Genetic resources in pig breeding: Moravka
Genetički resursi u svinjarstvu - Moravka
2007
Authors
Petrović, MilicaMijatović, Milan
Radojković, Dragan D.
Radović, Čedomir
Marinkov, Gordana
Stojanović, Ljiljana
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Objective of the paper was to present characteristics of native/autochthonous pig breed Moravka, reared in the previous century, as well as results relating to activities such as collection, selection, identification and production performance of investigated heads in 2004. Moravka is one of three pig breeds in Serbia included in the programme of preservation of animal genetic resources.
U našoj zemlji su evidentirane tri autohtone rase svinja: mangulica, moravka i resavka. Moravka i resavka su dve autohtone rase svinja koje su u opasnosti da nestanu, te su obuhvaćene programom očuvanja i održivog korišćenja. U radu su prikazane karakteristike autohtone rase svinja moravka gajene u prošlom veku (Tabela 1 i 2) kao i rezultati rada na sakupljanju, odabiranju, identifikaciji i proizvodnim osobinama grla rase moravka od 2004. godine (Tabela 3 i 4). Prosečna telesna masa krmača (u jednom zapatu) starosti od 3 do 5 godina, bila je 77,67 kg a visina grebena 63,83 cm. Krmače su oprasile prosečano 7,20 prasadi sa variranjem od 5 do 14. U tovu od 31,92 do 94,33 kg prosečan dnevni prirast je bio 385g/dan a konverzija hrane 3,74 kg kukuruza za kilogram prirasta telesne mase. Prosečan dnevni prirast je bio najveći izmedju 3. i 4. merenja (514 g/dan) što odgovara uzrastu od 253 do 283 dana.
Keywords:
animal genetic resources / pig / native autochthonous breed / MoravkaSource:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2007, 23, 1-2, 1-11Publisher:
- Institute for Animal Husbandry, Belgrade
Collections
Institution/Community
RIStocarTY - JOUR AU - Petrović, Milica AU - Mijatović, Milan AU - Radojković, Dragan D. AU - Radović, Čedomir AU - Marinkov, Gordana AU - Stojanović, Ljiljana PY - 2007 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/116 AB - Objective of the paper was to present characteristics of native/autochthonous pig breed Moravka, reared in the previous century, as well as results relating to activities such as collection, selection, identification and production performance of investigated heads in 2004. Moravka is one of three pig breeds in Serbia included in the programme of preservation of animal genetic resources. AB - U našoj zemlji su evidentirane tri autohtone rase svinja: mangulica, moravka i resavka. Moravka i resavka su dve autohtone rase svinja koje su u opasnosti da nestanu, te su obuhvaćene programom očuvanja i održivog korišćenja. U radu su prikazane karakteristike autohtone rase svinja moravka gajene u prošlom veku (Tabela 1 i 2) kao i rezultati rada na sakupljanju, odabiranju, identifikaciji i proizvodnim osobinama grla rase moravka od 2004. godine (Tabela 3 i 4). Prosečna telesna masa krmača (u jednom zapatu) starosti od 3 do 5 godina, bila je 77,67 kg a visina grebena 63,83 cm. Krmače su oprasile prosečano 7,20 prasadi sa variranjem od 5 do 14. U tovu od 31,92 do 94,33 kg prosečan dnevni prirast je bio 385g/dan a konverzija hrane 3,74 kg kukuruza za kilogram prirasta telesne mase. Prosečan dnevni prirast je bio najveći izmedju 3. i 4. merenja (514 g/dan) što odgovara uzrastu od 253 do 283 dana. PB - Institute for Animal Husbandry, Belgrade T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - Genetic resources in pig breeding: Moravka T1 - Genetički resursi u svinjarstvu - Moravka VL - 23 IS - 1-2 SP - 1 EP - 11 DO - 10.2298/BAH0702001P ER -
@article{ author = "Petrović, Milica and Mijatović, Milan and Radojković, Dragan D. and Radović, Čedomir and Marinkov, Gordana and Stojanović, Ljiljana", year = "2007", abstract = "Objective of the paper was to present characteristics of native/autochthonous pig breed Moravka, reared in the previous century, as well as results relating to activities such as collection, selection, identification and production performance of investigated heads in 2004. Moravka is one of three pig breeds in Serbia included in the programme of preservation of animal genetic resources., U našoj zemlji su evidentirane tri autohtone rase svinja: mangulica, moravka i resavka. Moravka i resavka su dve autohtone rase svinja koje su u opasnosti da nestanu, te su obuhvaćene programom očuvanja i održivog korišćenja. U radu su prikazane karakteristike autohtone rase svinja moravka gajene u prošlom veku (Tabela 1 i 2) kao i rezultati rada na sakupljanju, odabiranju, identifikaciji i proizvodnim osobinama grla rase moravka od 2004. godine (Tabela 3 i 4). Prosečna telesna masa krmača (u jednom zapatu) starosti od 3 do 5 godina, bila je 77,67 kg a visina grebena 63,83 cm. Krmače su oprasile prosečano 7,20 prasadi sa variranjem od 5 do 14. U tovu od 31,92 do 94,33 kg prosečan dnevni prirast je bio 385g/dan a konverzija hrane 3,74 kg kukuruza za kilogram prirasta telesne mase. Prosečan dnevni prirast je bio najveći izmedju 3. i 4. merenja (514 g/dan) što odgovara uzrastu od 253 do 283 dana.", publisher = "Institute for Animal Husbandry, Belgrade", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "Genetic resources in pig breeding: Moravka, Genetički resursi u svinjarstvu - Moravka", volume = "23", number = "1-2", pages = "1-11", doi = "10.2298/BAH0702001P" }
Petrović, M., Mijatović, M., Radojković, D. D., Radović, Č., Marinkov, G.,& Stojanović, L.. (2007). Genetic resources in pig breeding: Moravka. in Biotechnology in Animal Husbandry Institute for Animal Husbandry, Belgrade., 23(1-2), 1-11. https://doi.org/10.2298/BAH0702001P
Petrović M, Mijatović M, Radojković DD, Radović Č, Marinkov G, Stojanović L. Genetic resources in pig breeding: Moravka. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2007;23(1-2):1-11. doi:10.2298/BAH0702001P .
Petrović, Milica, Mijatović, Milan, Radojković, Dragan D., Radović, Čedomir, Marinkov, Gordana, Stojanović, Ljiljana, "Genetic resources in pig breeding: Moravka" in Biotechnology in Animal Husbandry, 23, no. 1-2 (2007):1-11, https://doi.org/10.2298/BAH0702001P . .