Body condition and longevity of high yielding dairy cows
Telesna kondicija i dugovečnost visokomlečnih krava

2012
Аутори
Novaković, ZeljkoSretenović, Ljiljana
Aleksić, S.
Petrović, Milan M.
Pantelić, Vlada

Ostojić Andrić, Dušica

Nikšić, Dragan

Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Body condition of high yielding Holstein-Friesian dairy cows changes during the production cycle. It represents important indicator of achieved level of nutrition and degree of nourishment. BCS is a functional method, and integral part of the strategy and basis of corrective activities in farm management. BCS of cows in all phases of production cycle is important indicator of applied nutrition, but also of the technological process sin general. The amount of body reserves in form of fat tissue cow has before calving as huge impact on incidence of potential post-calving problems, production of milk, reproductive efficiency and health condition. Very often animals are culled from the herds prematurely, which shortenes the life exploitation of cows. Longevity is the ability to survice in certain production conditions. Life expectancy is from the economical aspect the most important functional trait of high yielding cows and represents necessary condition for sustainability of milk product...ion over longer period. Average BCS of culled cows for the first stage of lactation was 3,35 (2,41-4,37) for the second stage of lactation 3,50 (2,59-4,59), for the third 2,22 (1,44-2,91) and the fourth 2,36 (1,37- 3,37). Variation coefficient (Cv) ranged from 12,59 to 16,82. Average age of culled cows was 2037,07 days or 5,58 years with variation interval of 742,00 to 5430,00 days. Age at culling showed high variability (Cv=45,69). Number of culled cows (n=34 or 32.69%) was the highest at the age of over 7 years (7,10-14,88). The same cows showed the highest variability in regard to longevity (Cv=17,97).
Prikazani rezultati jasno ukazuju na relizovane prosečne vrednosti, interval varijacije, standardnu devijaciju, koeficijent varijacije ispitivanih krava holštajnfrizijske rase. Prosečna BCS izlučenih krava za prvu fazu laktacije iznosila je 3,35 (2,41-4,37) za drugu fazu 3,50 (2,59-4,59), za treću fazu 2,22 (1,44-2,91) i četvrtu fazu 2,36 (1,37-3,37). Koeficijent varijacije (Cv) kretao se od 12,59 do 16,82. Realizovane vrednosti ukazuju da je kod distribucije prosečnih BCS krava u prvoj fazi proizvodnog ciklusa od ukupnog broja krava koji čini 107 grla najviše (n=23 ili 21,50 %) bilo u intervalu BCS od 2,76 do 3,00. Ispod tog intervala BCS bilo je 12 grla ili 11,21%, a iznad 72 grla ili 67,29%. U drugoj fazi od ukupno 104 ocenjenih krava najviše grla (n=19 ili 18,27%) bilo je u intervalu BCS od 2,76 do 3,00. Ispod tog intervala BCS bilo je 5 grla ili 4,81%, a iznad 80 grlo ili 76,92%. U ovoj fazi proizvodnje u intervalu BCS od 3,76 do 4,75 bilo 31 krave ili 29,81%. U trećoj fazi od 84 ...ocenjene krave najviše grla (n=25 ili 29,76%) bilo je u intervalu BCS od 2,00 do 2,25. Ispod navedenog nivoa BCS bilo je 19 grla ili 22,62%, a iznad 40 krava ili 47,62%. U četvrtoj fazi od ukupno 66 ocenjena grla najviše krava (n=17 ili 25,76%) bilo je u intervalu BCS od 2,26 do 2,50. Ispod tog intervala BCS bilo je 26 grla ili 39,39%, a iznad 23 krave ili 34,85%. U celini posmatrano rezultati su značajno su odstupali od preporučenih vrednosti za BCS. Prosečna starost krava kod izlučenja iznosila je 2037,07 dana ili 5,58 godina sa intervalom varijacije od 742,00 do 5430,00 dana, odnosno, od 2,04 do 14,88 godina. Starost kod izlučenja pokazala je visoku varijabilnost (Cv=45,69). Broj izlučenih krava (n=34 ili 32.69%) bio je najveći u starosti preko 7 godina (7,10-14,88). Iste krave pokazale su i najveću varijabilnost u pogledu dugovečnosti (Cv=17,97). Najviši prosečan nivo BCS u prvoj i drugoj fazi proizvodnog ciklusa imale su krave koje su bile stare na izlučenju od 4,1 do 5 godina (3,49; 3,66), u trećoj fazi krave koje su bile stare na izlučenju od manje od 3 godine (2,26) i u četvrtoj fazi krave koje su bile stare 5,1 do 6 godina (2,55). Najniži prosečan nivo BCS u prvoj, drugoj i trećoj fazi imale su krave koje su bile stare na izlučenju od 5.1 do 6 godina (3,08; 3,25; 2,04), u četvrtoj fazi krave koje su bile stare na izlučenju 4.1 do 5 godina (2,23).
Кључне речи:
body condition / longevity / production cycle / nutritionИзвор:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2012, 28, 1, 33-45Издавач:
- Institute for Animal Husbandry, Belgrade