Enzimi u ishrani brojlera
Authors
Dosković, Vladimir
Bogosavljević-Bošković, Snežana

Škrbić, Zdenka

Milošević, Božidar

Lukić, Miloš

Rakonjac, Simeon

Petričević, Veselin

Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
U radu su prikazani najvažniji aspekti delovanja egzogenih enzima
(amilaze, ksilanaze, glukanaze, celulaze, hemicelulaze, pektinaze, fitaze i proteaze)
dodatih u hranu za brojlere. Dodatak enzima hrani za brojlere ima nutritivno,
zdravstveno, ekonomsko i ekološko opravdanje. Korišćenje kompleksa egzogenih
enzima kao dodataka potpunim smešama za ishranu brojlerskih pilića u različitim
fazama tova, značajno utiče na povećanje dostupnosti rezervnih polisaharida,
masti, proteina i nekih mineralnih materija, bolju iskoristivost energije iz hrane,
bolje zdravstveno stanje pilića, bolji kvalitet trupova i pilećeg mesa, smanjenje
troškova ishrane u tovu pilića (a time i na ukupne troškove proizvodnje), kao i na
smanjenje zagađenosti životne sredine i jedna je od najlakše izvodljivih alternativa
za poboljšanje profitabilnosti proizvodnje u živinarstvu.
Keywords:
enzimi / brojleri / hrana / tovSource:
Zbornik radova XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022., 2022, 229-236Funding / projects:
- "info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200088/RS// (RS-200088)
- "info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200022/RS//" (RS-200022)