RIStocar - Repository of the Institute of Animal Husbandry
Institute of Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)

Thumbnail
2010
bitstream_4197.pdf (424.6Kb)
Authors
Pavlovski, Zlatica
Škrbić, Zdenka
Lukić, Miloš
Krnjaja, Vesna
Bijelić, Zorica
Trenkovski, Snežana
Other (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje ...konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.

Keywords:
kvalitet jaja / potrošači / sistemi gajenja / ispust / dobrobit kokoši
Source:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2010, 26, spec issue, 55-67
Publisher:
  • Institut za stočarstvo
Funding / projects:
  • Novi tehnološki postupci u skladu sa dobrobiti živine i zaštitom životne sredine u cilju dobijanja živinskih proizvoda garantovanog i posebnog kvaliteta (RS-20021)

ISSN: 1450-9156

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/849
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
RIStocar
TY  - GEN
AU  - Pavlovski, Zlatica
AU  - Škrbić, Zdenka
AU  - Lukić, Miloš
AU  - Krnjaja, Vesna
AU  - Bijelić, Zorica
AU  - Trenkovski, Snežana
PY  - 2010
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/849
AB  - Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan,
poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju
dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je
92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema,
odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za
očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme
povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja.
Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za
poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni
bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na
potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit
kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim
sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi
kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu
tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.
PB  - Institut za stočarstvo
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)
VL  - 26
IS  - spec issue
SP  - 55
EP  - 67
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849
ER  - 
@misc{
author = "Pavlovski, Zlatica and Škrbić, Zdenka and Lukić, Miloš and Krnjaja, Vesna and Bijelić, Zorica and Trenkovski, Snežana",
year = "2010",
abstract = "Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan,
poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju
dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je
92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema,
odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za
očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme
povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja.
Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za
poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni
bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na
potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit
kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim
sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi
kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu
tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.",
publisher = "Institut za stočarstvo",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)",
volume = "26",
number = "spec issue",
pages = "55-67",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849"
}
Pavlovski, Z., Škrbić, Z., Lukić, M., Krnjaja, V., Bijelić, Z.,& Trenkovski, S.. (2010). Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry
Institut za stočarstvo., 26(spec issue), 55-67.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849
Pavlovski Z, Škrbić Z, Lukić M, Krnjaja V, Bijelić Z, Trenkovski S. Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry. 2010;26(spec issue):55-67.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 .
Pavlovski, Zlatica, Škrbić, Zdenka, Lukić, Miloš, Krnjaja, Vesna, Bijelić, Zorica, Trenkovski, Snežana, "Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)" in Biotechnology in Animal Husbandry, 26, no. spec issue (2010):55-67,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB