Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja
Аутори
Božičković, IvanaDavidović, Vesna
Savić, Radomir
Živković, Vladimir
Stepić, Stefan
Đermanović, Vladan
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Meso je proizvod koji nastaje kroz različite biohemijske procese nakon
rigor mortis-a od skeletnih mišića životinje. Zbog toga karakteristike mišićnog
tkiva, njegova struktura, broj, prečnik i zastupljenost pojedinih tipova mišićnih
vlakana u velikoj meri određuju količinu i kvalitet mesa. Kako su selekcijom i
ishranom gotovo dostignuti maksimumi u proizvodnji mesa sa jedne strane, a sve
su veći zahtevi potrošača za “ekološkim” i proizvodima iz održive proizvodnje, uz
poštovanje principa dobrobiti životinja sa druge strane, ispitivanje uticaja fizičke
aktivnosti kod životinja dobija sve veći značaj, pri čemu se pod tom aktivnošću
podrazumeva ili slobodno kretanje životinja (na pašnjacima) ili poluslobodni
sistemi držanja različitog stepena intezivnosti. Takođe, ovaj faktor mogao bi biti
od značaja posebno kod svinja i živine, kod kojih je intenzivnom selekcijom na
mesnatost povećan broj glikolitičkih vlakana u mišićima, što je uslovilo i probleme
sa kvalitetom mesa (bledo, ...meko i vodnjikavo meso - BMV meso).
Кључне речи:
struktura mišića / tipovi mišićnih vlakana / fizička aktivnost / kvalitet mesaИзвор:
Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021., 12-03-2021, 189-197Издавач:
- Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200116 (Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200116)
Институција/група
RIStocarTY - CONF AU - Božičković, Ivana AU - Davidović, Vesna AU - Savić, Radomir AU - Živković, Vladimir AU - Stepić, Stefan AU - Đermanović, Vladan PY - 2021-03-12 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/765 AB - Meso je proizvod koji nastaje kroz različite biohemijske procese nakon rigor mortis-a od skeletnih mišića životinje. Zbog toga karakteristike mišićnog tkiva, njegova struktura, broj, prečnik i zastupljenost pojedinih tipova mišićnih vlakana u velikoj meri određuju količinu i kvalitet mesa. Kako su selekcijom i ishranom gotovo dostignuti maksimumi u proizvodnji mesa sa jedne strane, a sve su veći zahtevi potrošača za “ekološkim” i proizvodima iz održive proizvodnje, uz poštovanje principa dobrobiti životinja sa druge strane, ispitivanje uticaja fizičke aktivnosti kod životinja dobija sve veći značaj, pri čemu se pod tom aktivnošću podrazumeva ili slobodno kretanje životinja (na pašnjacima) ili poluslobodni sistemi držanja različitog stepena intezivnosti. Takođe, ovaj faktor mogao bi biti od značaja posebno kod svinja i živine, kod kojih je intenzivnom selekcijom na mesnatost povećan broj glikolitičkih vlakana u mišićima, što je uslovilo i probleme sa kvalitetom mesa (bledo, meko i vodnjikavo meso - BMV meso). PB - Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak C3 - Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021. T1 - Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja SP - 189 EP - 197 DO - 10.46793/SBT26.189B ER -
@conference{ author = "Božičković, Ivana and Davidović, Vesna and Savić, Radomir and Živković, Vladimir and Stepić, Stefan and Đermanović, Vladan", year = "2021-03-12", abstract = "Meso je proizvod koji nastaje kroz različite biohemijske procese nakon rigor mortis-a od skeletnih mišića životinje. Zbog toga karakteristike mišićnog tkiva, njegova struktura, broj, prečnik i zastupljenost pojedinih tipova mišićnih vlakana u velikoj meri određuju količinu i kvalitet mesa. Kako su selekcijom i ishranom gotovo dostignuti maksimumi u proizvodnji mesa sa jedne strane, a sve su veći zahtevi potrošača za “ekološkim” i proizvodima iz održive proizvodnje, uz poštovanje principa dobrobiti životinja sa druge strane, ispitivanje uticaja fizičke aktivnosti kod životinja dobija sve veći značaj, pri čemu se pod tom aktivnošću podrazumeva ili slobodno kretanje životinja (na pašnjacima) ili poluslobodni sistemi držanja različitog stepena intezivnosti. Takođe, ovaj faktor mogao bi biti od značaja posebno kod svinja i živine, kod kojih je intenzivnom selekcijom na mesnatost povećan broj glikolitičkih vlakana u mišićima, što je uslovilo i probleme sa kvalitetom mesa (bledo, meko i vodnjikavo meso - BMV meso).", publisher = "Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak", journal = "Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021.", title = "Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja", pages = "189-197", doi = "10.46793/SBT26.189B" }
Božičković, I., Davidović, V., Savić, R., Živković, V., Stepić, S.,& Đermanović, V.. (2021-03-12). Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja. in Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021. Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak., 189-197. https://doi.org/10.46793/SBT26.189B
Božičković I, Davidović V, Savić R, Živković V, Stepić S, Đermanović V. Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja. in Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021.. 2021;:189-197. doi:10.46793/SBT26.189B .
Božičković, Ivana, Davidović, Vesna, Savić, Radomir, Živković, Vladimir, Stepić, Stefan, Đermanović, Vladan, "Uticaj fizičke aktivnosti na histološke karakteristike mišića domaćih životinja" in Zbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, ČačakZbornik radova XXVI Savetovanje o Biotehnologiji, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, Čačak, 12.-13. Mart 2021. (2021-03-12):189-197, https://doi.org/10.46793/SBT26.189B . .