Show simple item record

Uticaj sistema ukrštanja na prinos i kvalitet mesa odlučene jagnjadi

dc.creatorRužić-Muslić, Dragana
dc.creatorPetrović, Milan P.
dc.creatorPetrović, Milan M.
dc.creatorBijelić, Zorica
dc.creatorPantelić, Vlada
dc.creatorPerišić, Predrag
dc.creatorCaro Petrović, Violeta
dc.date.accessioned2018-12-14T14:59:42Z
dc.date.available2018-12-14T14:59:42Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/331
dc.description.abstractThis study examines the impact of two-breed (PXW) and three- breed (PxWxIDF) system of sheep crossing on the results in terms of yield and quality of meat of lambs, weaned at 60 days of age and fattened up to 120 days of age. Study was carried out on the experimental sheep farm of the Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, and the following breeds of sheep were used for crossing: Pirot pramenka (P) Württemberg (W) and Ile de France (IDF). As maternal basis the Pirot Pramenka and two breed crosses were used, and as improvement breed - Ile de France rams. Pre-slaughter body mass of two-breed and three-breed crosses was: 32.63 and 34.48 kg. Values of dressing percentage warm carcass with head and offal were: 59.0 and 58.4%. The share of the category I meat on analogue treatments was: 37.07: 37.48%, meat of category II: 33.98: 32.41%, and the meat of category III - 28.69: 26.87%. Meat to bone ratio was: 2.3:1 in two- breed crosses, whereas in the three-breed crosses it was 2.7:1. MLD surface was 11:49 and 11:45 cm2. Regarding the chemical and technological characteristics, there were no significant differences among the treatments (P> 0.05).en
dc.description.abstractU radu je ispitivan uticaj dvorasnog (PxW) i trorasnog (PxWxIDF) sistema ukrštanja ovaca na rezultate u pogledu prinosa i kvaliteta mesa jagnjadi zalučene sa 60 dana i tovljene do 120 dana uzrasta. Istraživanja su obavljena na eksperimentalnoj farmi ovaca Instituta za stočarstvo Beograd-Zemun, a za ukrštanje su korišćene sledeće rase ovaca: Pirotska pramenka (P), Virtemberg (W) i Ile de France (IDF).Kao materinska osnova korišćeni su Pirotska pramenka i dvorasni melezi, a kao oplemenjivači - ovnovi Ile de France. Ishrana grla krmnim smešama je bila grupna i po volji, dok je količina sena ograničena i ravnopravno distribuirana. Na kraju ogleda, radi utvrđivanja prinosa i kvaliteta mesa, izdvojeno je i žrtvovano ukupno 18 grla (po 9 iz svake grupe).Statistička obrada dobijenih podataka je izvršena koršćénjem programa Stat.Soft, Inc (2003) STATISTICA (data analysis software system), version 6, primenom standardnih matematičko-statističkih metoda. Telesna masa pred klanje meleza iz dvorasnog i trorasnog sistema ukrštanja je iznosila: 32.63 i 34.48 kg.Vrednosti randmana toplog trupa sa glavom i iznutricama su iznosile: 59.0 i 58.4%.Udeo mesa I kategorije na analognim tretmanima je iznosio: 37.07 : 37.48%, mesa II kategorije: 33.98: 32.41%, dok je meso III kategorije bilo zastupljeno sa 28.69 : 26.87%. Odnos mesa prema kostima je bio: 2.3:1 kod dvorasnih meleza, dok je kod trorasnih iznosio 2.7: 1. Površina MLD je iznosila 11.49 i 11.45 cm2.U pogledu hemijskih i tehnoloških osobina, nije bilo značajnih razlika između ispitivanih tretmana (P>0.05).sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31053/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectcrossingen
dc.subjectcrossesen
dc.subjectyielden
dc.subjectmeat categoriesen
dc.subjectMusculus longissimus dorsi (MLD)en
dc.titleThe effect of crossing on meat yield and quality of weaned lambsen
dc.titleUticaj sistema ukrštanja na prinos i kvalitet mesa odlučene jagnjadisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЦаро-Петровић, Виолета; Петровић, Милан П.; Петровић, Милан М.; Бијелић, Зорица; Ружић-Муслић, Драгана; Пантелић, Влада; Перишић, Предраг; Утицај система укрштања на принос и квалитет меса одлучене јагњади; Утицај система укрштања на принос и квалитет меса одлучене јагњади;
dc.citation.volume28
dc.citation.issue4
dc.citation.spage751
dc.citation.epage758
dc.citation.other28(4): 751-758
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.2298/BAH1204751R
dc.identifier.rcubKonv_700
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2070/329.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record