Proizvodnja svinja i nove tehnologije za procenu mesnatosti
Pig production and new technologies for evaluation of meatiness
Authors
Radović, Čedomir
Lazarević, Ratko
Radojković, Dragan
Savić, Radomir
Stojiljković, Nenad

Živković, Vladimir

Gogić, Marija

Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
У овом раду приказана је важност свињарства у сточарској производњи у Р.
Србији и свету обзиром на висок удео свињског меса у укупној производњи меса. Економичност
производње свиња односно товљеника се огледа кроз три најбитнија показатеља годишња
производња товљеника по крмачи, утрошак хране по килограму прираста и меснатост товљеника.
Наведени показатељи економичности првенствено зависе од генетског потенцијала родитеља,
фактора околине и менаџмента. Највећи произвођач свиња и свињског меса је Кина. У 2020.
години у Кини је било 43,27% свиња од укупног броја свиња у свету. У истој години у САД-у се
гајило 8,11% а у Бразилу 4,32% свиња од укупног броја у свету. Остале наведене државе имају
знатно мањи број грла. Највећи пад бројног стања од 1999. године до 2020. године је у Бугарској
(65%), Чешкој (61,35%), Мађарској (48%), Србији (32%) и Белорусији (22%). Србија је учествовала
са 0.31% у укупном броју свиња у свету у 2020. години. Највећи произвођач свињског меса у 2020.
г...одини је Кина са са 38,33% од укупне производње меса. По уделу уи светској проитзводњи меса
следе САД-е (11,69%), Немачка (4,66%), Шпанија (4,56%) и Бразил (4,08%). У односу на светску
производњу свињског меса удео Србије у 2020. години износи свега 0.28%. Од укупне производње
свих врста меса у нашој земљи удео свињског меса износи 58,4 %. У Србији се процена меснатости спроводи помоћу ултразвучних уређаја in vivo и in vitro помоћу аутоматских уређаја за процену меснатости или ручним мерењем помоћу две тачке на линији клања.
The importance of pig production in total livestock production in Republic of Serbia and the world is
presented in this paper, especially given the high share of porcine in total meat production. The economic
efficiency of pig production, i.e. fattening of pigs, is observed through three most important indicators of
production: annual production of fattening pigs per sow, feed consumption per kilogram of growth and
meatiness of fattening pigs. The mentioned economic indicators primarily depend on the genetic potential
of the parents, environmental factors and management. The largest producer of pigs and pork is China. In
2020, 43.27% of total number of pigs in the world were farmed in China. In the same year, 8.11% and
4.32% of the total number of pigs were reared in the USA and in Brazil, respectively. The remaining
countries have a significantly smaller number of animals. The biggest decline in numbers from 1999 to
2020 was recorded in Bulgaria (65%), the Czech Republic (61....35%), Hungary (48%), Serbia (32%) and
Belarus (22%). Serbia participated with 0.31% in the total number of pigs in the world in 2020. The
largest producer of pork in 2020 was China with 38.33% of the total meat production. The USA (11.69%),
Germany (4.66%), Spain (4.56%) and Brazil (4.08%) followed in terms of their share in the world meat
production. In relation to the world production of pork, Serbia's share in 2020 was only 0.28%. In regard
to the total production of all types of meat in our country, the share of porcine meat is 58.4%. In Serbia,
evaluation of meatiness is carried out using ultrasound devices in vivo and in vitro, using automatic
devices for evaluating meatiness or by manual measurement using two points at the slaughter line.
Keywords:
fattening pigs / meat production / товљеници / процена меснатости in vivo / процена меснатости in vitro / производња меса / evaluation of meatiness in vivo and in vitroSource:
Zbornik radova Akademije inženjerskih nauka Srbije, 24-11-2022, 115-127Publisher:
- AINS - Akademija inženjerskih nauka Srbije