Petrović P., Milan

Link to this page

Authority KeyName Variants
f5986d3e-d3c2-4a16-9b0f-37fa9cf1874b
  • Petrović P., Milan (1)
  • PetrovićP., Milan (1)
Projects

Author's Bibliography

Management of lamb nutrition as a way for modeling fatty acid profiles in meat.

Ružić-Muslić, Dragana; PetrovićP., Milan; Bijelić, Zorica; Caro Petrović, Violeta; Maksimović, Nevena; Cekić, Bogdan; Ćosić, Ivan

(2020-06-30)

TY  - JOUR
AU  - Ružić-Muslić, Dragana
AU  - PetrovićP., Milan
AU  - Bijelić, Zorica
AU  - Caro Petrović, Violeta
AU  - Maksimović, Nevena
AU  - Cekić, Bogdan
AU  - Ćosić, Ivan
PY  - 2020-06-30
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/845
AB  - Pored nutritivne vrednosti,veoma važan kriterijum pri odabiru mesa, za savremenog potrošača je i zdravstveni aspekt, odnosno sadržaj masnog tkiva i profil masnih kiselina u mesu.Sadržaj masti i masnih kiselina, je između ostalog uslovljen sistemom ishrane i načinom držanja.Jagnjad hranjena na paši imaju manji udeo masnog tkiva u trupu od grla hranjenih koncentrovanom smešom, u zatvorenom sistemu. Preporučena vrednost za odnos polinezasićenih i  zasićenih masnih kiselina iznosi do 0.45 a ispod 4.0 za odnos između n-6 i n-3 masnih kiselina .Imajući u vidu da je uticaj ishrane jagnjadi na navedene odnose značajan, modeliranje masnokiselinskog sastava treba usmeriti na sistem  ishrane jagnjadi koji dovodi do smanjenja udela zasićenih  a povećanje koncentracije polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina u mesu.Strategija hranjenja koja podrazumeva  pašni sistem ishrane jagnjadi, rezultira  većim sadržajem n-3 PUFA, CLA i povoljnijim n-6/n-3 odnosom masnih kiselina,  dok meso jagnjadi hranjene koncentrovanom hranom ima veći udeo n-6 PUFA i veći odnos n-6/n-3 masnih kiselina,što prevazilazi preporučenu vrednost od 4.0. Konjugovana linolenska kiselina (CLA) ima veliki značaj, obzirom da ima antikancerogeni, antidijabetični efekat kao i efekat na imuni sistem, što ukazuje na smernicu budućih istraživanja na jagnjećem mesu.
AB  - In addition to nutritional value, a very important criterion for the selection of meat, for the modern consumer is the health aspect, i.e. the content of fat and the profile of fatty acids in meat. The content of fat and fatty acids, among other things, is conditioned by the feeding system and the rearing method. Lambs fed on pasture have a lower share of fat in the carcass than animals fed with a concentrated mixture, in a closed system. The recommended value for the ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids is up to 0.45, and below 4.0 for the n-6 and n-3 fatty acids ratio. Taking into account that the influence of lamb nutrition on these relationships is significant, modelling of fatty acid composition should be directed to the lamb nutrition system which leads to a decrease in the content of saturated and an increase in the concentration of polyunsaturated (PUFA) fatty acids in meat. A feeding strategy involving a grazing feeding system of lambs results in a higher content of n-3 PUFA, CLA and a more favourable n-6/n-3 ratio of fatty acids, while the lamb meat originating from animals fed concentrated diets has a higher proportion of n-6 PUFA and a higher n-6 ratio/n-3 fatty acids, which exceeds the recommended value of 4.0. Conjugated linoleic acid (CLA) is of great importance since it has an anticancer, antidiabetic effect as well as an effect on the immune system, suggesting a direction for future research on lamb meat.
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - Management of lamb nutrition as a way for modeling fatty acid profiles in meat.
VL  - 36, iss. 2, pp. 127-138.
DO  - https://doi.org/10.2298/BAH2002127R
ER  - 
@article{
author = "Ružić-Muslić, Dragana and PetrovićP., Milan and Bijelić, Zorica and Caro Petrović, Violeta and Maksimović, Nevena and Cekić, Bogdan and Ćosić, Ivan",
year = "2020-06-30",
abstract = "Pored nutritivne vrednosti,veoma važan kriterijum pri odabiru mesa, za savremenog potrošača je i zdravstveni aspekt, odnosno sadržaj masnog tkiva i profil masnih kiselina u mesu.Sadržaj masti i masnih kiselina, je između ostalog uslovljen sistemom ishrane i načinom držanja.Jagnjad hranjena na paši imaju manji udeo masnog tkiva u trupu od grla hranjenih koncentrovanom smešom, u zatvorenom sistemu. Preporučena vrednost za odnos polinezasićenih i  zasićenih masnih kiselina iznosi do 0.45 a ispod 4.0 za odnos između n-6 i n-3 masnih kiselina .Imajući u vidu da je uticaj ishrane jagnjadi na navedene odnose značajan, modeliranje masnokiselinskog sastava treba usmeriti na sistem  ishrane jagnjadi koji dovodi do smanjenja udela zasićenih  a povećanje koncentracije polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina u mesu.Strategija hranjenja koja podrazumeva  pašni sistem ishrane jagnjadi, rezultira  većim sadržajem n-3 PUFA, CLA i povoljnijim n-6/n-3 odnosom masnih kiselina,  dok meso jagnjadi hranjene koncentrovanom hranom ima veći udeo n-6 PUFA i veći odnos n-6/n-3 masnih kiselina,što prevazilazi preporučenu vrednost od 4.0. Konjugovana linolenska kiselina (CLA) ima veliki značaj, obzirom da ima antikancerogeni, antidijabetični efekat kao i efekat na imuni sistem, što ukazuje na smernicu budućih istraživanja na jagnjećem mesu., In addition to nutritional value, a very important criterion for the selection of meat, for the modern consumer is the health aspect, i.e. the content of fat and the profile of fatty acids in meat. The content of fat and fatty acids, among other things, is conditioned by the feeding system and the rearing method. Lambs fed on pasture have a lower share of fat in the carcass than animals fed with a concentrated mixture, in a closed system. The recommended value for the ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids is up to 0.45, and below 4.0 for the n-6 and n-3 fatty acids ratio. Taking into account that the influence of lamb nutrition on these relationships is significant, modelling of fatty acid composition should be directed to the lamb nutrition system which leads to a decrease in the content of saturated and an increase in the concentration of polyunsaturated (PUFA) fatty acids in meat. A feeding strategy involving a grazing feeding system of lambs results in a higher content of n-3 PUFA, CLA and a more favourable n-6/n-3 ratio of fatty acids, while the lamb meat originating from animals fed concentrated diets has a higher proportion of n-6 PUFA and a higher n-6 ratio/n-3 fatty acids, which exceeds the recommended value of 4.0. Conjugated linoleic acid (CLA) is of great importance since it has an anticancer, antidiabetic effect as well as an effect on the immune system, suggesting a direction for future research on lamb meat.",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "Management of lamb nutrition as a way for modeling fatty acid profiles in meat.",
volume = "36, iss. 2, pp. 127-138.",
doi = "https://doi.org/10.2298/BAH2002127R"
}
Ružić-Muslić, D., PetrovićP., M., Bijelić, Z., Caro Petrović, V., Maksimović, N., Cekić, B.,& Ćosić, I.. (2020-06-30). Management of lamb nutrition as a way for modeling fatty acid profiles in meat.. in Biotechnology in Animal Husbandry, 36, iss. 2, pp. 127-138..
https://doi.org/https://doi.org/10.2298/BAH2002127R
Ružić-Muslić D, PetrovićP. M, Bijelić Z, Caro Petrović V, Maksimović N, Cekić B, Ćosić I. Management of lamb nutrition as a way for modeling fatty acid profiles in meat.. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2020;36, iss. 2, pp. 127-138..
doi:https://doi.org/10.2298/BAH2002127R .
Ružić-Muslić, Dragana, PetrovićP., Milan, Bijelić, Zorica, Caro Petrović, Violeta, Maksimović, Nevena, Cekić, Bogdan, Ćosić, Ivan, "Management of lamb nutrition as a way for modeling fatty acid profiles in meat." in Biotechnology in Animal Husbandry, 36, iss. 2, pp. 127-138. (2020-06-30),
https://doi.org/https://doi.org/10.2298/BAH2002127R . .

UTICAJ SISTEMA GAJENJA KOZA NA EKONOMSKU OPRAVDANOST PROIZVODNJE MESA I MLEKA - TEHNIČKO REŠENJE

Žujović, Miroslav; Rajić, Zoran; Tomić, Zorica; Bijelić, Zorica; Petrović P., Milan; Ružić-Muslić, Dragana; Maksimović, Nevena; Stanišić Nikola

(2010)

TY  - GEN
AU  - Žujović, Miroslav
AU  - Rajić, Zoran
AU  - Tomić, Zorica
AU  - Bijelić, Zorica
AU  - Petrović P., Milan
AU  - Ružić-Muslić, Dragana
AU  - Maksimović, Nevena
AU  - Stanišić Nikola
PY  - 2010
UR  - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/854
AB  - Srbija nema program dugoročnog razvoja kozarstva što onemogućava
zainteresovane proizvođače da više ulažu u ovu proizvodnju. Osim toga, kozarstvo
se obično uključuje zajedno sa ovčarstvom iako postoje bitne razlike u tehnologiji
proizvodnje. Odgajivači najčešće počinju sa malim brojem grla izbegavajući rizike
koji mogu proisteći zbog pogrešne lokacije objekta, njegove nefunkcionalnosti,
zahteva grla, odnosno neispunjavanja uslova i grešaka u gajenju
visokoproduktivnih grla. Različiti sistemi gajenja opredeljuju iznos troškova i
prihoda. Da bi se izbegli gubici u proizvodnji potrebno je sistem gajenja prilagoditi
konkretnim uslovima, a potom stalnim poboljšanjima organizacije rada smanjivati
troškove jer u savremenim uslovima poslovanja dobit se može očekivati
smanjenjem troškova, a ne povećanjem cena proizvoda.
Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda ostavlja prostora za povećanje
proizvodnje kozjeg mleka i kozijeg i jarećeg mesa, posebno onog proizvedenog u
ekološkim uslovima. Potrošnja kozjeg i jarećeg mesa kod nas je još uvek mala.
Prihvatljivost kozjeg i jarećeg mesa je pod direktnim uticajem podneblja, vere,
tradicije, kulture, običaja i navika potrošača. Kod nas i u okruženju primetno je
izvesno zasićenja sa kozjim mlekom i proizvodima od mleka. Iz tog razloga
ulaganja u proizvodnju kozjeg i jarećeg mesa može biti isplativo jer su i ulaganja
42 M. Žujović i sar.
manja (primera radi, uštede u opremi za mužu, manje osnovno stado, broj radnika i
sl.)
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - UTICAJ SISTEMA GAJENJA KOZA NA EKONOMSKU OPRAVDANOST PROIZVODNJE MESA I MLEKA - TEHNIČKO REŠENJE
VL  - 26
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_854
ER  - 
@misc{
author = "Žujović, Miroslav and Rajić, Zoran and Tomić, Zorica and Bijelić, Zorica and Petrović P., Milan and Ružić-Muslić, Dragana and Maksimović, Nevena and Stanišić Nikola",
year = "2010",
abstract = "Srbija nema program dugoročnog razvoja kozarstva što onemogućava
zainteresovane proizvođače da više ulažu u ovu proizvodnju. Osim toga, kozarstvo
se obično uključuje zajedno sa ovčarstvom iako postoje bitne razlike u tehnologiji
proizvodnje. Odgajivači najčešće počinju sa malim brojem grla izbegavajući rizike
koji mogu proisteći zbog pogrešne lokacije objekta, njegove nefunkcionalnosti,
zahteva grla, odnosno neispunjavanja uslova i grešaka u gajenju
visokoproduktivnih grla. Različiti sistemi gajenja opredeljuju iznos troškova i
prihoda. Da bi se izbegli gubici u proizvodnji potrebno je sistem gajenja prilagoditi
konkretnim uslovima, a potom stalnim poboljšanjima organizacije rada smanjivati
troškove jer u savremenim uslovima poslovanja dobit se može očekivati
smanjenjem troškova, a ne povećanjem cena proizvoda.
Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda ostavlja prostora za povećanje
proizvodnje kozjeg mleka i kozijeg i jarećeg mesa, posebno onog proizvedenog u
ekološkim uslovima. Potrošnja kozjeg i jarećeg mesa kod nas je još uvek mala.
Prihvatljivost kozjeg i jarećeg mesa je pod direktnim uticajem podneblja, vere,
tradicije, kulture, običaja i navika potrošača. Kod nas i u okruženju primetno je
izvesno zasićenja sa kozjim mlekom i proizvodima od mleka. Iz tog razloga
ulaganja u proizvodnju kozjeg i jarećeg mesa može biti isplativo jer su i ulaganja
42 M. Žujović i sar.
manja (primera radi, uštede u opremi za mužu, manje osnovno stado, broj radnika i
sl.)",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "UTICAJ SISTEMA GAJENJA KOZA NA EKONOMSKU OPRAVDANOST PROIZVODNJE MESA I MLEKA - TEHNIČKO REŠENJE",
volume = "26",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_854"
}
Žujović, M., Rajić, Z., Tomić, Z., Bijelić, Z., Petrović P., M., Ružić-Muslić, D., Maksimović, N.,& Stanišić Nikola. (2010). UTICAJ SISTEMA GAJENJA KOZA NA EKONOMSKU OPRAVDANOST PROIZVODNJE MESA I MLEKA - TEHNIČKO REŠENJE. in Biotechnology in Animal Husbandry, 26.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_854
Žujović M, Rajić Z, Tomić Z, Bijelić Z, Petrović P. M, Ružić-Muslić D, Maksimović N, Stanišić Nikola. UTICAJ SISTEMA GAJENJA KOZA NA EKONOMSKU OPRAVDANOST PROIZVODNJE MESA I MLEKA - TEHNIČKO REŠENJE. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2010;26.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_854 .
Žujović, Miroslav, Rajić, Zoran, Tomić, Zorica, Bijelić, Zorica, Petrović P., Milan, Ružić-Muslić, Dragana, Maksimović, Nevena, Stanišić Nikola, "UTICAJ SISTEMA GAJENJA KOZA NA EKONOMSKU OPRAVDANOST PROIZVODNJE MESA I MLEKA - TEHNIČKO REŠENJE" in Biotechnology in Animal Husbandry, 26 (2010),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_854 .