Jovanović, Rade

Link to this page

Authority KeyName Variants
1444f995-b80a-4b29-8264-e9ca618fd3c8
  • Jovanović, Rade (1)
Projects

Author's Bibliography

Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje)

Tolimir, Nataša; Perić, Lidija; Škrbić, Zdenka; Jovanović, Rade; Maslovarić, Marijana; Lukić, Miloš; Milić, Dragan

(2022)

TY  - GEN
AU  - Tolimir, Nataša
AU  - Perić, Lidija
AU  - Škrbić, Zdenka
AU  - Jovanović, Rade
AU  - Maslovarić, Marijana
AU  - Lukić, Miloš
AU  - Milić, Dragan
PY  - 2022
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/864
AB  - Ishrana brojlera je jedan od najznačajnijih uslova za ispoljavnje genetskog potencijala savremenih hibrida, a u ukupnim troškovima proizvodnje čini oko 70 %. U proizvodnim uslovima, kod nas i u svetu, najčešće primenjivan koncept ishrane brojlera je sa tri do pet potpunih krmnih smeša. NCR 1994 (National Research Council, USA) za ishranu brojlera definiše potrebe za tri fiksna perioda: starter (1-3 nedelje), grover (3-6 nedelja) i finišer (6-8 nedelja). Rezultati istraživanja ukazuju da pri ishrani sa tri ili četiri smeše, potrebe brojlera u pojedinim fazama tova nisu usaglašene sa nutritivnim sastavom smeša. Posledice pothranjenosti/prehranjenosti brojlera istovremeno predstavljaju ekonomski i ekološki problem u proizvodnji pilećeg mesa. Nedostatak proteina u starter periodu rezultira izostankom osnove za optimalan rast, dok višak proteina u finišer periodu dovodi, sa jedne strane do povećanja troškova proizvodnje usled ishrane smešama višeg nivoa proteina, koje imaju višu cenu, pri čemu za njima nema realne potrebe, a sa druge strane, do ekološkog problema usled povećanja ekskrecije azota u fecesu, koji potiče iz viška proteina u hrani. U rešavanju problema neprecizne ishrane primenjuju se različiti programi multifazne ishrane, pri čemu su jedni sa fokusom na ekonomičnost, pojedini na očuvanju životne sredine, dok pojedini programi imaju za cilj jedno i drugo i zasnivaju se na konceptu sniženog sadržaja proteina do nivoa kojim se ne ugrožavaju proizvodne performanse brojlera, a ostvaruje se smanjenje ekskrecije azota.
Inovacija novog modela multifazne ishrane brojlera zasniva se na definisanom programu ishrane za provenijencu Ross 308, za tov pilića po polovima, sa ukupno devet smeša, uključujući i tehnološki postupak njihovog dobijanja.
T2  - Tehničko rešenje
T1  - Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje)
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_864
ER  - 
@misc{
author = "Tolimir, Nataša and Perić, Lidija and Škrbić, Zdenka and Jovanović, Rade and Maslovarić, Marijana and Lukić, Miloš and Milić, Dragan",
year = "2022",
abstract = "Ishrana brojlera je jedan od najznačajnijih uslova za ispoljavnje genetskog potencijala savremenih hibrida, a u ukupnim troškovima proizvodnje čini oko 70 %. U proizvodnim uslovima, kod nas i u svetu, najčešće primenjivan koncept ishrane brojlera je sa tri do pet potpunih krmnih smeša. NCR 1994 (National Research Council, USA) za ishranu brojlera definiše potrebe za tri fiksna perioda: starter (1-3 nedelje), grover (3-6 nedelja) i finišer (6-8 nedelja). Rezultati istraživanja ukazuju da pri ishrani sa tri ili četiri smeše, potrebe brojlera u pojedinim fazama tova nisu usaglašene sa nutritivnim sastavom smeša. Posledice pothranjenosti/prehranjenosti brojlera istovremeno predstavljaju ekonomski i ekološki problem u proizvodnji pilećeg mesa. Nedostatak proteina u starter periodu rezultira izostankom osnove za optimalan rast, dok višak proteina u finišer periodu dovodi, sa jedne strane do povećanja troškova proizvodnje usled ishrane smešama višeg nivoa proteina, koje imaju višu cenu, pri čemu za njima nema realne potrebe, a sa druge strane, do ekološkog problema usled povećanja ekskrecije azota u fecesu, koji potiče iz viška proteina u hrani. U rešavanju problema neprecizne ishrane primenjuju se različiti programi multifazne ishrane, pri čemu su jedni sa fokusom na ekonomičnost, pojedini na očuvanju životne sredine, dok pojedini programi imaju za cilj jedno i drugo i zasnivaju se na konceptu sniženog sadržaja proteina do nivoa kojim se ne ugrožavaju proizvodne performanse brojlera, a ostvaruje se smanjenje ekskrecije azota.
Inovacija novog modela multifazne ishrane brojlera zasniva se na definisanom programu ishrane za provenijencu Ross 308, za tov pilića po polovima, sa ukupno devet smeša, uključujući i tehnološki postupak njihovog dobijanja.",
journal = "Tehničko rešenje",
title = "Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje)",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_864"
}
Tolimir, N., Perić, L., Škrbić, Z., Jovanović, R., Maslovarić, M., Lukić, M.,& Milić, D.. (2022). Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje). in Tehničko rešenje.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_864
Tolimir N, Perić L, Škrbić Z, Jovanović R, Maslovarić M, Lukić M, Milić D. Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje). in Tehničko rešenje. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_864 .
Tolimir, Nataša, Perić, Lidija, Škrbić, Zdenka, Jovanović, Rade, Maslovarić, Marijana, Lukić, Miloš, Milić, Dragan, "Model multifaznog starter perioda u ishrani brojlera - sa tehnološkim postupkom dobijanja smeša (tehničko rešenje)" in Tehničko rešenje (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_864 .