology in Animal Husbandry, 26, no. spec issue (2010):55-67, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 .