Enzimi u ishrani brojlera
Authors
Dosković, Vladimir
Bogosavljević-Bošković, Snežana

Škrbić, Zdenka

Milošević, Božidar

Lukić, Miloš

Rakonjac, Simeon

Petričević, Veselin

Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
U radu su prikazani najvažniji aspekti delovanja egzogenih enzima
(amilaze, ksilanaze, glukanaze, celulaze, hemicelulaze, pektinaze, fitaze i proteaze)
dodatih u hranu za brojlere. Dodatak enzima hrani za brojlere ima nutritivno,
zdravstveno, ekonomsko i ekološko opravdanje. Korišćenje kompleksa egzogenih
enzima kao dodataka potpunim smešama za ishranu brojlerskih pilića u različitim
fazama tova, značajno utiče na povećanje dostupnosti rezervnih polisaharida,
masti, proteina i nekih mineralnih materija, bolju iskoristivost energije iz hrane,
bolje zdravstveno stanje pilića, bolji kvalitet trupova i pilećeg mesa, smanjenje
troškova ishrane u tovu pilića (a time i na ukupne troškove proizvodnje), kao i na
smanjenje zagađenosti životne sredine i jedna je od najlakše izvodljivih alternativa
za poboljšanje profitabilnosti proizvodnje u živinarstvu.
Keywords:
enzimi / brojleri / hrana / tovSource:
Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022., 2022, 229-236Funding / projects:
- "info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200088/RS// (RS-200088)
- "info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200022/RS//" (RS-200022)
Collections
Institution/Community
RIStocarTY - CONF AU - Dosković, Vladimir AU - Bogosavljević-Bošković, Snežana AU - Škrbić, Zdenka AU - Milošević, Božidar AU - Lukić, Miloš AU - Rakonjac, Simeon AU - Petričević, Veselin PY - 2022 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/810 AB - U radu su prikazani najvažniji aspekti delovanja egzogenih enzima (amilaze, ksilanaze, glukanaze, celulaze, hemicelulaze, pektinaze, fitaze i proteaze) dodatih u hranu za brojlere. Dodatak enzima hrani za brojlere ima nutritivno, zdravstveno, ekonomsko i ekološko opravdanje. Korišćenje kompleksa egzogenih enzima kao dodataka potpunim smešama za ishranu brojlerskih pilića u različitim fazama tova, značajno utiče na povećanje dostupnosti rezervnih polisaharida, masti, proteina i nekih mineralnih materija, bolju iskoristivost energije iz hrane, bolje zdravstveno stanje pilića, bolji kvalitet trupova i pilećeg mesa, smanjenje troškova ishrane u tovu pilića (a time i na ukupne troškove proizvodnje), kao i na smanjenje zagađenosti životne sredine i jedna je od najlakše izvodljivih alternativa za poboljšanje profitabilnosti proizvodnje u živinarstvu. C3 - Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022. T1 - Enzimi u ishrani brojlera SP - 229 EP - 236 DO - 10.46793/SBT27.229D ER -
@conference{ author = "Dosković, Vladimir and Bogosavljević-Bošković, Snežana and Škrbić, Zdenka and Milošević, Božidar and Lukić, Miloš and Rakonjac, Simeon and Petričević, Veselin", year = "2022", abstract = "U radu su prikazani najvažniji aspekti delovanja egzogenih enzima (amilaze, ksilanaze, glukanaze, celulaze, hemicelulaze, pektinaze, fitaze i proteaze) dodatih u hranu za brojlere. Dodatak enzima hrani za brojlere ima nutritivno, zdravstveno, ekonomsko i ekološko opravdanje. Korišćenje kompleksa egzogenih enzima kao dodataka potpunim smešama za ishranu brojlerskih pilića u različitim fazama tova, značajno utiče na povećanje dostupnosti rezervnih polisaharida, masti, proteina i nekih mineralnih materija, bolju iskoristivost energije iz hrane, bolje zdravstveno stanje pilića, bolji kvalitet trupova i pilećeg mesa, smanjenje troškova ishrane u tovu pilića (a time i na ukupne troškove proizvodnje), kao i na smanjenje zagađenosti životne sredine i jedna je od najlakše izvodljivih alternativa za poboljšanje profitabilnosti proizvodnje u živinarstvu.", journal = "Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022.", title = "Enzimi u ishrani brojlera", pages = "229-236", doi = "10.46793/SBT27.229D" }
Dosković, V., Bogosavljević-Bošković, S., Škrbić, Z., Milošević, B., Lukić, M., Rakonjac, S.,& Petričević, V.. (2022). Enzimi u ishrani brojlera. in Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022., 229-236. https://doi.org/10.46793/SBT27.229D
Dosković V, Bogosavljević-Bošković S, Škrbić Z, Milošević B, Lukić M, Rakonjac S, Petričević V. Enzimi u ishrani brojlera. in Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022.. 2022;:229-236. doi:10.46793/SBT27.229D .
Dosković, Vladimir, Bogosavljević-Bošković, Snežana, Škrbić, Zdenka, Milošević, Božidar, Lukić, Miloš, Rakonjac, Simeon, Petričević, Veselin, "Enzimi u ishrani brojlera" in Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022. (2022):229-236, https://doi.org/10.46793/SBT27.229D . .