Приказ основних података о документу

Production performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grain

dc.contributor.advisorJokić, Živan
dc.contributor.otherPavlovski, Zlatica
dc.contributor.otherVitorović, Duško
dc.contributor.otherLukić, Miloš
dc.contributor.otherĐermanović, Vladan
dc.creatorPetričević, Veselin
dc.date.accessioned2018-12-18T17:13:53Z
dc.date.available2018-12-18T17:13:53Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2709
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:10843/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47650575
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/123456789/5059
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/582
dc.description.abstractIspitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaćeselekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok drugasadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama zaishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitetpilećeg mesa i kvalitet jaja.Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskimpilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića potretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64nosilje po tretmanu.Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu jesvakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednogperioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta,konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano jepo 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju dobijanja klaničnih pokazatelja, kvalitetamesa i mase i udela pankreasa.U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćenanosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane ispoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masanosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa.Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sapovećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesnamasa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajnosmanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilićahranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilićanije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili poduticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskihpilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa...sr
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectbrojlerisr
dc.subjectdrumsticksen
dc.subjectchemical profileen
dc.subjectamino acid profileen
dc.subjectwhite meaten
dc.subjectdark meaten
dc.subjectnosiljesr
dc.subjectishranasr
dc.subjectsirova sojasr
dc.subjecttripsin inhibitorisr
dc.subjectpankreassr
dc.titleProizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna sojesr
dc.titleProduction performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grainen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЈокић, Живан; Лукић, Милош; Виторовић, Душко; Павловски, Златица; Ђермановић, Владан; Петричевић, Веселин Д.; Производни резултати товних пилића и кокоши носиља храњених смешама са различитим учешћем сировог зрна соје; Производни резултати товних пилића и кокоши носиља храњених смешама са различитим учешћем сировог зрна соје;
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5059
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2308/580.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs/bitstream/id/1550/Veselin_Petricevic_referat_PF-23265.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу