РИСточар - Репозиторијум Института за сточарство
Институт за сточарство, Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   РИСточар
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
  •   РИСточар
  • RIStocar
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Genetic resources in pig breeding: Carcass quality traits of breeds Moravka and Mangalitsa

Genetički resursi u svinjarstvu - osobine kvaliteta polutki rase moravka i mangulica

Thumbnail
2007
148.pdf (292.0Kb)
Аутори
Petrović, M.
Mijatović, Milan
Radović, Čedomir
Radojković, Dragan D.
Josipović, Slavko
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Objective of this paper was to evaluate phenotypic variability of carcass quality traits of pigs of Moravka and Mangalitsa breeds. Quantity and content of meat was determined based on Regulation (1985) and dissection of right carcass sides. Obtained data was processed using Least Squares Method (Harvey, 1990). Results of the investigation show that Moravka had in average higher quantity and content of meat in carcass sides than Mangalitsa. Shares of muscle, fat tissue, skin and bone tissue in pig carcass sides of Moravka breed, determined by dissection were: 32.91; 34.94 and 7.70%.
Rezultati ispitivanja osobina kvaliteta polutki svinja pokazuju da su grla rase moravka imala za 11.76 odnosno 6.02 cm duže polutke od belog soja mangulica. Leđna slanina u mangulice bila je deblja (za 13.6 do 23.6 mm) nego kod moravke. Na osnovu Pravilnika (1985) je ustanovljeno da je moravka imala prosečno veću količinu (+3.22 kg) i sadržaj mesa (+ 5.15%) u polutkama od mangulice (P (lt) 0.01). Prosečne vrednosti površine m.l.d.P nisu bile statistički značajno različite između moravke i mangulice. Površina slanine koja pripada mišiću (PSm.l.d.) utvrđena u mangulice, bila je za 35.14cm2 (P (lt) 0.001) veća nego kod moravke. Tako da je odnos meso:mast kod moravke 1:1.865 a mangulice 1:3.330. Udeo mišićnog, masnog tkiva i kože i koštanog tkiva u polutkama svinja rase moravka, utvrđen na osnovu disekcije, je bio: 32.91; 34.94 i 7.70%.
Кључне речи:
animal genetic resources / pig / native autochthonous breed / Moravka / Mangalitsa / carcass quality
Извор:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2007, 23, 5-6-1, 421-428
Издавач:
  • Institute for Animal Husbandry, Belgrade

DOI: 10.2298/BAH0701421P

ISSN: 1450-9156

[ Google Scholar ]
URI
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/150
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Институција/група
RIStocar

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИСточар | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИСточар | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB