Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje
Production performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grain
Autori
Petričević, VeselinOstala autorstva
Jokić, ŽivanPavlovski, Zlatica
Vitorović, Duško
Lukić, Miloš
Đermanović, Vladan
Doktorska teza (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaćeselekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok drugasadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama zaishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitetpilećeg mesa i kvalitet jaja.Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskimpilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića potretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64nosilje po tretmanu.Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu jesvakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednogperioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta,konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano jepo 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilj...u dobijanja klaničnih pokazatelja, kvalitetamesa i mase i udela pankreasa.U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćenanosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane ispoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masanosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa.Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sapovećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesnamasa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajnosmanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilićahranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilićanije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili poduticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskihpilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa...
Ključne reči:
brojleri / drumsticks / chemical profile / amino acid profile / white meat / dark meat / nosilje / ishrana / sirova soja / tripsin inhibitori / pankreasIzvor:
2015Izdavač:
- Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет
URI
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2709https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:10843/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47650575
http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/5059
http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/582
Institucija/grupa
RIStocarTY - THES AU - Petričević, Veselin PY - 2015 UR - http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2709 UR - https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:10843/bdef:Content/download UR - http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47650575 UR - http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/5059 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/582 AB - Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaćeselekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok drugasadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama zaishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitetpilećeg mesa i kvalitet jaja.Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskimpilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića potretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64nosilje po tretmanu.Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu jesvakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednogperioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta,konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano jepo 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju dobijanja klaničnih pokazatelja, kvalitetamesa i mase i udela pankreasa.U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćenanosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane ispoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masanosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa.Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sapovećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesnamasa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajnosmanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilićahranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilićanije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili poduticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskihpilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa... PB - Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет T1 - Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje T1 - Production performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grain UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5059 ER -
@phdthesis{ author = "Petričević, Veselin", year = "2015", abstract = "Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaćeselekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok drugasadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama zaishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitetpilećeg mesa i kvalitet jaja.Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskimpilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića potretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64nosilje po tretmanu.Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu jesvakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednogperioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta,konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano jepo 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju dobijanja klaničnih pokazatelja, kvalitetamesa i mase i udela pankreasa.U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćenanosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane ispoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masanosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa.Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sapovećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesnamasa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajnosmanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilićahranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilićanije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili poduticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskihpilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa...", publisher = "Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет", title = "Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje, Production performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grain", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5059" }
Petričević, V.. (2015). Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5059
Petričević V. Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje. 2015;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5059 .
Petričević, Veselin, "Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje" (2015), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5059 .