Приказ основних података о документу

Uticaj dodavanja organskog selena na proizvodne karakteristike fazana

dc.creatorObradović, S.
dc.creatorŽivković, Branislav
dc.creatorPetrujkić, B.
dc.creatorŽivković, Vladimir
dc.creatorŽivkov-Baloš, Milica
dc.creatorRadulović, M.
dc.date.accessioned2018-12-14T15:04:34Z
dc.date.available2018-12-14T15:04:34Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/404
dc.description.abstractThe effect of organic selenium as feed additive contained in the feed was investigated, applied in concentrations of 0.3 and 0.4 mg Se/kg mixture on production characteristics pheasant. The study was conducted on a total of 45 common pheasant individuals Phasianus colchicus, six weeks old, divided into three equal groups of 15 individuals for 60 days. The control pheasants group was fed with a standard mixture without addition of selenium during the experiment, while the mixture of group I contained 0.15 g/kg and pheasants group II had 0.20 g/kg additives with organic selenium. The results showed that different amounts of organic selenium presence in pheasants' feed had a positive effect on analyzed productivity indicators of pheasants' growth rate, both their final body weight and weight gain (p (lt) 0.05). Among examined groups of pheasant, gained differences in average feed conversion and total production index were not statistically significant (p> 0.05). The best production results were achieved by individual II group, which also had the highest selenium content in muscle tissue of the pectoral muscles, drumstick and thigh (p (lt) 0.05).en
dc.description.abstractNa osnovu sprovedenih istraživanja može se zaključiti da je upotreba organskog selena kao dodatka smešama za ishranu fazana imala povoljan učinak na ispitivane proizvodne rezultate i sadržaj selena u mišićnom tkivu i jetri. Najbolje proizvodne rezultate je postigla II grupa fazana u čijoj hrani je upotrebljen organski selen u koncentraciji od 0,4 mg/kg. Nešto niže vrednosti proizvodnih pokazatelja su ostvarili fazani I grupe, čija je smeša sadržavala 0,3 mg/kg selena, dok su najniže vrednosti ispitivanih parametara ustanovljene u K grupi. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da fazani osim statusa lovne divljači mogu imati veliki značaj u proizvodnji kvalitetnog mesa sa značajnim sadržajem antioksidanta selena koji bi doprineo prevenciji raznih oboljenja imunog sistema i poboljšanja zdravlja ljudi. Takođe, sa ekonomske tačke gledišta optimatizacijom smeša za ishranu fazana koje sadrže selen može se racionalizovati konverzija hrane i ujedno smanjiti troškovi ishrane.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectpheasanten
dc.subjectseleniumen
dc.subjectproduction resultsen
dc.titleThe effect of addition of organic selenium on pheasant production characteristicsen
dc.titleUticaj dodavanja organskog selena na proizvodne karakteristike fazanasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЖивков-Балош, Милица; Петрујкић, Б.; Живковић, Бранислав; Обрадовић, С.; Живковић, Владимир; Радуловић, М.; Утицај додавања органског селена на производне карактеристике фазана; Утицај додавања органског селена на производне карактеристике фазана;
dc.citation.volume30
dc.citation.issue2
dc.citation.spage329
dc.citation.epage337
dc.citation.other30(2): 329-337
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/BAH1402329O
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2146/402.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу