Приказ основних података о документу

Promene osobina kvaliteta jaja sa uzrastom nosilja u tradicionalnoj i konvencionalnoj proizvodnji

dc.creatorŠkrbić, Zdenka
dc.creatorPavlovski, Zlatica
dc.creatorLukić, Miloš
dc.creatorVitorović, Duško
dc.creatorPetričević, Veselin
dc.creatorStojanović, Ljiljana
dc.date.accessioned2018-12-14T14:57:01Z
dc.date.available2018-12-14T14:57:01Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/290
dc.description.abstractThe upcoming ban on cage rearing system, ecological aspects of production, perception of better quality and biological safety of products from less intensive systems are reasons in favour of alternative (non-conventional) systems of production of table eggs. Considering only few studies have dealt with quality properties of eggs obtained from autochthonous breeds and changes during production cycle, objective of this study was to define these changes and determine the degree of correlation between the age of layer hens of Banat Naked-Neck breed and quality of eggs in traditional production in relation to conventional, traditional production of light line hybrid of layers in cage system. Results of the study showed poorer quality of eggs from traditional production but certain properties (egg mass, egg shell mass), thanks to strong positive correlation to age of layer hens, were significantly improved, i.e. no decrease with the age of layers was determined, contrary to eggs from conventional production.en
dc.description.abstractPredstojeća zabrana kaveznog sistema gajenja, ekološki aspekti proizvodnje, percepcija boljeg kvaliteta i biološke bezbednosti proizvoda iz manje intenzivnih sistema su razlozi koji idu u prilog alternativnim (nekonvencionalnim) sistemima proizvodnje jaja za konzum. Obzirom na mali broj istraživanja koja su se bavila osobinama kvaliteta jaja autohtonih rasa i promenama tokom proizvodnog ciklusa, cilj ovog rada je bio da se definišu te promene i odredi stepen korelacije između starosti kokoši banatskog gološijana i kvaliteta jaja u tradicionalnoj proizvodnji u odnosu na klasičnu, konvencionalnu proizvodnju lakog linijskog hibrida kokoši u kaveznom sistemu. Rezultati rada su ukazali na lošiji kvalitet jaja iz tradicionalne proizvodnje ali su pojedine osobine (masa jajeta, masa ljuske) zahvaljujući jakoj pozitivnoj korelaciji sa uzrastom nosilja značajno poboljšane i suprotno, unutrašnji kvalitet jaja je održan na istom nivou, odnosno nije se smanjivao sa uzrastom nosilja, suprotno jajima iz konvencionalne proizvodnje.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31033/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectegg qualityen
dc.subjectage of hensen
dc.subjecttraditionalen
dc.subjectconventionalen
dc.subjectproductionen
dc.titleChanges of egg quality properties with the age of layer hens in traditional and conventional productionen
dc.titlePromene osobina kvaliteta jaja sa uzrastom nosilja u tradicionalnoj i konvencionalnoj proizvodnjisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractПавловски, Златица; Стојановић, Љиљана; Петричевић, Веселин; Виторовић, Душко; Лукић, Милош; Шкрбић, Зденка; Промене особина квалитета јаја са узрастом носиља у традиционалној и конвенционалној производњи; Промене особина квалитета јаја са узрастом носиља у традиционалној и конвенционалној производњи;
dc.citation.volume27
dc.citation.issue3
dc.citation.spage659
dc.citation.epage667
dc.citation.other27(3): 659-667
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/BAH1103659S
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2032/288.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу