Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)
Аутори
Pavlovski, ZlaticaŠkrbić, Zdenka

Lukić, Miloš

Krnjaja, Vesna

Bijelić, Zorica
Trenkovski, Snežana
Остало (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan,
poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju
dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je
92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema,
odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za
očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme
povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja.
Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za
poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni
bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na
potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit
kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje ...konzumnih jaja u nekaveznim
sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi
kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu
tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.
Кључне речи:
kvalitet jaja / potrošači / sistemi gajenja / ispust / dobrobit kokošiИзвор:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2010, 26, spec issue, 55-67Издавач:
- Institut za stočarstvo