Приказ основних података о документу

Efekti potpunih smeša različitih domaćih proizvođača u ishrani svinja u porastu

dc.creatorŽivković, Branislav
dc.creatorMigdal, Władysław
dc.creatorLukić, Miloš
dc.creatorRadović, Čedomir
dc.creatorGogić, Marija
dc.date.accessioned2018-12-14T14:55:23Z
dc.date.available2018-12-14T14:55:23Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttp://r.istocar.bg.ac.rs/handle/123456789/265
dc.description.abstractThe effects of nutrition using complete mixtures from five producers on production performance, digestibility of nutrients and cost of 1 kilogram of gain in nutrition of growing pigs were investigated. Obtained results showed that: the best pig production is realized using control mixture A, slightly lower results with diet B, followed by mixtures C, D and E. Degree of utilization of dry, organic matter and protein was best in diets A and B, and slightly lower in remaining C, D and E diets. The cheapest gain was realized by using mixtures A and C, followed by mixture B, and the least favourable cost of gain was recorded in pigs fed diets D and E, without any established differences between them. In general, obtained results showed that by using the mixtures from various manufacturers certain differences in production performance were established, also in the degree of utilization of nutrients and cost of kilogram of gain in growing pigs.en
dc.description.abstractIspitivani su efekti ishrane smešama od pet proizvođača na proizvodne rezultate, svarljivost hranljivih materija i cenu kilograma prirasta u ishrani svinja u porastu. Dobijeni rezultati su pokazali da se: najbolja proizvodnja kod svinja postiže ishranom kontrolnom smešom A, nešto slabiji obrokom B, pa smešama C, D i E proizvođača. Stepen iskorišćavanja suve, organske materije i proteina je bio bolji kod obroka A i B a nešto slabiji kod preostalih C, D i E obroka. Najjeftiniji prirast je ostvaren kod A i C smeša , zatim sledi kod smeše B a najnepovoljnije cenu prirasta svinje su bile na obrocima D i E između kojih nije bilo razlika. U celini dobijeni rezultati u ovom radu su pokazali da se, korišćenjem smeša različitih proizvođača u Srbiji ostvaruju razlike u proizvodnim rezultatima, stepenu iskorišćavanja hranljivih materija i ceni kilograma prirasta svinja u porastu. .sr
dc.publisherDnevik-Poljoprivrednik AD, Poljoprivredni fakultet i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectquality of mixturesen
dc.subjectvarious producersen
dc.subjectpigsen
dc.subjectgrowthen
dc.subjectkvalitet smešasr
dc.subjectrazni proizvođačisr
dc.subjectsvinjesr
dc.subjectporastsr
dc.titleThe effects of complete mixtures from various domestic producers in nutrition of growing pigsen
dc.titleEfekti potpunih smeša različitih domaćih proizvođača u ishrani svinja u porastusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЛукић, Милош; Гогић, Марија; Живковић, Бранислав; Мигдал, Wладyслаw; Радовић, Чедомир; Ефекти потпуних смеша различитих домаћих произвођача у исхрани свиња у порасту; Ефекти потпуних смеша различитих домаћих произвођача у исхрани свиња у порасту;
dc.citation.volume60
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage300
dc.citation.epage306
dc.citation.other60(3-4): 300-306
dc.citation.rankM51
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ristocar_265
dc.identifier.fulltexthttp://r.istocar.bg.ac.rs//bitstream/id/2006/263.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу