Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)
Authors
Pavlovski, ZlaticaŠkrbić, Zdenka

Lukić, Miloš

Krnjaja, Vesna

Bijelić, Zorica
Trenkovski, Snežana
Other (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan,
poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju
dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je
92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema,
odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za
očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme
povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja.
Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za
poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni
bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na
potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit
kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje ...konzumnih jaja u nekaveznim
sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi
kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu
tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.
Keywords:
kvalitet jaja / potrošači / sistemi gajenja / ispust / dobrobit kokošiSource:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2010, 26, spec issue, 55-67Publisher:
- Institut za stočarstvo
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
RIStocarTY - GEN AU - Pavlovski, Zlatica AU - Škrbić, Zdenka AU - Lukić, Miloš AU - Krnjaja, Vesna AU - Bijelić, Zorica AU - Trenkovski, Snežana PY - 2010 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/849 AB - Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja. PB - Institut za stočarstvo T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje) VL - 26 IS - spec issue SP - 55 EP - 67 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 ER -
@misc{ author = "Pavlovski, Zlatica and Škrbić, Zdenka and Lukić, Miloš and Krnjaja, Vesna and Bijelić, Zorica and Trenkovski, Snežana", year = "2010", abstract = "Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja.", publisher = "Institut za stočarstvo", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)", volume = "26", number = "spec issue", pages = "55-67", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849" }
Pavlovski, Z., Škrbić, Z., Lukić, M., Krnjaja, V., Bijelić, Z.,& Trenkovski, S.. (2010). Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry Institut za stočarstvo., 26(spec issue), 55-67. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849
Pavlovski Z, Škrbić Z, Lukić M, Krnjaja V, Bijelić Z, Trenkovski S. Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry. 2010;26(spec issue):55-67. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 .
Pavlovski, Zlatica, Škrbić, Zdenka, Lukić, Miloš, Krnjaja, Vesna, Bijelić, Zorica, Trenkovski, Snežana, "Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)" in Biotechnology in Animal Husbandry, 26, no. spec issue (2010):55-67, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 .