Show simple item record

Efekat upotrebe sirove soje u završnim smešama za ishranu brojlerskih pilića na mere konformacije i udele vrednijih delova trupa

dc.creatorPetričević, Veselin
dc.creatorLukić, Miloš
dc.creatorŠkrbić, Zdenka
dc.creatorBogosavljević-Bošković, Snežana
dc.creatorDosković, Vladimir
dc.creatorRakonjac, Simeon
dc.creatorPetričević, Maja
dc.date.accessioned2018-12-14T15:10:38Z
dc.date.available2018-12-14T15:10:38Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/495
dc.description.abstractThe experiment of the supstitution of soybean meal with raw soybean in the final diet was carried out on Hubbard F15 chickens at the age of 35-42 days. The effect of different levels and varieties of raw soybeans in diets on carcass conformation and share of major carcass parts was determined in a two factorial experiment 2 x 5 (2 soybean varieties x 5 levels of raw grains in the mixture), ie a total of 10 dietery treatments. At the end of the trial, by a random sample method, 12 chickens (6 males and 6 females) from each group were sacrificed and examined. The results showed that the index of drumstick girth and share of drumstick were under significant (p (lt) 0.05) influence of the soybean varieties. The level of raw soybeans in diets had significant effect (p (lt) 0.05) on the index of drumstick girth and on the absolute value of the breast depth and breast angle. Shares of breast and thighs of broiler chickens of both sexes were not significantly influenced by the studied factors. It was concluded that the share of raw soybean of 10, 15 and 20% in the final mixtures for broilers hinders the utilization of protein in the ration, resulting in poorer quality of chicken carcasses.en
dc.description.abstractOgled je izveden na pilićima hibrida Hubbard F15 u uzrastu od 35-42. dana. Efekat upotrebe različitog nivoa sirove soje u smešama na konformaciju trupa i udeo vrednijih delova trupa utvrđen je dvofaktorijalnim eksperimentom 2 x 5 (2 sorte soje x 5 nivoa učešća sirovog zrna u smeši) sa 10 tretmana ishrane. Na kraju ogleda metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano je po 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju utvrđivanja mera konformacije i udela vrednijih delova trupa. Dobijeni rezultati su pokazali da je indeks obima bataka bio pod značajnim (p (lt) 0,05) uticajem sorte soje. Nivo sirove soje u smešama imao je značajnog uticaja (p (lt) 0,05) na indeks obima bataka kao i na apsolutnu vrednost dubine grudi i grudnog ugla. Udeo bataka je bio pod značajnim (p (lt) 0,05) uticajem sorte soje. Udeli grudi i karabataka brojlerskih pilića oba pola nisu bili pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Zaključeno je da učešće sirove soje od 10, 15 i 20% u završnim smešama za ishranu brojlerskih pilića otežava iskorišćavanje proteinskog dela obroka. što rezultira slabijim kvalitetom pilećih trupova.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31033/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectdieten
dc.subjectbroilersen
dc.subjectraw soybeanen
dc.subjectconformation measuresen
dc.subjectmajor carcass partsen
dc.titleThe effect of raw soybean in the final mixtures for broilers on the conformation measures and share of major carcass partsen
dc.titleEfekat upotrebe sirove soje u završnim smešama za ishranu brojlerskih pilića na mere konformacije i udele vrednijih delova trupasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractРакоњац, Симеон; Петричевић, Маја; Богосављевић-Бошковић, Снежана; Петричевић, Веселин; Досковић, Владимир; Шкрбић, Зденка; Лукић, Милош; Ефекат употребе сирове соје у завршним смешама за исхрану бројлерских пилића на мере конформације и уделе вреднијих делова трупа; Ефекат употребе сирове соје у завршним смешама за исхрану бројлерских пилића на мере конформације и уделе вреднијих делова трупа;
dc.citation.volume32
dc.citation.issue1
dc.citation.spage37
dc.citation.epage44
dc.citation.other32(1): 37-44
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/BAH1601037P
dc.identifier.rcubKonv_780
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2238/493.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record