Search
Now showing items 1-9 of 9
Ocena kvaliteta dobrobiti na farmama mlečnih krava / Welfare quality assessment on diary farms
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2013)
U današnje vreme, uzimajući u obzir težinu i izloženost uticajima kojiugrožavaju dobrobit kao i broj gajenih životinja, problem dobrobiti mlečnih kravajedan je od najizraženijih u Evropi. Zaštita dobrobiti mlečnih krava ...
Утицај генотипа и система укрштања оваца на неонатални развој квантитет и квалитет меса јагњади
(Универзитет у Приштини - Косовска Митровица, Пољопривредни факултет, Лешак, 2014)
У Србији, као и у већини европских земаља, јагњеће месо представља основни циљ овчарске производње. Без обзира на такву оријентацију, садашња продукција не може да задовољи потребе. Најефикаснији пут за унапређење производње ...
Efekti korišćenja konjugovane linolne kiseline u ishrani svinja na rezultate tova, sastav trupa i kvalitet mišićnog i masnog tkiva / The effects of using conjugated linoleic acid in the diet of pigs on fattening performance, carcass composition and quality of muscle and fat tissue
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2013)
Konjugovana linolna kiselina (CLA – Conjugated Linoleic Acid, eng.) predstavlja smešu geometrijskih izomera cisΔ9, cisΔ12 - oktadekadienske (linolne - 18:2 n-6) kiseline, za koju su utvrĊeni mnogi pozitivni efekti kao što ...
Репродуктивне и производне особине и генетски полиморфизам К-казеина и ß-лактоглобулина домаће и увежене популације крава сименталске расе
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2017)
У циљу испитивања репродуктивних, производних и морфометријских особина домаће и увежене популације крава сименталске расe, у овој дисертацији обухваћено је 954 крава, са укупно 3641 закљученом лактацијом. Све краве су се ...
Ocena varijabilnosti koncentracije testosterona i povezanosti sa primarnim i sekundarnim polnim osobinama i ponašanjem ovnova / Variability of testosterone concentration evaluation and relationship to the primary and secondary sexual characteristics and behaviour of rams
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2014)
U savremenom ovčarstvu, reproduktivni procesi ovaca i ovnova uglavnom sekontrolišu od strane odgajivača. U reprodukciji se koristi mali broj ovnova zakontrolisano parenje ovaca ili njihova sperma za osemenjavanje. Mužjak ...
Fenotipska i genetska varijabilnost osobina kvaliteta polutki i mesa svinja / Phenotypic and genetic variability of quality traits of pig carcass sides and meat
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2012)
Ovo istraživanje je imalo za cilj da se utvrdi fenotipska i genetska varijabilnostosobina kvaliteta trupa i mesa potomaka tri čiste rase očeva (ŠL-švedski landras, VJvelikijorkšir i P-pijetren), kao i pouzdanost ocene udela ...
Ispitivanje prisustva i serotipske pripadnosti vrste Streptococcus suis u materijalima poreklom od svinja / Investigation of presence and serotype affiliation of Streptococcus suis species in samples originating from pigs
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2012)
Cilj ovog ispitivanja je bio da se ustanovi prisustvo S. suis na nekim farmama iklanicama svinja u Republici Srbiji, definišu biohemijske osobine izolovanih sojeva, utvrdinjihova serotipska pripadnost i ispita njihova ...
Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje / Production performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grain
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2015)
Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaćeselekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok drugasadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte ...
Kvalitet trupova i mesa junadi u funkciji korišćenja semena lana u ishrani
(Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun, 2018)
U ovoj doktorskoj disertaciji prikazani su rezultati ispitivanja mogućnosti proizvodnje goveđeg mesa sa izmenjenim sastavom masnih kiselina, pre svega sa povećanim sadržajem n-3 masnih kiselina u njemu. Ovaj zadatak ...