Fuzariotoksini na zrnu pšenice
Authors
Obradović, AnaStanković, Slavica
Krnjaja, Vesna

Nikolić, Milica
Savić, Iva
Stevanović, Milan
Stanković, Goran
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Pšenica je na prvom mestu po površinama na kojima se gaji u svetu i značaju u
prehrambenoj industriji. Različiti načini upotrebe zrna i suve mase žita u ishrani ljudi i
životinja, kao i u industrijskoj preradi, ukazuju na to da ona imaju veliku upotrebnu vrednost.
Zrno pšenice u različitim agroekološkim uslovima može biti zaraženo brojnim vrstama gljiva,
kako u polju, tako i tokom čuvanja u skladištima. Vrste roda Fusarium su najčešći patogeni
zrna pšenice, koji su posebno značajni, jer imaju sposobnost da sintetišu veliki spektar
mikotoksina od kojih su najznačajniji fumonizin B1 (FB1), deoksinivalenol (DON) i zearalenon
(ZEA). Cilj ovog rada bio je da se ispita koncentracija pomenutih mikotoksina u zrnu pšenice
nakon žetve.
Analizirano je 20 uzoraka zrna pšenice prikupljene iz različitih agroekoloških uslova u
Srbiji. Pet grama od svakog osušenog i samlevenog uzorka je ekstrahovano i filtrirano
rastvorom metanola i vode. Koncentracija mikotoksina je određena pom...oću ELISA testa
prema upustvu proizvođača (Tecna S.r.l., Italy, Celer Fumo Test Kit, Celer DON Gold Test Kit i
Celer Zon Test Kit). U svim analiziranim uzorcima utvrđeno je prisustvo bar jednog
ispitivanog mikotoksina. Ustanovljena koncentracija DON iznosila je od 0,596 do 2,258 µg/g
(prosek 1,152 µg/g), FB1 od 0,852 do 6,253 µg/g (prosek 2,021 µg/кg) dok je mikotoksin ZEA
bio prisutan u intervalu od 8,42 do 58,25 µg/кg (prosek 22,98 µg/кg). Utvrđene koncentracije
ZEA i DON su bile niže od maksimalno dozvoljenih koncentracija koje su propisane
Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani
i hrani za životinje (Službeni glasnik Republike Srbije, 2019), dok su u pet uzoraka FB1
detektovani u koncentraciji većoj od dozvoljenih u ljudskoj hrani.