Приказ основних података о документу

Uticaj enzima proteaze i dužine trajanja tova na randman klanja tovnih pilića

dc.creatorDosković, Vladimir
dc.creatorBogosavljević-Bošković, Snežana
dc.creatorPerić, Lidija
dc.creatorLukić, Miloš
dc.creatorŠkrbić, Zdenka
dc.creatorRakonjac, Simeon
dc.creatorPetričević, Veselin
dc.date.accessioned2018-12-14T15:10:14Z
dc.date.available2018-12-14T15:10:14Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/489
dc.description.abstractThis study evaluates the effect of different crude protein levels in broiler diets supplemented with 0.2% and 0.3% protease enzyme (Ronozyme Pro Act) on dressed carcass weight and dressing percentage during two fattening periods (49 and 63 days). The fast-growing strain Cobb 500 was used. At the end of the fattening trial i.e. at 49 and 63 days, 10 male and 10 female birds were randomly sacrificed from each experimental group to determine body weights and conventionally dressed, ready-to-roast and ready-to-grill carcass weights. The data obtained were used to calculate the dressing percentages of the differently dressed carcasses. Results indicated that carcass weights and dressing percentages were not affected by diet (P>0.05), but also showed that the increase in the length of the fattening period by two weeks (from 7 to 9 weeks) led to increased carcass weights, while dressing percentages decreased (P (lt) 0.05).en
dc.description.abstractU radu su prikazani efekti različitih nivoa sirovih proteina u hrani za tovne piliće, uz dodatak enzima proteaze (Ronozyme Pro Act) u količini 0,2% i 0,3% na masu i randmane obrađenih trupova pri različitom trajanju tova (49 i 63 dana). U ogledu je korišćen brzorastući tovni hibrid Cobb 500. Na kraju oglednih perioda, 49 i 63. dana, odabrano je slučajnim izborom po 10 muških i 10 ženskih pilića iz svake eksperimentalne grupe i izmerena je masa grla pre klanja, masa klasično obrađenog trupa, trupa spremno za pečenje i trupa spremno za roštilj. Na osnovu ovih podataka izračunat je randman različito obrađenih trupova pilića. Dobijeni rezultati ukazuju da mase i randmani trupova nisu bili pod uticajem ispitivanih obroka (P>0,05), ali i da su se sa produžavanjem trajanja tova za 2 nedelje (sa 7. na 9 nedelja) povećale mase trupova, uz istovremeno smanjivanje randmana obrađenih trupova (P (lt) 0,05).sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31033/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectbroilersen
dc.subjectprotease enzymeen
dc.subjectlength of fattening perioden
dc.subjectdressing percentageen
dc.titleEffect of protease and duration of fattening period on dressing percentage of roiler chickensen
dc.titleUticaj enzima proteaze i dužine trajanja tova na randman klanja tovnih pilićasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractПерић, Лидија; Петричевић, Веселин; Шкрбић, Зденка; Богосављевић-Бошковић, Снежана; Досковић, Владимир; Лукић, Милош; Ракоњац, Симеон; Утицај ензима протеазе и дужине трајања това на рандман клања товних пилића; Утицај ензима протеазе и дужине трајања това на рандман клања товних пилића;
dc.citation.volume32
dc.citation.issue4
dc.citation.spage353
dc.citation.epage360
dc.citation.other32(4): 353-360
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/bah1604353D
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2231/487.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу