@conference{
author = "Božičković, Ivana and Davidović, Vesna and Savić, Radomir and Živković, Vladimir and Stepić, Stefan and Đermanović, Vladan",
year = "2021-03-12",
abstract = "Meso je proizvod koji nastaje kroz različite biohemijske procese nakon
rigor mortis-a od skeletnih mišića životinje. Zbog toga karakteristike mišićnog
tkiva, njegova struktura, broj, prečnik i zastupljenost pojedinih tipova mišićnih
vlakana u velikoj meri određuju količinu i kvalitet mesa. Kako su selekcijom i
ishranom gotovo dostignuti maksimumi u proizvodnji mesa sa jedne strane, a sve
su veći zahtevi potrošača za “ekološkim” i proizvodima iz održive proizvodnje, uz
poštovanje principa dobrobiti životinja sa druge strane, ispitivanje uticaja fizičke
aktivnosti kod životinja dobija sve veći značaj, pri čemu se pod tom aktivnošću
podrazumeva ili slobodno kretanje životinja (na pašnjacima) ili poluslobodni
sistemi držanja različitog stepena intezivnosti. Takođe, ovaj faktor mogao bi biti
od značaja posebno kod svinja i živine, kod kojih je intenzivnom selekcijom na
mesnatost povećan broj glikolitičkih vlakana u mišićima, što je uslovilo i probleme
sa kvalitetom mesa (bledo, meko i vodnjikavo meso - BMV meso).",
publisher = "Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak",
journal = "Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021.",
title = "Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja",
pages = "189-197",
doi = "10.46793/SBT26.189B"
}