Приказ основних података о документу

dc.creatorBožičković, Ivana
dc.creatorDavidović, Vesna
dc.creatorSavić, Radomir
dc.creatorŽivković, Vladimir
dc.creatorStepić, Stefan
dc.creatorĐermanović, Vladan
dc.date.accessioned2021-12-17T09:35:58Z
dc.date.available2021-12-17T09:35:58Z
dc.date.issued2021-03-12
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/765
dc.description.abstractMeso je proizvod koji nastaje kroz različite biohemijske procese nakon rigor mortis-a od skeletnih mišića životinje. Zbog toga karakteristike mišićnog tkiva, njegova struktura, broj, prečnik i zastupljenost pojedinih tipova mišićnih vlakana u velikoj meri određuju količinu i kvalitet mesa. Kako su selekcijom i ishranom gotovo dostignuti maksimumi u proizvodnji mesa sa jedne strane, a sve su veći zahtevi potrošača za “ekološkim” i proizvodima iz održive proizvodnje, uz poštovanje principa dobrobiti životinja sa druge strane, ispitivanje uticaja fizičke aktivnosti kod životinja dobija sve veći značaj, pri čemu se pod tom aktivnošću podrazumeva ili slobodno kretanje životinja (na pašnjacima) ili poluslobodni sistemi držanja različitog stepena intezivnosti. Takođe, ovaj faktor mogao bi biti od značaja posebno kod svinja i živine, kod kojih je intenzivnom selekcijom na mesnatost povećan broj glikolitičkih vlakana u mišićima, što je uslovilo i probleme sa kvalitetom mesa (bledo, meko i vodnjikavo meso - BMV meso).sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačaksr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021.sr
dc.subjectstruktura mišićasr
dc.subjecttipovi mišićnih vlakanasr
dc.subjectfizička aktivnostsr
dc.subjectkvalitet mesasr
dc.titleUticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinjasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage189
dc.citation.epage197
dc.identifier.doi10.46793/SBT26.189B
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs/bitstream/id/3981/189-197.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу