Show simple item record

Dobijanje mleka i mesa sa osobinama funkcionalne hrane

dc.creatorSretenović, Ljiljana
dc.creatorAleksić, Slavica
dc.creatorRužić-Muslić, Dragana
dc.creatorPetrović, Milan M.
dc.creatorPantelić, Vlada
dc.creatorBeskorovajni, Radica
dc.creatorĐedović, Radica
dc.date.accessioned2018-12-14T14:51:31Z
dc.date.available2018-12-14T14:51:31Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/206
dc.description.abstractThe paper presents review of authors' own and other's results representing the effects of nutritional factors in order to overcome health problems of the people. In general we are presenting the effects and benefits of consuming organically bound selenium and omega-3 fatty acids. The purpose of this article is to show how to overcome the problems related a big amount of additive and other substances presented in human food, aero pollution, radiation and permanent stress in everyday life, which induce a lot of different diseases. This is the enough reason to develop special programme for producing 'designer milk', 'designer meat' or 'functional food' with purpose to preventing, reducing and healing those diseases. The purpose of this program is not only to keep a whole population in good health, but at the same time this kind of nutrients has a great comparative benefits for export our food in the west countries.en
dc.description.abstractNekretanje, zagađeni vazduh i voda, velika količina aditiva i rezidue pesticida u hrani karakteristike su urbanog načina života i oni deluju destruktivno na naš organizam. Takođe, oksidativni stres kao deo normalnog metabolizma oslobađa veliku količinu slobodnih radikala koje organizam često nije sposoban da neutrališe, dovodi do najtežih bolesti koje poprimaju razmere epidemije. U ovakvim uslovima življenja nauka pronalazi načine kako da putem hrane, pre svega osnovnih životnih namirnica mleka i mesa, popravi njen kvalitet, obogaćujući je pojedinim elementima koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje, a time utiče i na prevenciju bolesti i usporavanje procesa starenja. Jedan od načina je i korišćenje funkcionalne hrane koja po definiciji predstavlja hranu koja pored osnovne hranljive vrednosti treba da sadrže i takve sastojke koji utiču na popravljanje opšteg zdravstvenog stanja pa i lečenja mnogih bolesti. U radu je na revijalan način predstavljen značaj organski vezanog selena i omega-3 masnih kiselina u mleku i mesu dobijenih od životinja u čije obroke se uključuju ove materije koje se izlučuju u njihove proizvode. Selen i omega-3 masne kiseline su od esencijalnog značaja ne samo za ljude već i za životinje, tako da jednovremeno značajno popravljaju njihove zdravstvene, produktivne i reproduktivne performanse.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20042/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectorganically bound seleniumen
dc.subjectomega-3 fatty acidsen
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectorganski selensr
dc.subjectomega-3 masne kiselinesr
dc.titleProduction of milk and meat with functional food propertiesen
dc.titleDobijanje mleka i mesa sa osobinama funkcionalne hranesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractAлексић, Славица; Пантелић, Влада; Сретеновић, Љиљана; Ружић-Муслић, Драгана; Петровић, Милан М.; Бескоровајни, Радица; Ђедовић, Радица; Добијање млека и меса са особинама функционалне хране; Добијање млека и меса са особинама функционалне хране;
dc.citation.volume15
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage67
dc.citation.epage78
dc.citation.other15(3-4): 67-78
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2068
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/1943/204.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record