Effect of zeolite on the chemical composition of milk from Serbian spotted dairy cattle
Uticaj zeolita na hemijski sastav mleka kod krava muzara domaće šarene rase
Apstrakt
Milk yield and milk chemical composition are largely affected by the quality of dairy cattle diet. The chemical composition of milk is dependent upon a large number of factors, including breed, diet, care, housing system, stage of lactation, etc. Milk composition is primarily a breed-specific trait. This study was conducted over a period of 15 months, involving Serbian Spotted dairy cattle. The experimental animals were assigned to three groups, each receiving different levels of supplemental zeolite. The control group comprised cows that received no zeolite supplement. Experimental Groups I and II were fed compound feeds supplemented with 4% and 2% zeolite, respectively. Milk samples were analysed for the contents of milk fat, proteins, fat-free solids and lactose, and density. The results obtained suggest that zeolite supplementation affects milk chemical composition, depending on the zeolite level present in livestock feed.
Najveći sadržaj mlečne masti u mleku je izmeren kod krava I-O grupe 4,62%, zatim kod K-grupe 4,28% i najmanji kod II-O grupe 4,26%. Statistički signifikantnih razlika u sadržaju mlečne masti među grupama je bilo (P (lt) 0,05). Nivo proteina u mleku krava bio je u intervalu od 3,34% kod krava II-O grupe do 3,51% kod krava kontrolne grupe. Krave K-grupe imaju najveći prosečni sadržaj proteina u mleku ali i najveće varijacije u ovoj osobini. Na osnovu sadržaja proteina u mleku statistički značajnih razlika između grupa nije bilo (P>0,05). Prosečne vrednosti gustine mleka bile su u opsegu od 31,21% kod krava IIO grupe do 33,00% kod krava K-grupe. Kao i kod prethodne osobine i ovde je najmanja prosečna vrednost merene osobine bila kod krava II-O grupe (31,21), sa isto tako, najmanjim koeficijentom varijacije među grupama (3,01). Kod ove osobine uočene su statistički značajne razlike među grupama (P (lt) 0,05). Najveći sadržaj SMBM u mleku imale su krave K-grupe sa iznosom od 9,56%, a najman...ju krave II-O grupe 9,11%. Najveće variranje ove osobine je kod krava K-grupe, a najmanje kod krava I-O grupe sa iznosom od 2,51%. Sadržaj SMBM u mleku pokazao je statistički značajne razlike (P (lt) 0,05). Sadržaj laktoze u mleku krava bio je u intervalu od 5,01% kod krava II-O grupe do 5,26% kod krava K-grupe. Krave I-O grupe imale su količinu laktoze koja se nalazila između ove dve grupe. Sadržaj laktoze u mleku krava između grupa pokazao je statistički značajne razlike (P (lt) 0,05). Dodavanje zeolita ('Tufozel') imalo je uticaja na hemijski sastav mleka kod ispitivanih krava muzara.
Ključne reči:
dairy cows / zeolite / milk fat / proteins / lactoseIzvor:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2011, 27, 3, 993-1000Izdavač:
- Institute for Animal Husbandry, Belgrade
Finansiranje / projekti:
- Ekološki pristup i uvođenje savremenih biotehnologija kao osnova unapređenja tehnologije proizvodnje gajenih preživara (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31001)
Institucija/grupa
RIStocarTY - JOUR AU - Đoković, Radojica AU - Ilić, Zoran Z. AU - Petrović, Milan P. AU - Pešev, S. AU - Ristanović, B. PY - 2011 UR - http://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/250 AB - Milk yield and milk chemical composition are largely affected by the quality of dairy cattle diet. The chemical composition of milk is dependent upon a large number of factors, including breed, diet, care, housing system, stage of lactation, etc. Milk composition is primarily a breed-specific trait. This study was conducted over a period of 15 months, involving Serbian Spotted dairy cattle. The experimental animals were assigned to three groups, each receiving different levels of supplemental zeolite. The control group comprised cows that received no zeolite supplement. Experimental Groups I and II were fed compound feeds supplemented with 4% and 2% zeolite, respectively. Milk samples were analysed for the contents of milk fat, proteins, fat-free solids and lactose, and density. The results obtained suggest that zeolite supplementation affects milk chemical composition, depending on the zeolite level present in livestock feed. AB - Najveći sadržaj mlečne masti u mleku je izmeren kod krava I-O grupe 4,62%, zatim kod K-grupe 4,28% i najmanji kod II-O grupe 4,26%. Statistički signifikantnih razlika u sadržaju mlečne masti među grupama je bilo (P (lt) 0,05). Nivo proteina u mleku krava bio je u intervalu od 3,34% kod krava II-O grupe do 3,51% kod krava kontrolne grupe. Krave K-grupe imaju najveći prosečni sadržaj proteina u mleku ali i najveće varijacije u ovoj osobini. Na osnovu sadržaja proteina u mleku statistički značajnih razlika između grupa nije bilo (P>0,05). Prosečne vrednosti gustine mleka bile su u opsegu od 31,21% kod krava IIO grupe do 33,00% kod krava K-grupe. Kao i kod prethodne osobine i ovde je najmanja prosečna vrednost merene osobine bila kod krava II-O grupe (31,21), sa isto tako, najmanjim koeficijentom varijacije među grupama (3,01). Kod ove osobine uočene su statistički značajne razlike među grupama (P (lt) 0,05). Najveći sadržaj SMBM u mleku imale su krave K-grupe sa iznosom od 9,56%, a najmanju krave II-O grupe 9,11%. Najveće variranje ove osobine je kod krava K-grupe, a najmanje kod krava I-O grupe sa iznosom od 2,51%. Sadržaj SMBM u mleku pokazao je statistički značajne razlike (P (lt) 0,05). Sadržaj laktoze u mleku krava bio je u intervalu od 5,01% kod krava II-O grupe do 5,26% kod krava K-grupe. Krave I-O grupe imale su količinu laktoze koja se nalazila između ove dve grupe. Sadržaj laktoze u mleku krava između grupa pokazao je statistički značajne razlike (P (lt) 0,05). Dodavanje zeolita ('Tufozel') imalo je uticaja na hemijski sastav mleka kod ispitivanih krava muzara. PB - Institute for Animal Husbandry, Belgrade T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - Effect of zeolite on the chemical composition of milk from Serbian spotted dairy cattle T1 - Uticaj zeolita na hemijski sastav mleka kod krava muzara domaće šarene rase VL - 27 IS - 3 SP - 993 EP - 1000 DO - 10.2298/BAH1103993D ER -
@article{ author = "Đoković, Radojica and Ilić, Zoran Z. and Petrović, Milan P. and Pešev, S. and Ristanović, B.", year = "2011", abstract = "Milk yield and milk chemical composition are largely affected by the quality of dairy cattle diet. The chemical composition of milk is dependent upon a large number of factors, including breed, diet, care, housing system, stage of lactation, etc. Milk composition is primarily a breed-specific trait. This study was conducted over a period of 15 months, involving Serbian Spotted dairy cattle. The experimental animals were assigned to three groups, each receiving different levels of supplemental zeolite. The control group comprised cows that received no zeolite supplement. Experimental Groups I and II were fed compound feeds supplemented with 4% and 2% zeolite, respectively. Milk samples were analysed for the contents of milk fat, proteins, fat-free solids and lactose, and density. The results obtained suggest that zeolite supplementation affects milk chemical composition, depending on the zeolite level present in livestock feed., Najveći sadržaj mlečne masti u mleku je izmeren kod krava I-O grupe 4,62%, zatim kod K-grupe 4,28% i najmanji kod II-O grupe 4,26%. Statistički signifikantnih razlika u sadržaju mlečne masti među grupama je bilo (P (lt) 0,05). Nivo proteina u mleku krava bio je u intervalu od 3,34% kod krava II-O grupe do 3,51% kod krava kontrolne grupe. Krave K-grupe imaju najveći prosečni sadržaj proteina u mleku ali i najveće varijacije u ovoj osobini. Na osnovu sadržaja proteina u mleku statistički značajnih razlika između grupa nije bilo (P>0,05). Prosečne vrednosti gustine mleka bile su u opsegu od 31,21% kod krava IIO grupe do 33,00% kod krava K-grupe. Kao i kod prethodne osobine i ovde je najmanja prosečna vrednost merene osobine bila kod krava II-O grupe (31,21), sa isto tako, najmanjim koeficijentom varijacije među grupama (3,01). Kod ove osobine uočene su statistički značajne razlike među grupama (P (lt) 0,05). Najveći sadržaj SMBM u mleku imale su krave K-grupe sa iznosom od 9,56%, a najmanju krave II-O grupe 9,11%. Najveće variranje ove osobine je kod krava K-grupe, a najmanje kod krava I-O grupe sa iznosom od 2,51%. Sadržaj SMBM u mleku pokazao je statistički značajne razlike (P (lt) 0,05). Sadržaj laktoze u mleku krava bio je u intervalu od 5,01% kod krava II-O grupe do 5,26% kod krava K-grupe. Krave I-O grupe imale su količinu laktoze koja se nalazila između ove dve grupe. Sadržaj laktoze u mleku krava između grupa pokazao je statistički značajne razlike (P (lt) 0,05). Dodavanje zeolita ('Tufozel') imalo je uticaja na hemijski sastav mleka kod ispitivanih krava muzara.", publisher = "Institute for Animal Husbandry, Belgrade", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "Effect of zeolite on the chemical composition of milk from Serbian spotted dairy cattle, Uticaj zeolita na hemijski sastav mleka kod krava muzara domaće šarene rase", volume = "27", number = "3", pages = "993-1000", doi = "10.2298/BAH1103993D" }
Đoković, R., Ilić, Z. Z., Petrović, M. P., Pešev, S.,& Ristanović, B.. (2011). Effect of zeolite on the chemical composition of milk from Serbian spotted dairy cattle. in Biotechnology in Animal Husbandry Institute for Animal Husbandry, Belgrade., 27(3), 993-1000. https://doi.org/10.2298/BAH1103993D
Đoković R, Ilić ZZ, Petrović MP, Pešev S, Ristanović B. Effect of zeolite on the chemical composition of milk from Serbian spotted dairy cattle. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2011;27(3):993-1000. doi:10.2298/BAH1103993D .
Đoković, Radojica, Ilić, Zoran Z., Petrović, Milan P., Pešev, S., Ristanović, B., "Effect of zeolite on the chemical composition of milk from Serbian spotted dairy cattle" in Biotechnology in Animal Husbandry, 27, no. 3 (2011):993-1000, https://doi.org/10.2298/BAH1103993D . .