Приказ основних података о документу

Mogućnosti i izazovi održivog razvoja ovčarstva Srbije

dc.creatorPetrović, Milan P.
dc.creatorPetrović, Milan M.
dc.creatorRužić-Muslić, Dragana
dc.creatorCaro Petrović, Violeta
dc.creatorMaksimović, Nevena
dc.creatorIlić, Zoran Z.
dc.creatorVučković, Savo
dc.date.accessioned2018-12-14T14:57:44Z
dc.date.available2018-12-14T14:57:44Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/301
dc.description.abstractThis paper analyzes the present state of sheep farming in Serbia and provide guidance for sustainable development in the future. It also discusses the challenges of the modern age that may affect the viability of sheep production. Today in Serbia grows less than 1.5 million sheep. In terms of breed structures, most of the population makes indigenous Pramenka sheep (80%), while the remaining 20% are: Tsigai, Merinolandschaf, Ile de France, Pirot improved, Mis sheep, and other less important population, as well as the crossbreed with foreign and local domestic sheep. However, due to the intense process of industrialization, from the second half of the twentieth century until today there is a trend of depopulation, demographic discharge of the village, which has resulted in reducing the farms so that the number of sheep in the past two decades fell by about 30%. The greatest reduction in the number of sheep registered in the nineties. After stabilization, a large decrease in the number of sheep was followed by the 2010th year and by 6% compared to 2008 year. Genetical improvement is significantly increased level of production of all species of domestic animals. However, animals selected for high and efficient production are exposed to greater risk. This primarily refers to the physiological and immunological problems, but would generally be said that all this leads to distortion of harmony between the organism and the environment and the repercussions on the molecular level. Sustainable development of sheep breeding in Serbia must be kept in mind this reality. New challenges facing the sheep breeding of Serbia, stems from a political orientation toward membership in the European Union. Sheep Serbia must find its place in this new challenge.en
dc.description.abstractOvaj rad analizira sadašnje stanje ovčarstva u Srbiji i daje smernice za održivi razvoj u budućnosti. On takođe raspravlja o izazovima modernog doba koji mogu uticati na održivost ovčarske proizvodnje. Srbija danas raspolaže sa nešto manje od 1,5 miliona ovaca. U pogledu rasne strukture, većinu čini pramenkalokalne autohtone ovce, dok preostalih 15- 20% su: Cigaja, Merinolandschaf, Ile de France, Pirotska oplemenjena, novo proizvedena Mis ovca, i druge manje važne populacije, kao i melezi sa inostranim rasama. Međutim, zbog intenzivnog procesa industrijalizacije, od druge polovine dvadesetog veka do danas postoji trend smanjenja seoskog stanovništva i pražnjenja sela, što je rezultiralo smanjenjem farmi, tako da je broj ovaca u poslednje dve decenije opao za oko 30%. Najveći pad broja ovaca registrovan je tokom devedesetih. Posle stabilizacije, veliki pad u broju ovaca je usledio 2010. godine za 6% u odnosu na 2008. godinu. Genetsko unapređenje je poslednjih decenija znatno povećalo nivo proizvodnje svih vrsta domaćih životinja. Međutim, životinje selekcionisane za visoku i efikasnu proizvodnju izloženi su većem riziku. Ovo se prvenstveno odnosi na fiziološke i imunološke probleme, ali bi se generalno moglo reći da je sve to dovelo do narušavanja harmonije između organizma i sredine i posledica na molekularnom nivou. Održivi razvoj ovčarstva Srbije mora imati u vidu ovu realnost. Novi izazovi sa kojima se suočava ovčarstvo Srbije, proističu i iz političke orijentacije ka članstvu u Evropskoj uniji. Zbog svih pomenutih razloga ovčarstvo Srbije mora naći svoje pravo mesto u svetlu novih izazova.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31053/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectsheepen
dc.subjectsustainable productionen
dc.subjectgenetical improvementen
dc.subjectsheep breedingen
dc.titleOpportunities and challenges for sustainable sheep production in Serbiaen
dc.titleMogućnosti i izazovi održivog razvoja ovčarstva Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractВучковић, Саво; Петровић, Милан П.; Петровић, Милан М.; Ружић-Муслић, Драгана; Царо-Петровић, Виолета; Илић, Зоран З.; Максимовић, Невена; Могућности и изазови одрживог развоја овчарства Србије; Могућности и изазови одрживог развоја овчарства Србије;
dc.citation.volume27
dc.citation.issue3
dc.citation.spage463
dc.citation.epage472
dc.citation.other27(3): 463-472
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/BAH1103463P
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2043/299.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу