RIStocar - Repository of the Institute of Animal Husbandry
Institute of Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje)

Thumbnail
2010
bitstream_4196.pdf (449.5Kb)
Authors
Škrbić, Zdenka
Pavlovski, Zlatica
Lukić, Miloš
Tomašević, Dušica
Other (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Promene osnovnih principa proizvodnje pilećeg mesa u zemljama EU, koje se odnose prvenstveno na očuvanje i poboljšanje dobrobiti farmskih životinja, zaštitu životne sredine i bezbednost hrane namenjene ljudskoj upotrebi, uslovili su intenzivan razvoj brojnih programa proizvodnje prirodne (ekološke, biološke, organske, biodinamičke i sl.) hrane. U našoj zemlji, pored intenzivne brojlerske proizvodnje, najzastupljeniji je ekstenzivan sistem u onom najstarijem i najzaostalijem vidu koji primenjuju mnogi odgajivači malih jata koji raspolažu odgovarajućim površinama zemlje oko svojih dvorišta. Na taj način, i u povoljnim uslovima, može se odgajiti manji broj, do nekoliko desetina pilića. Troškovi proizvodnje su relativno mali, a pilići se koriste za potrebe domaćinstva ili prodaju onim potrošačima koji posebno cene prirodnu hranu i koji baš ovakve piliće traže i kupuju često ne pitajući za cenu. Kod nas još uvek ne postoji proizvodnja pilića na pašnjaku (ispustu) po principima racionalizov...anog sistema. Problem koji se rešava uvođenjem tehnološkog postupka proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom u praksu je organizacija proizvodnje pilećeg mesa posebnog kvaliteta po principima racionalizovanog sistema, što je način da se ostvari dodatna vrednost pilećeg trupa i otvori novo tržište pilećih proizvoda. S obzirom na specifičnosti tehnološkog postupka, koji se odnose na obezbeđenje pašnjačke površine, omogućio bi se razvoj ruralnih oblasti.

Keywords:
pileće meso / kvalitet / sistem gajenja / pašnjak / ruralni razvoj
Source:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2010, 26, spec issue, 67-81
Publisher:
  • Institut za stočarstvo
Funding / projects:
  • Novi tehnološki postupci u skladu sa dobrobiti živine i zaštitom životne sredine u cilju dobijanja živinskih proizvoda garantovanog i posebnog kvaliteta (RS-20021)

ISSN: 1450-9156

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/848
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
RIStocar
TY  - GEN
AU  - Škrbić, Zdenka
AU  - Pavlovski, Zlatica
AU  - Lukić, Miloš
AU  - Tomašević, Dušica
PY  - 2010
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/848
AB  - Promene osnovnih principa proizvodnje pilećeg mesa u zemljama EU, koje se odnose prvenstveno na očuvanje i poboljšanje dobrobiti farmskih životinja, zaštitu životne sredine i bezbednost hrane namenjene ljudskoj upotrebi, uslovili su intenzivan razvoj brojnih programa proizvodnje prirodne (ekološke, biološke, organske, biodinamičke i sl.) hrane.
U našoj zemlji, pored intenzivne brojlerske proizvodnje, najzastupljeniji je ekstenzivan sistem u onom najstarijem i najzaostalijem vidu koji primenjuju mnogi odgajivači malih jata koji raspolažu odgovarajućim površinama zemlje oko svojih dvorišta. Na taj način, i u povoljnim uslovima, može se odgajiti manji broj, do nekoliko desetina pilića. Troškovi proizvodnje su relativno mali, a pilići se koriste za potrebe domaćinstva ili prodaju onim potrošačima koji posebno cene prirodnu hranu i koji baš ovakve piliće traže i kupuju često ne pitajući za cenu. Kod nas još uvek ne postoji proizvodnja pilića na pašnjaku (ispustu) po principima racionalizovanog sistema.
Problem koji se rešava uvođenjem tehnološkog postupka proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom u praksu je organizacija proizvodnje pilećeg mesa posebnog kvaliteta po principima racionalizovanog sistema, što je način da se ostvari dodatna vrednost pilećeg trupa i otvori novo tržište pilećih proizvoda. S obzirom na specifičnosti tehnološkog postupka, koji se odnose na obezbeđenje pašnjačke površine, omogućio bi se razvoj ruralnih oblasti.
PB  - Institut za stočarstvo
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje)
VL  - 26
IS  - spec issue
SP  - 67
EP  - 81
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848
ER  - 
@misc{
author = "Škrbić, Zdenka and Pavlovski, Zlatica and Lukić, Miloš and Tomašević, Dušica",
year = "2010",
abstract = "Promene osnovnih principa proizvodnje pilećeg mesa u zemljama EU, koje se odnose prvenstveno na očuvanje i poboljšanje dobrobiti farmskih životinja, zaštitu životne sredine i bezbednost hrane namenjene ljudskoj upotrebi, uslovili su intenzivan razvoj brojnih programa proizvodnje prirodne (ekološke, biološke, organske, biodinamičke i sl.) hrane.
U našoj zemlji, pored intenzivne brojlerske proizvodnje, najzastupljeniji je ekstenzivan sistem u onom najstarijem i najzaostalijem vidu koji primenjuju mnogi odgajivači malih jata koji raspolažu odgovarajućim površinama zemlje oko svojih dvorišta. Na taj način, i u povoljnim uslovima, može se odgajiti manji broj, do nekoliko desetina pilića. Troškovi proizvodnje su relativno mali, a pilići se koriste za potrebe domaćinstva ili prodaju onim potrošačima koji posebno cene prirodnu hranu i koji baš ovakve piliće traže i kupuju često ne pitajući za cenu. Kod nas još uvek ne postoji proizvodnja pilića na pašnjaku (ispustu) po principima racionalizovanog sistema.
Problem koji se rešava uvođenjem tehnološkog postupka proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom u praksu je organizacija proizvodnje pilećeg mesa posebnog kvaliteta po principima racionalizovanog sistema, što je način da se ostvari dodatna vrednost pilećeg trupa i otvori novo tržište pilećih proizvoda. S obzirom na specifičnosti tehnološkog postupka, koji se odnose na obezbeđenje pašnjačke površine, omogućio bi se razvoj ruralnih oblasti.",
publisher = "Institut za stočarstvo",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje)",
volume = "26",
number = "spec issue",
pages = "67-81",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848"
}
Škrbić, Z., Pavlovski, Z., Lukić, M.,& Tomašević, D.. (2010). Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry
Institut za stočarstvo., 26(spec issue), 67-81.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848
Škrbić Z, Pavlovski Z, Lukić M, Tomašević D. Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry. 2010;26(spec issue):67-81.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848 .
Škrbić, Zdenka, Pavlovski, Zlatica, Lukić, Miloš, Tomašević, Dušica, "Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa u sistemu gajenja sa ispustom (tehničko rešenje)" in Biotechnology in Animal Husbandry, 26, no. spec issue (2010):67-81,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_848 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB