RIStočar - Repozitorijum Instituta za stočarstvo
Institut za stočarstvo, Beograd, Srbija
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Pregled zapisa
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod

Nema prikaza
Autori
Petričević, Maja
Stanišić, Nikola
Samolovac, Ljiljana
Nikšić, Dragan
Petričević, Veselin
Gogić, Marija
Stamenić, Tamara
Ostalo (Recenzirana verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Fino usitnjene barene kobasice jedan su od najpopularnijih proizvoda od mesa, kako u Srbiji tako i u svetu. Danas na tržištu postoje različiti aditivi i dodaci koji se koriste kao zamena životinjskih masti i natrijuma u proizvodima od mesa, a koji nemaju veliki uticaj na gubitak mase tokom proizvodnje i/ili na promene senzornog kvaliteta finalnog proizvoda. Većina istraživanja u ovoj oblasti ide u pravcu delimične ili potpune zamene masti različitim hidrokoloidima ili biljnim uljima, dok se za delimičnu zamenu NaCl uglavnom preporučuje KCl. Međutim, postoji malo proizvoda na tržištu, iz grupe fino usitnjenih barenih kobasica, kod kojih je zamenjena mast i natrijum, a koji imaju i smanjenu kalorijsku vrednost uz dodatne prebiotike. Rezultati ovog tehničkog rešenja sugerišu da bi se 1/2 svinjskog masnog tkiva i 1/3 NaCl u viršlama proizvedenih od pilećeg mesa, mogla zameniti dodatkom suspenzije inulina i kalijumove soli, kako bi se poboljšale njihove nutritivne karakteristike i dobio p...roizvod sa karakteristikama funkcionalne hrane. Ovaj nov proizvod takođe ima i posebnu nutritivnu vrednost, s obzirom da sadrži značajno smanjen sadržaj masti, kao glavnog izvora kalorija, uz dodatak prebiotskih vlakana (inulina).

Izvor:
23-11-2022
Finansiranje / projekti:
  • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ugovor br. 200022 (Institut za stočarstvo, Beograd-Zemun) (RS-200022)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/839
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institucija/grupa
RIStocar

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu RIStočar | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu RIStočar | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUB