Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza
Апстракт
Sam kvalitet silaže i senaže u velikoj meri zavisi od mikroflore bakterija mlečne kiseline, uključujući i epifitske koje dospevaju sa biljkama i spoljašnje mikroflore koje se unose preko inokulanata. To je pokretač koji je naučnike širom sveta podstakao da rade na pronalasku prirodnih komponenti za siliranje stočne hrane. U svetu se za pripremanje silaže i senaže krmnih leguminoza koristi veliki broj bioloških dodataka različitog komercijalnog naziva koji su u suvom stanju ili u obliku rastvora. Ovo tehničko rešenje je fokusirano na razvoj novog inokulanta za siliranje i senažu krmnih leguminoza za naše i inostrano tržište. Novi inokulant je rezultat primene savremenih metoda i tehnologija u proizvodnji uz saradnju funkcija proizvodnje, marketinga i inženjeringa. Vodilja nam je bila odabir sojeva bakterija mlečne kiseline koji najbolje siliraju i senažiraju lucerku i crvenu detelinu i inhibiraju neželjene anaerobne i aerobne mikroorganizme, a sve u cilju očuvanja hranljive vrednosti po...četnog siliranog materijala.
Кључне речи:
Inokulant / Lactobacillus plantarum / Pediococcus spp. / leguminoze / silaža / senažaИзвор:
Tehničko rešenje, 2021Финансирање / пројекти:
- Novi inokulant za silažu lucerke (Br. ugovora: 1-05-401-1068/2017. - 25.08.2017-24.05.2018.) - Razvojna agencija Srbije
Институција/група
RIStocarTY - GEN AU - Đorđević, Snežana AU - Mandić, Violeta AU - Đorđević, Nikola AU - Dervišević, Marina PY - 2021 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/826 AB - Sam kvalitet silaže i senaže u velikoj meri zavisi od mikroflore bakterija mlečne kiseline, uključujući i epifitske koje dospevaju sa biljkama i spoljašnje mikroflore koje se unose preko inokulanata. To je pokretač koji je naučnike širom sveta podstakao da rade na pronalasku prirodnih komponenti za siliranje stočne hrane. U svetu se za pripremanje silaže i senaže krmnih leguminoza koristi veliki broj bioloških dodataka različitog komercijalnog naziva koji su u suvom stanju ili u obliku rastvora. Ovo tehničko rešenje je fokusirano na razvoj novog inokulanta za siliranje i senažu krmnih leguminoza za naše i inostrano tržište. Novi inokulant je rezultat primene savremenih metoda i tehnologija u proizvodnji uz saradnju funkcija proizvodnje, marketinga i inženjeringa. Vodilja nam je bila odabir sojeva bakterija mlečne kiseline koji najbolje siliraju i senažiraju lucerku i crvenu detelinu i inhibiraju neželjene anaerobne i aerobne mikroorganizme, a sve u cilju očuvanja hranljive vrednosti početnog siliranog materijala. T2 - Tehničko rešenje T1 - Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_826 ER -
@misc{ author = "Đorđević, Snežana and Mandić, Violeta and Đorđević, Nikola and Dervišević, Marina", year = "2021", abstract = "Sam kvalitet silaže i senaže u velikoj meri zavisi od mikroflore bakterija mlečne kiseline, uključujući i epifitske koje dospevaju sa biljkama i spoljašnje mikroflore koje se unose preko inokulanata. To je pokretač koji je naučnike širom sveta podstakao da rade na pronalasku prirodnih komponenti za siliranje stočne hrane. U svetu se za pripremanje silaže i senaže krmnih leguminoza koristi veliki broj bioloških dodataka različitog komercijalnog naziva koji su u suvom stanju ili u obliku rastvora. Ovo tehničko rešenje je fokusirano na razvoj novog inokulanta za siliranje i senažu krmnih leguminoza za naše i inostrano tržište. Novi inokulant je rezultat primene savremenih metoda i tehnologija u proizvodnji uz saradnju funkcija proizvodnje, marketinga i inženjeringa. Vodilja nam je bila odabir sojeva bakterija mlečne kiseline koji najbolje siliraju i senažiraju lucerku i crvenu detelinu i inhibiraju neželjene anaerobne i aerobne mikroorganizme, a sve u cilju očuvanja hranljive vrednosti početnog siliranog materijala.", journal = "Tehničko rešenje", title = "Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_826" }
Đorđević, S., Mandić, V., Đorđević, N.,& Dervišević, M.. (2021). Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza. in Tehničko rešenje. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_826
Đorđević S, Mandić V, Đorđević N, Dervišević M. Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza. in Tehničko rešenje. 2021;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_826 .
Đorđević, Snežana, Mandić, Violeta, Đorđević, Nikola, Dervišević, Marina, "Silko za lucerku – novi inokulant za siliranje i senažu leguminoza" in Tehničko rešenje (2021), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_826 .