Rizol za soju – novi inokulant za inokulaciju soje
Апстракт
Kvržične bakterije su prisutne u zemljištu kao prirodne populacije, ali se u laboratorijskim uslovima uzgajaju najefikasniji selekcionisani sojevi. Međutim u našim zemljištima kvržičnih bakterija uopšte nema ili im je prirodna populacija veoma male brojnosti i slabe azotofiksacione aktivnosti. Iz tog razloga seme soje se mora pre setve inokulisati selekcionisanim, visokoaktivnim sojevima bakterija, odnosno tretirati kako bi se poboljšao razvoj i aktivnost nodula na korenu. Kako bi savremena proizvodnja soje bila na visokom nivou produktivnosti neophodno je primeniti tretiranje semena kvržičnim bakterijama sa ciljem dobijanja visokih prinosa. Ovo tehničko rešenje je bazirano na proizvodnji i primeni bakterijskog inokulanta
u cilju pospešivanja nodulacije i biološkog usvajanja N kod soje, a samim tim i njenog
prinosa. Osim toga, upotrebom inokulanata kod soje smanjuje se upotreba skupih
azotnih mineralnih đubriva u njenoj proizvodnj...i. Izolacija Bradyrhizobium japonicum
urađena je klasičnom mikrobiološkom metodom iz kvržica soje, a daljom genetičkom
karakterizacijom dobijena je baza za pripremu, testiranje i proizvodnju novog proizvoda
pod nazivom Rizol za soju.
Кључне речи:
Bradyrhizobium japonicum / Azotobacter sp. / azotofiksacija / seme / soja / inokulacijaИзвор:
Tehničko rešenje, 2022Финансирање / пројекти:
- Razvoj novog inokulanta za inokulaciju soje na bazi Bradyrhizobium i Azotobacter - Agrounik doo
Институција/група
RIStocarTY - GEN AU - Đorđević, Snežana AU - Mandić, Violeta AU - Đorđević, Nikola PY - 2022 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/827 AB - Kvržične bakterije su prisutne u zemljištu kao prirodne populacije, ali se u laboratorijskim uslovima uzgajaju najefikasniji selekcionisani sojevi. Međutim u našim zemljištima kvržičnih bakterija uopšte nema ili im je prirodna populacija veoma male brojnosti i slabe azotofiksacione aktivnosti. Iz tog razloga seme soje se mora pre setve inokulisati selekcionisanim, visokoaktivnim sojevima bakterija, odnosno tretirati kako bi se poboljšao razvoj i aktivnost nodula na korenu. Kako bi savremena proizvodnja soje bila na visokom nivou produktivnosti neophodno je primeniti tretiranje semena kvržičnim bakterijama sa ciljem dobijanja visokih prinosa. Ovo tehničko rešenje je bazirano na proizvodnji i primeni bakterijskog inokulanta u cilju pospešivanja nodulacije i biološkog usvajanja N kod soje, a samim tim i njenog prinosa. Osim toga, upotrebom inokulanata kod soje smanjuje se upotreba skupih azotnih mineralnih đubriva u njenoj proizvodnji. Izolacija Bradyrhizobium japonicum urađena je klasičnom mikrobiološkom metodom iz kvržica soje, a daljom genetičkom karakterizacijom dobijena je baza za pripremu, testiranje i proizvodnju novog proizvoda pod nazivom Rizol za soju. T2 - Tehničko rešenje T1 - Rizol za soju – novi inokulant za inokulaciju soje UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_827 ER -
@misc{ author = "Đorđević, Snežana and Mandić, Violeta and Đorđević, Nikola", year = "2022", abstract = "Kvržične bakterije su prisutne u zemljištu kao prirodne populacije, ali se u laboratorijskim uslovima uzgajaju najefikasniji selekcionisani sojevi. Međutim u našim zemljištima kvržičnih bakterija uopšte nema ili im je prirodna populacija veoma male brojnosti i slabe azotofiksacione aktivnosti. Iz tog razloga seme soje se mora pre setve inokulisati selekcionisanim, visokoaktivnim sojevima bakterija, odnosno tretirati kako bi se poboljšao razvoj i aktivnost nodula na korenu. Kako bi savremena proizvodnja soje bila na visokom nivou produktivnosti neophodno je primeniti tretiranje semena kvržičnim bakterijama sa ciljem dobijanja visokih prinosa. Ovo tehničko rešenje je bazirano na proizvodnji i primeni bakterijskog inokulanta u cilju pospešivanja nodulacije i biološkog usvajanja N kod soje, a samim tim i njenog prinosa. Osim toga, upotrebom inokulanata kod soje smanjuje se upotreba skupih azotnih mineralnih đubriva u njenoj proizvodnji. Izolacija Bradyrhizobium japonicum urađena je klasičnom mikrobiološkom metodom iz kvržica soje, a daljom genetičkom karakterizacijom dobijena je baza za pripremu, testiranje i proizvodnju novog proizvoda pod nazivom Rizol za soju.", journal = "Tehničko rešenje", title = "Rizol za soju – novi inokulant za inokulaciju soje", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_827" }
Đorđević, S., Mandić, V.,& Đorđević, N.. (2022). Rizol za soju – novi inokulant za inokulaciju soje. in Tehničko rešenje. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_827
Đorđević S, Mandić V, Đorđević N. Rizol za soju – novi inokulant za inokulaciju soje. in Tehničko rešenje. 2022;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_827 .
Đorđević, Snežana, Mandić, Violeta, Đorđević, Nikola, "Rizol za soju – novi inokulant za inokulaciju soje" in Tehničko rešenje (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_827 .