RIStocar - Repository of the Institute of Animal Husbandry
Institute of Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tehnološki postupci za redukciju pojave kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama (tehničko rešenje)

Thumbnail
2014
bitstream_4198.pdf (296.2Kb)
Authors
Škrbić, Zdenka
Pavlovski, Zlatica
Lukić, Miloš
Petričević, Veselin
Other (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Intenziviranje brojlerske proizvodnje dovelo je do značajnog porasta učestalosti kontaktnih dermatitisa koji se najčešće javljaju na nožnim jastučićima („footpad“). Razlozi su, pored intenziviranja tehnološkog aspekta proizvodnje, u smislu uslova ishrane i smeštaja, i u genetskom unapređenju hibrida za brzinu i intenzitet porasta, sa efektima na njihovu smanjenu fizičku aktivnost i produžen kontakt sa vlažnom prostirkom. Teži oblici dermatitisa izazivaju bol, otežavaju kretanje i redukuju redovan pristup hrani i vodi, što pored narušene dobrobiti vodi redukovanom porastu telesne mase. Takođe, lezije na nogama iako primarno nisu izazvane mikroorganizmima, mogu biti mesto ulaska bakterija koje se krvotokom mogu proširiti i izazvati infekciju drugih tkiva. Poslednjih godina postoji velika potražnja za kvalitetnim pilećim nožicama koje ostvaruju značajnu tržišnu vrednost. Kontaktni dermatitisi u brojlerskoj proizvodnji se sagledavaju kao problem sa efektima na kvalitet celog trupa, bezbedn...ost hrane i dobrobit životinja, što utiče na sve veću zainteresovanost za definisanje uzročnika u nastojanju rešavanja ovog problema. Učestalost i frekvencija pojedihih oblika dermatitisa u uslovima brojlerske proizvodnje najčešće je u korelaciji sa kvalitetom prostirke, koji je pored vrste materijala za prostirku i debljine sloja, određen i gustinom naseljenosti brojlera, svetlosnim režimom, ambijentalnim uslovima, ishranom, napajanjem, zdravstvenim stanjem životinja. Inovacija tehničkog rešenja zasniva se na definisanju tehnoloških postupaka i preporukama sistema kontrole i ocenjivanja, u cilju smanjivanja incidence kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama, što će rezultirati poboljšanjem kvaliteta trupa na liniji klanja i proizvodnjom kvalitetnih pilećih nožica, kao izvozno orjentisanog proizvoda. Tehničko rešenje daje detaljan opis tehnoloških postupaka čiji je značaj, na osnovu sprovedenih istraživanja autorskog tima, potvrđen za nastanak i razvoj kontaktnih dermatitisa, vodeći računa i o primarnom cilju - produktivnosti brojlerske proizvodnje.

Keywords:
brojleri / dermatitis / dobrobit / prostirka / uslovi ambijenta / ishrana
Source:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2014, 30, spec issue, 59-72
Publisher:
  • Institut za stočarstvo
Funding / projects:
  • Sustainable conventional and revitalized traditional production of poultry meat and eggs with added value (RS-31033)

ISSN: 1450-9156; 2217-7140

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_847
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/847
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
RIStocar
TY  - GEN
AU  - Škrbić, Zdenka
AU  - Pavlovski, Zlatica
AU  - Lukić, Miloš
AU  - Petričević, Veselin
PY  - 2014
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/847
AB  - Intenziviranje brojlerske proizvodnje dovelo je do značajnog porasta učestalosti kontaktnih dermatitisa koji se najčešće javljaju na nožnim jastučićima („footpad“). Razlozi su, pored intenziviranja tehnološkog aspekta proizvodnje, u smislu uslova ishrane i smeštaja, i u genetskom unapređenju hibrida za brzinu i intenzitet porasta, sa efektima na njihovu smanjenu fizičku aktivnost i produžen kontakt sa vlažnom prostirkom. Teži oblici dermatitisa izazivaju bol, otežavaju kretanje i redukuju redovan pristup hrani i vodi, što pored narušene dobrobiti vodi redukovanom porastu telesne mase. Takođe, lezije na nogama iako primarno nisu izazvane mikroorganizmima, mogu biti mesto ulaska bakterija koje se krvotokom mogu proširiti i izazvati infekciju drugih tkiva. Poslednjih godina postoji velika potražnja za kvalitetnim pilećim nožicama koje ostvaruju značajnu tržišnu vrednost. Kontaktni dermatitisi u brojlerskoj proizvodnji se sagledavaju kao problem sa efektima na kvalitet celog trupa, bezbednost hrane i dobrobit životinja, što utiče na sve veću zainteresovanost za definisanje uzročnika u nastojanju rešavanja ovog problema. Učestalost i frekvencija pojedihih oblika dermatitisa u uslovima brojlerske proizvodnje najčešće je u korelaciji sa kvalitetom prostirke, koji je pored vrste materijala za prostirku i debljine sloja, određen i gustinom naseljenosti brojlera, svetlosnim režimom, ambijentalnim uslovima, ishranom, napajanjem, zdravstvenim stanjem životinja.
Inovacija tehničkog rešenja zasniva se na definisanju tehnoloških postupaka i preporukama sistema kontrole i ocenjivanja, u cilju smanjivanja incidence kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama, što će rezultirati poboljšanjem kvaliteta trupa na liniji klanja i proizvodnjom kvalitetnih pilećih nožica, kao izvozno orjentisanog proizvoda. Tehničko rešenje daje detaljan opis tehnoloških postupaka čiji je značaj, na osnovu sprovedenih istraživanja autorskog tima, potvrđen za nastanak i razvoj kontaktnih dermatitisa, vodeći računa i o primarnom cilju - produktivnosti brojlerske proizvodnje.
PB  - Institut za stočarstvo
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - Tehnološki postupci za redukciju pojave kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama (tehničko rešenje)
VL  - 30
IS  - spec issue
SP  - 59
EP  - 72
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_847
ER  - 
@misc{
author = "Škrbić, Zdenka and Pavlovski, Zlatica and Lukić, Miloš and Petričević, Veselin",
year = "2014",
abstract = "Intenziviranje brojlerske proizvodnje dovelo je do značajnog porasta učestalosti kontaktnih dermatitisa koji se najčešće javljaju na nožnim jastučićima („footpad“). Razlozi su, pored intenziviranja tehnološkog aspekta proizvodnje, u smislu uslova ishrane i smeštaja, i u genetskom unapređenju hibrida za brzinu i intenzitet porasta, sa efektima na njihovu smanjenu fizičku aktivnost i produžen kontakt sa vlažnom prostirkom. Teži oblici dermatitisa izazivaju bol, otežavaju kretanje i redukuju redovan pristup hrani i vodi, što pored narušene dobrobiti vodi redukovanom porastu telesne mase. Takođe, lezije na nogama iako primarno nisu izazvane mikroorganizmima, mogu biti mesto ulaska bakterija koje se krvotokom mogu proširiti i izazvati infekciju drugih tkiva. Poslednjih godina postoji velika potražnja za kvalitetnim pilećim nožicama koje ostvaruju značajnu tržišnu vrednost. Kontaktni dermatitisi u brojlerskoj proizvodnji se sagledavaju kao problem sa efektima na kvalitet celog trupa, bezbednost hrane i dobrobit životinja, što utiče na sve veću zainteresovanost za definisanje uzročnika u nastojanju rešavanja ovog problema. Učestalost i frekvencija pojedihih oblika dermatitisa u uslovima brojlerske proizvodnje najčešće je u korelaciji sa kvalitetom prostirke, koji je pored vrste materijala za prostirku i debljine sloja, određen i gustinom naseljenosti brojlera, svetlosnim režimom, ambijentalnim uslovima, ishranom, napajanjem, zdravstvenim stanjem životinja.
Inovacija tehničkog rešenja zasniva se na definisanju tehnoloških postupaka i preporukama sistema kontrole i ocenjivanja, u cilju smanjivanja incidence kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama, što će rezultirati poboljšanjem kvaliteta trupa na liniji klanja i proizvodnjom kvalitetnih pilećih nožica, kao izvozno orjentisanog proizvoda. Tehničko rešenje daje detaljan opis tehnoloških postupaka čiji je značaj, na osnovu sprovedenih istraživanja autorskog tima, potvrđen za nastanak i razvoj kontaktnih dermatitisa, vodeći računa i o primarnom cilju - produktivnosti brojlerske proizvodnje.",
publisher = "Institut za stočarstvo",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "Tehnološki postupci za redukciju pojave kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama (tehničko rešenje)",
volume = "30",
number = "spec issue",
pages = "59-72",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_847"
}
Škrbić, Z., Pavlovski, Z., Lukić, M.,& Petričević, V.. (2014). Tehnološki postupci za redukciju pojave kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry
Institut za stočarstvo., 30(spec issue), 59-72.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_847
Škrbić Z, Pavlovski Z, Lukić M, Petričević V. Tehnološki postupci za redukciju pojave kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama (tehničko rešenje). in Biotechnology in Animal Husbandry. 2014;30(spec issue):59-72.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_847 .
Škrbić, Zdenka, Pavlovski, Zlatica, Lukić, Miloš, Petričević, Veselin, "Tehnološki postupci za redukciju pojave kontaktnih dermatitisa na brojlerskim farmama (tehničko rešenje)" in Biotechnology in Animal Husbandry, 30, no. spec issue (2014):59-72,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_847 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB