РИСточар - Репозиторијум Института за сточарство
Институт за сточарство, Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   РИСточар
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
  •   РИСточар
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod

Нема приказа
Аутори
Petričević, Maja
Stanišić, Nikola
Samolovac, Ljiljana
Nikšić, Dragan
Petričević, Veselin
Gogić, Marija
Stamenić, Tamara
Остало (Рецензирана верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Fino usitnjene barene kobasice jedan su od najpopularnijih proizvoda od mesa, kako u Srbiji tako i u svetu. Danas na tržištu postoje različiti aditivi i dodaci koji se koriste kao zamena životinjskih masti i natrijuma u proizvodima od mesa, a koji nemaju veliki uticaj na gubitak mase tokom proizvodnje i/ili na promene senzornog kvaliteta finalnog proizvoda. Većina istraživanja u ovoj oblasti ide u pravcu delimične ili potpune zamene masti različitim hidrokoloidima ili biljnim uljima, dok se za delimičnu zamenu NaCl uglavnom preporučuje KCl. Međutim, postoji malo proizvoda na tržištu, iz grupe fino usitnjenih barenih kobasica, kod kojih je zamenjena mast i natrijum, a koji imaju i smanjenu kalorijsku vrednost uz dodatne prebiotike. Rezultati ovog tehničkog rešenja sugerišu da bi se 1/2 svinjskog masnog tkiva i 1/3 NaCl u viršlama proizvedenih od pilećeg mesa, mogla zameniti dodatkom suspenzije inulina i kalijumove soli, kako bi se poboljšale njihove nutritivne karakteristike i dobio p...roizvod sa karakteristikama funkcionalne hrane. Ovaj nov proizvod takođe ima i posebnu nutritivnu vrednost, s obzirom da sadrži značajno smanjen sadržaj masti, kao glavnog izvora kalorija, uz dodatak prebiotskih vlakana (inulina).

Извор:
23-11-2022
Финансирање / пројекти:
  • Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Уговор бр. 200022 (Институт за сточарство, Београд-Земун) (RS-200022)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/839
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција/група
RIStocar

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИСточар | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИСточар | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB