Приказ основних података о документу

Hemijski sastav mesa kokoši nosilja iz alternativnih sistema gajenja

dc.creatorRakonjac, Simeon
dc.creatorBogosavljević-Bošković, Snežana
dc.creatorŠkrbić, Zdenka
dc.creatorPerić, Lidija
dc.creatorDosković, Vladimir
dc.creatorPetričević, Veselin
dc.creatorPetrović, Milun D.
dc.date.accessioned2018-12-14T15:10:22Z
dc.date.available2018-12-14T15:10:22Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/491
dc.description.abstractThe aim of this paper was to estimate the effect of rearing systems (floor and organic) on the chemical composition of meat of laying hens. The tested genotypes were Isa Brown hybrid and dual purpose breed New Hampshire. Based on the results of this research can be concluded that the rearing system, generally, did not caused statistically significant differences in any of the parameters examined chemical composition of meat. On the other hand, the breast meat - white meat and thigh and drumstick - dark meat of New Hampshire genotype had significantly higher fat content compared to the Isa Brown hybrid. It must be noted that in the breast meat reported significant interaction genotype x rearing system. The other parameters of the chemical composition of meat were not significantly different between reared genotypes.en
dc.description.abstractCilj ovog rada je bio da se ispita uticaj sistema gajenja na hemijski sastav mesa kokoši nosilja iz alternativnih sistema gajenja: podnog i organskog. Ispitivani genotipovi su bili linijski hibrid Isa Brown i rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti New Hampshire. Na osnovu rezultata ovih istraživanja može se zaključiti da sistem gajenja, generalno posmatrano, nije uzrokovao značajne razlike ni u jednom od ispitivanih parametara hemijskog sastava mesa. Sa druge strane, i meso grudi - belo meso i meso bataka i karabataka - tamno meso, New Hampshire genotipa je imalo značajno veći sadržaj masti u odnosu na Isa Brown hibrid, s tim što se mora napomenuti da se kod mesa grudi, javila i značajna interakcija sistem gajenja x genotip. Ostali ispitivani parametri hemijskog sastava mesa nisu se značajno razlikovali između ispitivanih genotipova.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31033/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectlaying hensen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectwhite meaten
dc.subjectdark meaten
dc.titleChemical composition of meat of laying hens in alternative rearing systemsen
dc.titleHemijski sastav mesa kokoši nosilja iz alternativnih sistema gajenjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractРакоњац, Симеон; Досковић, Владимир; Петровић, Милун Д.; Перић, Лидија; Петричевић, Веселин; Богосављевић-Бошковић, Снежана; Шкрбић, Зденка; Хемијски састав меса кокоши носиља из алтернативних система гајења; Хемијски састав меса кокоши носиља из алтернативних система гајења;
dc.citation.volume32
dc.citation.issue4
dc.citation.spage361
dc.citation.epage368
dc.citation.other32(4): 361-368
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/bah1604361R
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2233/489.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу