RIStocar - Repository of the Institute of Animal Husbandry
Institute of Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIStočar
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod

No Thumbnail
Authors
Petričević, Maja
Stanišić, Nikola
Samolovac, Ljiljana
Nikšić, Dragan
Petričević, Veselin
Gogić, Marija
Stamenić, Tamara
Other (Accepted Version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Fino usitnjene barene kobasice jedan su od najpopularnijih proizvoda od mesa, kako u Srbiji tako i u svetu. Danas na tržištu postoje različiti aditivi i dodaci koji se koriste kao zamena životinjskih masti i natrijuma u proizvodima od mesa, a koji nemaju veliki uticaj na gubitak mase tokom proizvodnje i/ili na promene senzornog kvaliteta finalnog proizvoda. Većina istraživanja u ovoj oblasti ide u pravcu delimične ili potpune zamene masti različitim hidrokoloidima ili biljnim uljima, dok se za delimičnu zamenu NaCl uglavnom preporučuje KCl. Međutim, postoji malo proizvoda na tržištu, iz grupe fino usitnjenih barenih kobasica, kod kojih je zamenjena mast i natrijum, a koji imaju i smanjenu kalorijsku vrednost uz dodatne prebiotike. Rezultati ovog tehničkog rešenja sugerišu da bi se 1/2 svinjskog masnog tkiva i 1/3 NaCl u viršlama proizvedenih od pilećeg mesa, mogla zameniti dodatkom suspenzije inulina i kalijumove soli, kako bi se poboljšale njihove nutritivne karakteristike i dobio p...roizvod sa karakteristikama funkcionalne hrane. Ovaj nov proizvod takođe ima i posebnu nutritivnu vrednost, s obzirom da sadrži značajno smanjen sadržaj masti, kao glavnog izvora kalorija, uz dodatak prebiotskih vlakana (inulina).

Source:
23-11-2022
Funding / projects:
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200022 (Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun) (RS-200022)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/839
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institution/Community
RIStocar
TY  - GEN
AU  - Petričević, Maja
AU  - Stanišić, Nikola
AU  - Samolovac, Ljiljana
AU  - Nikšić, Dragan
AU  - Petričević, Veselin
AU  - Gogić, Marija
AU  - Stamenić, Tamara
PY  - 2022-11-23
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/839
AB  - Fino usitnjene barene kobasice jedan su od najpopularnijih proizvoda od mesa, kako u Srbiji tako i u svetu. Danas na tržištu postoje različiti aditivi i dodaci koji se koriste kao zamena životinjskih masti i natrijuma u proizvodima od mesa, a koji nemaju veliki uticaj na gubitak mase tokom proizvodnje i/ili na promene senzornog kvaliteta finalnog proizvoda. Većina istraživanja u ovoj oblasti ide u pravcu delimične ili potpune zamene masti različitim hidrokoloidima ili biljnim uljima, dok se za delimičnu zamenu NaCl uglavnom preporučuje KCl. Međutim, postoji malo proizvoda na tržištu, iz grupe fino usitnjenih barenih kobasica, kod kojih je zamenjena mast i natrijum, a koji imaju i smanjenu kalorijsku vrednost uz dodatne prebiotike. 
Rezultati ovog tehničkog rešenja sugerišu da bi se 1/2 svinjskog masnog tkiva i 1/3 NaCl u viršlama proizvedenih od pilećeg mesa, mogla zameniti dodatkom suspenzije inulina i kalijumove soli, kako bi se poboljšale njihove nutritivne karakteristike i dobio proizvod sa karakteristikama funkcionalne hrane. Ovaj nov proizvod takođe ima i posebnu nutritivnu vrednost, s obzirom da sadrži značajno smanjen sadržaj masti, kao glavnog izvora kalorija, uz dodatak prebiotskih vlakana (inulina).
T1  - Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839
ER  - 
@misc{
author = "Petričević, Maja and Stanišić, Nikola and Samolovac, Ljiljana and Nikšić, Dragan and Petričević, Veselin and Gogić, Marija and Stamenić, Tamara",
year = "2022-11-23",
abstract = "Fino usitnjene barene kobasice jedan su od najpopularnijih proizvoda od mesa, kako u Srbiji tako i u svetu. Danas na tržištu postoje različiti aditivi i dodaci koji se koriste kao zamena životinjskih masti i natrijuma u proizvodima od mesa, a koji nemaju veliki uticaj na gubitak mase tokom proizvodnje i/ili na promene senzornog kvaliteta finalnog proizvoda. Većina istraživanja u ovoj oblasti ide u pravcu delimične ili potpune zamene masti različitim hidrokoloidima ili biljnim uljima, dok se za delimičnu zamenu NaCl uglavnom preporučuje KCl. Međutim, postoji malo proizvoda na tržištu, iz grupe fino usitnjenih barenih kobasica, kod kojih je zamenjena mast i natrijum, a koji imaju i smanjenu kalorijsku vrednost uz dodatne prebiotike. 
Rezultati ovog tehničkog rešenja sugerišu da bi se 1/2 svinjskog masnog tkiva i 1/3 NaCl u viršlama proizvedenih od pilećeg mesa, mogla zameniti dodatkom suspenzije inulina i kalijumove soli, kako bi se poboljšale njihove nutritivne karakteristike i dobio proizvod sa karakteristikama funkcionalne hrane. Ovaj nov proizvod takođe ima i posebnu nutritivnu vrednost, s obzirom da sadrži značajno smanjen sadržaj masti, kao glavnog izvora kalorija, uz dodatak prebiotskih vlakana (inulina).",
title = "Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839"
}
Petričević, M., Stanišić, N., Samolovac, L., Nikšić, D., Petričević, V., Gogić, M.,& Stamenić, T.. (2022-11-23). Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod. .
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839
Petričević M, Stanišić N, Samolovac L, Nikšić D, Petričević V, Gogić M, Stamenić T. Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839 .
Petričević, Maja, Stanišić, Nikola, Samolovac, Ljiljana, Nikšić, Dragan, Petričević, Veselin, Gogić, Marija, Stamenić, Tamara, "Multifunkcionalne fino usitnjene barene kobasice od pilećeg mesa – Nov proizvod" (2022-11-23),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_839 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the RIStocar Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB