Serbia in the implementation of SEUROP standard for beef carcass classification: Legislation, parameters and evaluation criteria: Part A
Srbija pred implementacijom SEUROP standarda za klasifikaciju goveđih trupova - zakonska regulativa, parametri i kriterijumi ocene - deo A

2012
Authors
Ostojić Andrić, Dušica
Aleksić, S.
Hristov, Slavča
Novaković, Željko
Petrović, Milan M.
Nikšić, Dragan

Stanišić, Nikola

Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Agriculture of the Republic of Serbia is going through significant reforms in legislation and agricultural policy, during this EU preaccession period, in order to comply to one of the most important EU policies - Common Agricultural Policy (CAP). The potential and tradition of Serbia in production of beef, on one hand and EU market needs on the other, impose the need for timely preparations from the legislative and technological aspect and human resources. Present study gives the review of major legislative regulations and main parameters of SEUROP beef classification system in sense of definition, presentation and categorization of carcass, as well as criteria in conformation evaluation and fat cover of the carcass.
Poljoprivreda Srbije u pretpristupnom periodu EU, prolazi kroz značajne reforme zakonodavstva i agrarne politike kako bi se prilagodila jednoj od najznačajnijih EU politika- Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Potencijal i tradicija naše zemlje u proizvodnji junećeg mesa sa jedne i potrebe tržišta EU sa druge strane, nameću potrebu za blagovremenim obavljanjem priprema u zakonodavnom, tehničkom i kadrovskom smislu. SEUROP standard je koncipiran da omogući 'zajednički EU jezik' koji opisuje kvalitet junećih trupova kao i analitiku baze podataka o životinjama, rezultatima klasifikacije i cenama što je od velikog značaja za primenu različitih mera podrške na tržištu unije. Obzirom da ovaj sistem podržava isplatu odgajivačima prema kvalitetu trupova, ovo je i važan instrument kojim se podstiče rad na unapređenju genotipova, ishrane i tehnologije u govedarstvu. U radu je dat pregled najvažnijih zakonskih regulativa i osnovnih parametara SEUROP klasifikacije junećeg mesa u smislu definicij...e, prezentacije i kategorizacije trupa kao i kriterijuma u oceni konformacije i prekrivenosti trupa lojem.
Keywords:
beef / SEUROP classification / conformation / fat cover / EU legislationSource:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2012, 28, 1, 47-58Publisher:
- Institute for Animal Husbandry, Belgrade
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
RIStocarTY - JOUR AU - Ostojić Andrić, Dušica AU - Aleksić, S. AU - Hristov, Slavča AU - Novaković, Željko AU - Petrović, Milan M. AU - Nikšić, Dragan AU - Stanišić, Nikola PY - 2012 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/351 AB - Agriculture of the Republic of Serbia is going through significant reforms in legislation and agricultural policy, during this EU preaccession period, in order to comply to one of the most important EU policies - Common Agricultural Policy (CAP). The potential and tradition of Serbia in production of beef, on one hand and EU market needs on the other, impose the need for timely preparations from the legislative and technological aspect and human resources. Present study gives the review of major legislative regulations and main parameters of SEUROP beef classification system in sense of definition, presentation and categorization of carcass, as well as criteria in conformation evaluation and fat cover of the carcass. AB - Poljoprivreda Srbije u pretpristupnom periodu EU, prolazi kroz značajne reforme zakonodavstva i agrarne politike kako bi se prilagodila jednoj od najznačajnijih EU politika- Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Potencijal i tradicija naše zemlje u proizvodnji junećeg mesa sa jedne i potrebe tržišta EU sa druge strane, nameću potrebu za blagovremenim obavljanjem priprema u zakonodavnom, tehničkom i kadrovskom smislu. SEUROP standard je koncipiran da omogući 'zajednički EU jezik' koji opisuje kvalitet junećih trupova kao i analitiku baze podataka o životinjama, rezultatima klasifikacije i cenama što je od velikog značaja za primenu različitih mera podrške na tržištu unije. Obzirom da ovaj sistem podržava isplatu odgajivačima prema kvalitetu trupova, ovo je i važan instrument kojim se podstiče rad na unapređenju genotipova, ishrane i tehnologije u govedarstvu. U radu je dat pregled najvažnijih zakonskih regulativa i osnovnih parametara SEUROP klasifikacije junećeg mesa u smislu definicije, prezentacije i kategorizacije trupa kao i kriterijuma u oceni konformacije i prekrivenosti trupa lojem. PB - Institute for Animal Husbandry, Belgrade T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - Serbia in the implementation of SEUROP standard for beef carcass classification: Legislation, parameters and evaluation criteria: Part A T1 - Srbija pred implementacijom SEUROP standarda za klasifikaciju goveđih trupova - zakonska regulativa, parametri i kriterijumi ocene - deo A VL - 28 IS - 1 SP - 47 EP - 58 DO - 10.2298/BAH1201047O ER -
@article{ author = "Ostojić Andrić, Dušica and Aleksić, S. and Hristov, Slavča and Novaković, Željko and Petrović, Milan M. and Nikšić, Dragan and Stanišić, Nikola", year = "2012", abstract = "Agriculture of the Republic of Serbia is going through significant reforms in legislation and agricultural policy, during this EU preaccession period, in order to comply to one of the most important EU policies - Common Agricultural Policy (CAP). The potential and tradition of Serbia in production of beef, on one hand and EU market needs on the other, impose the need for timely preparations from the legislative and technological aspect and human resources. Present study gives the review of major legislative regulations and main parameters of SEUROP beef classification system in sense of definition, presentation and categorization of carcass, as well as criteria in conformation evaluation and fat cover of the carcass., Poljoprivreda Srbije u pretpristupnom periodu EU, prolazi kroz značajne reforme zakonodavstva i agrarne politike kako bi se prilagodila jednoj od najznačajnijih EU politika- Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Potencijal i tradicija naše zemlje u proizvodnji junećeg mesa sa jedne i potrebe tržišta EU sa druge strane, nameću potrebu za blagovremenim obavljanjem priprema u zakonodavnom, tehničkom i kadrovskom smislu. SEUROP standard je koncipiran da omogući 'zajednički EU jezik' koji opisuje kvalitet junećih trupova kao i analitiku baze podataka o životinjama, rezultatima klasifikacije i cenama što je od velikog značaja za primenu različitih mera podrške na tržištu unije. Obzirom da ovaj sistem podržava isplatu odgajivačima prema kvalitetu trupova, ovo je i važan instrument kojim se podstiče rad na unapređenju genotipova, ishrane i tehnologije u govedarstvu. U radu je dat pregled najvažnijih zakonskih regulativa i osnovnih parametara SEUROP klasifikacije junećeg mesa u smislu definicije, prezentacije i kategorizacije trupa kao i kriterijuma u oceni konformacije i prekrivenosti trupa lojem.", publisher = "Institute for Animal Husbandry, Belgrade", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "Serbia in the implementation of SEUROP standard for beef carcass classification: Legislation, parameters and evaluation criteria: Part A, Srbija pred implementacijom SEUROP standarda za klasifikaciju goveđih trupova - zakonska regulativa, parametri i kriterijumi ocene - deo A", volume = "28", number = "1", pages = "47-58", doi = "10.2298/BAH1201047O" }
Ostojić Andrić, D., Aleksić, S., Hristov, S., Novaković, Ž., Petrović, M. M., Nikšić, D.,& Stanišić, N.. (2012). Serbia in the implementation of SEUROP standard for beef carcass classification: Legislation, parameters and evaluation criteria: Part A. in Biotechnology in Animal Husbandry Institute for Animal Husbandry, Belgrade., 28(1), 47-58. https://doi.org/10.2298/BAH1201047O
Ostojić Andrić D, Aleksić S, Hristov S, Novaković Ž, Petrović MM, Nikšić D, Stanišić N. Serbia in the implementation of SEUROP standard for beef carcass classification: Legislation, parameters and evaluation criteria: Part A. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2012;28(1):47-58. doi:10.2298/BAH1201047O .
Ostojić Andrić, Dušica, Aleksić, S., Hristov, Slavča, Novaković, Željko, Petrović, Milan M., Nikšić, Dragan, Stanišić, Nikola, "Serbia in the implementation of SEUROP standard for beef carcass classification: Legislation, parameters and evaluation criteria: Part A" in Biotechnology in Animal Husbandry, 28, no. 1 (2012):47-58, https://doi.org/10.2298/BAH1201047O . .