Приказ основних података о документу

Izvori proteina u obrocima za ishranu preživara

dc.creatorRužić-Muslić, Dragana
dc.creatorPetrović, Milan P.
dc.creatorPetrović, Milan M.
dc.creatorBijelić, Zorica
dc.creatorCaro Petrović, Violeta
dc.creatorMaksimović, Nevena
dc.creatorMandić, Violeta
dc.date.accessioned2018-12-14T15:04:59Z
dc.date.available2018-12-14T15:04:59Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/410
dc.description.abstractThe rapid increase in human population leads to increased demand for animal protein. On the other hand, the deficit of protein feeds in the market and rising costs are the most significant obstacles facing animal production. Therefore, most researches have focused on improving the status and utilization of different protein sources in order to reduce costs and maintain optimum performance of animals. The results of our study showed that lambs of MIS population, of average body weight of 18.0 kg, fed diets with different protein sources: sunflower meal, soybean meal, fish meal, realized average daily gain: 0.169, 0.205 and 0.227 kg, respectively. Conversion of dry matter in analogue treatments was: 4.54, 3.71 and 3.30 (kg/kg of gain) and total protein (g/kg): 732, 596 and 549, respectively. It is evident that the fish meal as a protein source improves the growth and utilization of food in lambs. However, given that the European Commission has banned the use of fish meal in diets for animal nutrition, nutritionists' imperative is to investigate the possibility of using 'unconventional' sources of protein (peas, beans, lupins) in diets for ruminant nutrition. The aim of this study was to compare the effects of different sources of protein in diets on production performance of ruminants.en
dc.description.abstractBrz porast ljudske populacije uslovljava povećanu potražnju za animalnim proteinima. Sa druge strane, deficit proteinskih hraniva na tržištu i porast troškova su najznačajnije prepreke sa kojima se suočava animalna proizvodnja. Zbog toga, većina istraživanja je usmerena na poboljšanje statusa i iskorišćavanja različitih izvora proteina, u cilju smanjenja troškova i održavanja optimalnih performansi životinja. Rezultati naših istraživanja su pokazali da su jagnjad MIS populacije, prosečne telesne mase 18,0 kg, hranjena obrocima sa različitim izvorima proteina: suncokretova sačma; sojina sačma, riblje brašno, ostvarila prosečan dnevni prirast: 0,169 : 0,205 : 0,227 kg, respektivno. Konverzija suve materije na analognim tretmanima, je iznosila: 4,54 : 3,71 : 3,30 (kg/kg prirasta) a ukupnih proteina (g/kg): 732 : 596: 549. Evidentno je da riblje brašno, kao izvor proteina, poboljšava rast i iskorišćavanje hrane kod jagnjadi. Međutim, obzirom da je Evropska komisija zabranila korišćenje ribljeg brašna u obrocima za ishranu životinja, imperativ nutricionista je ispitivanje mogućnosti korišćenja'nekonvencionalnih' izvora proteina (grašak, pasulj, lupina) u obrocima za ishranu preživara. Cilj ovog rada je da se uporede efekti različitih izvora proteina u obrocima na proizvodne performanse preživara.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31053/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectprotein sourcesen
dc.subjectruminantsen
dc.subjectdaily gainen
dc.subjectfeed conversionen
dc.titleProtein source in diets for ruminant nutritionen
dc.titleIzvori proteina u obrocima za ishranu preživarasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractМаксимовић, Невена; Бијелић, Зорица; Мандић, Виолета; Петровић, Милан М.; Царо-Петровић, Виолета; Ружић-Муслић, Драгана; Петровић, Милан П.; Извори протеина у оброцима за исхрану преживара; Извори протеина у оброцима за исхрану преживара;
dc.citation.volume30
dc.citation.issue2
dc.citation.spage175
dc.citation.epage184
dc.citation.other30(2): 175-184
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/BAH1402175R
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2151/408.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу