Приказ основних података о документу

Zeolit kao faktor poboljšanja nekih proizvodnih osobina kod krava muzara

dc.creatorIlić, Zoran Z.
dc.creatorPetrović, Milan P.
dc.creatorPešev, S.
dc.creatorStojković, J.
dc.creatorRistanović, B.
dc.date.accessioned2018-12-14T14:55:39Z
dc.date.available2018-12-14T14:55:39Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/269
dc.description.abstractMilk yield and milk chemical composition are largely affected by diet quality. Natural zeolite has been successfully used in livestock production as a feed supplement for some types and categories of domestic animals. This experiment was conducted over a period of 15 months involving Domestic Spotted dairy cattle. The test animals were assigned to three groups, each receiving different levels of supplemental zeolite. The control group comprised cows that received no zeolite supplement. Experimental groups I and II were fed compound feeds supplemented with 4% and 2% zeolite, respectively. The production traits studied included the following milk performance traits: whole lactation length, milk and fat yields over whole lactations, milk and fat yields over standard lactations. The results obtained suggest that zeolite supplementation affects some production traits, depending on the zeolite level present in livestock feed.en
dc.description.abstractKontrolna grupa krava imala je prosečno trajanje laktacije od 312 dana, sa varijacijama od 300 do 360 dana. Ova grupa se po dobijenim rezultatima nalazi između ostale dve grupe krava. Statističke razlike u trajanju celih laktacija među grupama su značajne (P (lt) 0,05). Najniža proizvodnja mleka u celim laktacijama zabeležena je kod krava Kgrupe (6395,20 kg), viša kod krava I-O grupe (6714,13 kg) i najviša kod krava II-O grupe (6934,13 kg) koja je dobijala 2% zeolita preko krmnih smeša. Statističke razlike u proizvodnji mleka u celim laktacijama među grupama su vrlo značajne (P (lt) 0,01). Najmanja prosečna produkcija mleka zabeležena je kod krava K-grupe (6342,33 kg). Znatno veća proizvodnja je bila kod krava koje su dobijale zeolit. Krave I-O grupe dobijale su 4% zeolita i postigle su prosečnu mlečnost od 6690.86 kg. Krave II-O grupe dobijale su 2% zeolita i postigle su najveću prosečnu mlečnost od 6711.80 kg. Krave II-O grupe imale su najveću prosečnu proizvodnju mleka u standardnim laktacijama i najniži koeficijent varijacije među grupama. Statističke razlike u proizvodnji mleka u standardnim laktacijama među grupama su vrlo značajne (P (lt) 0,01). Krave K-grupe imale su najmanju prosečnu priozvodnju mlečne masti u mleku, a krave II-O grupe najveću. Statističke razlike u količini mlečne masti u celim laktacijama među grupama su vrlo značajne (P (lt) 0,01). Takođe su vrlo značajne (P (lt) 0,01) i statističke razlike među grupama u količini mlečne masti u standardnim laktacijama.sr
dc.publisherInstitute for Animal Husbandry, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31001/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectdairy cowsen
dc.subjectzeoliteen
dc.subjectmilk performanceen
dc.subjectmilk faten
dc.titleZeolite as a factor in the improvement of some production traits of dairy cattleen
dc.titleZeolit kao faktor poboljšanja nekih proizvodnih osobina kod krava muzarasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractРистановић, Б.; Стојковић, Ј.; Пешев, С.; Петровић, Милан П.; Илић, Зоран З.; Зеолит као фактор побољшања неких производних особина код крава музара; Зеолит као фактор побољшања неких производних особина код крава музара;
dc.citation.volume27
dc.citation.issue3
dc.citation.spage1001
dc.citation.epage1007
dc.citation.other27(3): 1001-1007
dc.citation.rankM23
dc.identifier.doi10.2298/BAH1103001I
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2009/267.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу