Приказ основних података о документу

Nerazgradiv protein - značajan faktor balansiranja obroka za jagnjad u tovu

dc.creatorRužić-Muslić, Dragana
dc.creatorPetrović, Milan P.
dc.creatorBijelić, Zorica
dc.date.accessioned2018-12-14T14:57:40Z
dc.date.available2018-12-14T14:57:40Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/300
dc.description.abstractAlthough sheep breeding in our country mainly had extensive character, there is still room for implementation of the new concept of expression of nutritional value of proteins, primarily in fattening of lambs. For the purpose of maximum use of the genetic potential of high-yielding meat/fattening sheep breeds, share of undegradable protein in diet must be taken into consideration, since high protein requirements of such animals cannot be satisfied by microbial protein synthesis from usual protein and energy sources. Therefore, in contemporary, science based systems for assessment of protein value of feeds, degradability of proteins from food in rumen plays major role. In absence of data in domestic literature related to undegradability of proteins in certain feeds, results obtained in this study should be perceived as direction for future norming of diets in fattening of lambs in the intensive rearing system.en
dc.description.abstractIako ovčarska proizvodnja u našoj zemlji ima uglavnom ekstenzivan karakter, u njoj ipak ima mesta za primenu novog koncepta izražavanja hranidbene vrednosti proteina, pre svega u tovu jagnjadi. U cilju maksimalnog iskorišćavanja genetskog potencijala visokoproizvodnih rasa ovaca za meso, mora se voditi računa o udelu nerazgradivog proteina u obroku, s obzirom da se mikrobiološkom sintezom proteina iz uobičajenih izvora proteina i energije ne mogu zadovoljiti visoke potrebe takvih grla u proteinima. Zbog toga, u savremenim, naučno zasnovanim sistemima za ocenu proteinske vrednosti hraniva, važno mesto zauzima razgradivost proteina hrane u buragu. U nedostatku domaćih podataka o nerazgradivosti proteina pojedinih hraniva, rezultate istraživanja u ovom radu treba shvatiti kao davanje određenih rešenja i putokaz za normiranje obroka za tov jagnjadi u intenzivnom sistemu gajenja.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31053/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectlambsen
dc.subjectundegradable proteinen
dc.subjectgainen
dc.subjectdigestibilityen
dc.subjectmeat qualityen
dc.titleUndegradable protein: Important factor in balancing of diets for fattening lambsen
dc.titleNerazgradiv protein - značajan faktor balansiranja obroka za jagnjad u tovusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractПетровић, Милан П.; Ружић-Муслић, Драгана; Бијелић, Зорица; Неразградив протеин - значајан фактор балансирања оброка за јагњад у тову; Неразградив протеин - значајан фактор балансирања оброка за јагњад у тову;
dc.citation.volume27
dc.citation.issue3
dc.citation.spage473
dc.citation.epage484
dc.citation.other27(3): 473-484
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/BAH1103473R
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2042/298.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу