Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje)
dc.creator | Pavlovski, Zlatica | |
dc.creator | Škrbić, Zdenka | |
dc.creator | Lukić, Miloš | |
dc.creator | Krnjaja, Vesna | |
dc.creator | Bijelić, Zorica | |
dc.creator | Trenkovski, Snežana | |
dc.date.accessioned | 2023-02-03T12:41:34Z | |
dc.date.available | 2023-02-03T12:41:34Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.issn | 1450-9156 | |
dc.identifier.uri | http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/849 | |
dc.description.abstract | Novi sistemi držanja kokoši nosilja (obogaćeni kavezi, ekstenzivan, poluintenzivan, duboka prostirka, organska proizvodnja) prvenstveno poboljšavaju dobrobit živine. U zemljama Evropske Unije, još uvek je 92% kokoši nosilja u kavezima i kada nove direktive o zabrani kaveznog sistema, odnosno povećanja podnog prostora po kokoši, stupe na snagu, normalno je za očekivati smanjenje proizvodnje jaja. Povećanje troškova proizvodnje u alternativnim sistemima držanja, i u isto vreme povećanje cene jaja u trgovini, sigurno utiče na odluku potrošača pri kupovini jaja. Pitanje da li je potrošač spreman da plati višu cenu za dobrobit živine ili za poseban i garantovan kvalitet. Većina potrošača pri kupovini jaja najviše ceni bezbednost i svežinu jaja. Sistem proizvodnje je takođe faktor od uticaja na potrošače, odnosno način držanja živine koji uključuje uslove na farmi, dobrobit kokoši, ishranu, zdravstveno stanje, veličinu jata i sl.U Srbiji još uvek nema tržišno značajne proizvodnje konzumnih jaja u nekaveznim sistemima. To je posledica, pre svega, činjenice da do sada nisu postojali propisi kojima su se od proizvođača zahtevale izmene u načinu držanja živine.Imajući u vidu stav potrošača činilo nam se sasvim opravdano da razvijemo novu tehnologiju za proizvodnju jaja sa ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta, pogodnog i za organizovanje organske proizvodnje konzumnih jaja. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Institut za stočarstvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20021/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Biotechnology in Animal Husbandry | sr |
dc.subject | kvalitet jaja | sr |
dc.subject | potrošači | sr |
dc.subject | sistemi gajenja | sr |
dc.subject | ispust | sr |
dc.subject | dobrobit kokoši | sr |
dc.title | Tehnologija proizvodnje jaja sa slobodnog ispusta posebnog i garantovanog kvaliteta (tehničko rešenje) | sr |
dc.type | other | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.volume | 26 | |
dc.citation.issue | spec issue | |
dc.citation.spage | 55 | |
dc.citation.epage | 67 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_849 | |
dc.identifier.fulltext | http://r.istocar.bg.ac.rs/bitstream/id/4197/bitstream_4197.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |