Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza
Apstrakt
Sam kvalitet silaže i senaže u velikoj meri zavisi od mikroflore bakterija mlečne kiseline, uključujući i epifitske koje dospevaju sa biljkama i spoljašnje mikroflore koje se unose preko inokulanata. To je pokretač koji je naučnike širom sveta podstakao da rade na pronalasku prirodnih komponenti za siliranje stočne hrane. U svetu se za pripremanje silaže i senaže krmnih leguminoza koristi veliki broj bioloških dodataka različitog komercijalnog naziva koji su u suvom stanju ili u obliku rastvora. Ovo tehničko rešenje je fokusirano na razvoj novog inokulanta za siliranje i senažu krmnih leguminoza za naše i inostrano tržište. Novi inokulant je rezultat primene savremenih metoda i tehnologija u proizvodnji uz saradnju funkcija proizvodnje, marketinga i inženjeringa. Vodilja nam je bila odabir sojeva bakterija mlečne kiseline koji najbolje siliraju i senažiraju lucerku i crvenu detelinu i inhibiraju neželjene anaerobne i aerobne mikroorganizme, a sve u cilju očuvanja hranljive vrednosti po...četnog siliranog materijala.
Ključne reči:
Inokulant / Lactobacillus plantarum / Pediococcus spp. / leguminoze / silaža / senažaIzvor:
Tehničko rešenje, 2021Finansiranje / projekti:
- Novi inokulant za silažu lucerke (Br. ugovora: 1-05-401-1068/2017. - 25.08.2017-24.05.2018.) - Razvojna agencija Srbije