RIStočar - Repozitorijum Instituta za stočarstvo
Institut za stočarstvo, Beograd, Srbija
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Pregled zapisa
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje)

Thumbnail
2010
bitstream_4196.pdf (449.5Kb)
Autori
Škrbić, Zdenka
Pavlovski, Zlatica
Lukić, Miloš
Tomašević, Dušica
Ostalo (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Promene osnovnih principa proizvodnje pilećeg mesa u zemljama EU, koje se odnose prvenstveno na očuvanje i poboljšanje dobrobiti farmskih životinja, zaštitu životne sredine i bezbednost hrane namenjene ljudskoj upotrebi, uslovili su intenzivan razvoj brojnih programa proizvodnje prirodne (ekološke, biološke, organske, biodinamičke i sl.) hrane. U našoj zemlji, pored intenzivne brojlerske proizvodnje, najzastupljeniji je ekstenzivan sistem u onom najstarijem i najzaostalijem vidu koji primenjuju mnogi odgajivači malih jata koji raspolažu odgovarajućim površinama zemlje oko svojih dvorišta. Na taj način, i u povoljnim uslovima, može se odgajiti manji broj, do nekoliko desetina pilića. Troškovi proizvodnje su relativno mali, a pilići se koriste za potrebe domaćinstva ili prodaju onim potrošačima koji posebno cene prirodnu hranu i koji baš ovakve piliće traže i kupuju često ne pitajući za cenu. Kod nas još uvek ne postoji proizvodnja pilića na pašnjaku (ispustu) po principima racionalizov...anog sistema. Problem koji se rešava uvođenjem tehnološkog postupka proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom u praksu je organizacija proizvodnje pilećeg mesa posebnog kvaliteta po principima racionalizovanog sistema, što je način da se ostvari dodatna vrednost pilećeg trupa i otvori novo tržište pilećih proizvoda. S obzirom na specifičnosti tehnološkog postupka, koji se odnose na obezbeđenje pašnjačke površine, omogućio bi se razvoj ruralnih oblasti.

Ključne reči:
pileće meso / kvalitet / sistem gajenja / pašnjak / ruralni razvoj
Izvor:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2010, 26, spec issue, 67-81
Izdavač:
  • Institut za stočarstvo
Finansiranje / projekti:
  • Novi tehnološki postupci u skladu sa dobrobiti živine i zaštitom životne sredine u cilju dobijanja živinskih proizvoda garantovanog i posebnog kvaliteta (RS-20021)

ISSN: 1450-9156

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/848
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institucija/grupa
RIStocar

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu RIStočar | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu RIStočar | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUB