Приказ основних података о документу

Pig production and new technologies for evaluation of meatiness

dc.creatorRadović, Čedomir
dc.creatorLazarević, Ratko
dc.creatorRadojković, Dragan
dc.creatorSavić, Radomir
dc.creatorStojiljković, Nenad
dc.creatorŽivković, Vladimir
dc.creatorGogić, Marija
dc.date.accessioned2022-12-02T08:32:22Z
dc.date.available2022-12-02T08:32:22Z
dc.date.issued2022-11-24
dc.identifier.isbn978-86-7466-947-1
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/798
dc.description.abstractУ овом раду приказана је важност свињарства у сточарској производњи у Р. Србији и свету обзиром на висок удео свињског меса у укупној производњи меса. Економичност производње свиња односно товљеника се огледа кроз три најбитнија показатеља годишња производња товљеника по крмачи, утрошак хране по килограму прираста и меснатост товљеника. Наведени показатељи економичности првенствено зависе од генетског потенцијала родитеља, фактора околине и менаџмента. Највећи произвођач свиња и свињског меса је Кина. У 2020. години у Кини је било 43,27% свиња од укупног броја свиња у свету. У истој години у САД-у се гајило 8,11% а у Бразилу 4,32% свиња од укупног броја у свету. Остале наведене државе имају знатно мањи број грла. Највећи пад бројног стања од 1999. године до 2020. године је у Бугарској (65%), Чешкој (61,35%), Мађарској (48%), Србији (32%) и Белорусији (22%). Србија је учествовала са 0.31% у укупном броју свиња у свету у 2020. години. Највећи произвођач свињског меса у 2020. години је Кина са са 38,33% од укупне производње меса. По уделу уи светској проитзводњи меса следе САД-е (11,69%), Немачка (4,66%), Шпанија (4,56%) и Бразил (4,08%). У односу на светску производњу свињског меса удео Србије у 2020. години износи свега 0.28%. Од укупне производње свих врста меса у нашој земљи удео свињског меса износи 58,4 %. У Србији се процена меснатости спроводи помоћу ултразвучних уређаја in vivo и in vitro помоћу аутоматских уређаја за процену меснатости или ручним мерењем помоћу две тачке на линији клања.sr
dc.description.abstractThe importance of pig production in total livestock production in Republic of Serbia and the world is presented in this paper, especially given the high share of porcine in total meat production. The economic efficiency of pig production, i.e. fattening of pigs, is observed through three most important indicators of production: annual production of fattening pigs per sow, feed consumption per kilogram of growth and meatiness of fattening pigs. The mentioned economic indicators primarily depend on the genetic potential of the parents, environmental factors and management. The largest producer of pigs and pork is China. In 2020, 43.27% of total number of pigs in the world were farmed in China. In the same year, 8.11% and 4.32% of the total number of pigs were reared in the USA and in Brazil, respectively. The remaining countries have a significantly smaller number of animals. The biggest decline in numbers from 1999 to 2020 was recorded in Bulgaria (65%), the Czech Republic (61.35%), Hungary (48%), Serbia (32%) and Belarus (22%). Serbia participated with 0.31% in the total number of pigs in the world in 2020. The largest producer of pork in 2020 was China with 38.33% of the total meat production. The USA (11.69%), Germany (4.66%), Spain (4.56%) and Brazil (4.08%) followed in terms of their share in the world meat production. In relation to the world production of pork, Serbia's share in 2020 was only 0.28%. In regard to the total production of all types of meat in our country, the share of porcine meat is 58.4%. In Serbia, evaluation of meatiness is carried out using ultrasound devices in vivo and in vitro, using automatic devices for evaluating meatiness or by manual measurement using two points at the slaughter line.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherAINS - Akademija inženjerskih nauka Srbijesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200022/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova Akademije inženjerskih nauka Srbijesr
dc.subjectfattening pigssr
dc.subjectmeat productionsr
dc.subjectтовљенициsr
dc.subjectпроцена меснатости in vivosr
dc.subjectпроцена меснатости in vitrosr
dc.subjectпроизводња месаsr
dc.subjectevaluation of meatiness in vivo and in vitrosr
dc.titleProizvodnja svinja i nove tehnologije za procenu mesnatostisr
dc.titlePig production and new technologies for evaluation of meatinesssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage115
dc.citation.epage127
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_798
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs/bitstream/id/4079/bitstream_4079.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу